دور جدید مذاکره ایران و اروپا قرار است در هفته آخر دی ماه برگزار شود. در اهمیت این گفتگوها برای حل مشکلات فیمابین تردیدی نیست. اما انتظار است طرفین از مرحله «مذاکره برای مذاکره» عبور کرده و به دنبال دستاوردهای ملموس و قابل اجرا باشند.
اروپا زمانی وارد این مذاکرات می شود که هنوز مردم ایران موضع خصمانه اتحادیه اروپا در حمایت از ادعاهای بی اساس امارات متحده عربی در مورد جزایر ایران را فراموش نکردهاند و در عین حال با اعمال تحریمهای هوایی و دریایی علیه ایران و تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، دیوار بیاعتمادی نسبت به خود را بلندتر ساختهاند.
به این ترتیب دستور کار مذاکرات، یافتن راهکارهایی برای اجرای دقیق قطعنامه ۲۲۳۱ و رفع تحریمها علیه ایران در قبال پایبندی این کشور به انجام تعهدات هستهای است.
این مذاکرات در صورتی میتواند نتیجه ملموس داشته باشد که طرفین به تعهدات برجامی خود پایبند بوده و در چارچوب این سند بینالمللی به توافقات اجرایی برسند. جمهوری اسلامی ایران از آغاز مذاکرات هستهای تاکنون با برخورد منطقی و هوشمندانه، میز مذاکرات و رویکردهای دیپلماتیک را برای اجرای مفاد برجام برگزیده و بارها اعلام کرده درصورت لغو تحریم های ظالمانه برای انجام تعهدات هسته ای خود آمادگی دارد.
اروپا نیز اگر در کسب نتیجه ملموس از این مذاکرات جدی است باید تهدیدات قبل از جلسه مبنی بر فعال سازی مکانیسم ماشه را کنار گذاشته و با رویکردی سازنده در مذاکرات حاضر شود. در رابطه با همکاری و تعامل با آژانس، جمهوری اسلامی ایران در حرف و عمل ثابت کرده که برای همکاری با آژانس آمادگی دارد و معتقد است در صورتی که این نهاد بینالمللی از رویکردهای سیاسی پرهیز کرده و در چارچوب وظایف خود، اقدام نماید هیچ مانعی برای تداوم تعامل سازنده وجود ندارد. ایران برای نشان دادن حسننیت خود به کارشناسان بیشتری از آژانس اجازه ورود داده و انتظار دارد شاهد رویکردهای مثبت آژانس در آستانه دور جدید مذاکرات با اروپا باشد.
علاوه بر مساله هستهای در ارتباط با مسائل مربوط به غرب آسیا نیز جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد اتحادیه اروپا به اصول و موازین بینالمللی پایبند بوده و ضمن حمایت از تمامیت ارضی سوریه، تجاوزات اخیر رژیم صهیونیستی را به این سرزمین محکوم کند. اتخاذ تدابیر لازم از سوی اروپا که دو عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد را با خود دارد برای پایان دادن به نسل کشی اسرائیل در غزه و ارسال کمک های انسانی برای آوارگان این منطقه از مطالبات جدی جامعه جهانی است که میتواند بخشی از دستورکار مذاکرات باشد.
اروپا باید همکاریهای نظامی ایران و روسیه را که کاملا مشروع و در چارچوب مقررات بینالمللی و تمایل طرفین است، مورد احترام قرار دهد و در عین حال اطمینان داشته باشد که این همکاریها از سالهای قبل آغاز شده و بعد از جنگ اوکراین، تسلیحات تهاجمی مورد ادعای اروپا از سوی ایران در اختیار روسیه قرار نگرفته است. جمهوری اسلامی ایران خواهان خاتمه این جنگ ویرانگر از طریق مذاکرات دو جانبه و بدون دخالت و تحریکات غیرسازنده بیگانگان است.
بنابراین امید است اتحادیه اروپا با پرهیز از گره زدن منافع خود با آمریکا با رویکردی سازنده و منطقی در این مذاکرات ظاهر شود و با ابتکارات خود، مسیر تعامل طرفین برای تامین منافع متقابل را هموار سازد.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم