روی موج فضیلت و فطرت
مسعود کاویانی، مدیر رادیو معارف از برنامه‌های این شبکه می‌گوید

روی موج فضیلت و فطرت

گپ‌وگفت «جام‌جم» با دست‌اندرکاران برنامه‌ای که نگاه متفاوتی به ماه‌های طلایی سال دارد

دعوت به یک مهمانی بزرگ

رادیو معارف با «دعوت»، به فصل معنوی سال لبیک گفته تا دعوت‌کننده مردم برای حضور باشکوه در ماه رجب، شعبان و رمضان شود. این برنامه با حکایات و روایات، سیره عبادی علما و شهدا هر روز از ساعت ۱۷ تا ۱۸:۱۵ از صدای فضیلت و فطرت تقدیم مخاطبان می‌شود. خبرنگار جام‌جم با دست‌اندرکاران این برنامه گفت‌وگو کرده که در ادامه می‌خوانید.
رادیو معارف با «دعوت»، به فصل معنوی سال لبیک گفته تا دعوت‌کننده مردم برای حضور باشکوه در ماه رجب، شعبان و رمضان شود. این برنامه با حکایات و روایات، سیره عبادی علما و شهدا هر روز از ساعت ۱۷ تا ۱۸:۱۵ از صدای فضیلت و فطرت تقدیم مخاطبان می‌شود. خبرنگار جام‌جم با دست‌اندرکاران این برنامه گفت‌وگو کرده که در ادامه می‌خوانید.
کد خبر: ۱۴۹۳۸۲۴
نویسنده مریم کریمی‌ - گروه رسانه
 
استناد به آیات قرآن، روایات و ادعیه
محمد حسین‌پور، تهیه‌کننده برنامه دعوت درباره محتوای کلی برنامه توضیح می‌دهد و می‌گوید: دعوت، عنوان برنامه‌ای است که به لطف پروردگار دو سال در ایام رجب، شعبان و ماه مبارک رمضان از آنتن رادیو معارف پخش می‌شود. محتوای کلی برنامه در این ماه‌های شریف، استناد به آیات قرآن، روایات و ادعیه مخصوص این ماه‌هاست تا در زندگی فردی و اجتماعی مخاطب تأثیرگذار باشد.
وی درخصوص بخش‌های مختلف برنامه توضیح می‌دهد: آیتمی برای طرح بحث و طرح سؤال پخش می‌شود که به صورت روایی داستانی است. بخش کارشناسی طراحی شده که هر هفته با توجه به موضوع روز از اساتید حوزه و دانشگاه گزینش می‌شود. از دیگر بخش‌ها می‌توان به بخش گزارشی و بخش کلام بزرگان با عنوان«با فرزانگان» اشاره کرد. در ارتباط تلفنی با کارشنا‌سان، آنها از فضیلت، اعمال و اذکار برای مخاطبان می‌گویند. تماس‌های مردمی و پیامک‌های آنها زینت‌بخش برنامه است و با شیبی ملایم به استقبال قرآن، اذان و نماز می‌رویم.
     
دعوت به نماز اول وقت
حسین‌پور مهم‌ترین اهداف و رویکرد برنامه را استفاده حداکثری از ماه رجب و شعبان برای ورود به ماه مبارک رمضان می‌داند و می‌گوید: این مجله رادیویی با محوریت ظرفیت‌سازی برای بهره‌مندی احسن از فرصت طلایی رجب، شعبان‌المعظم و آمادگی برای ورود به ماه مبارک رمضان با ایجاد فضای شور و نشاط رجب و شعبان، یادآوری فضایل و مناسک این دو ماه و همچنین دعوت به نماز اول وقت طراحی شده است.
تهیه‌کننده برنامه دعوت با اشاره به این‌که برای ارتباط مستمر با مخاطبان چه تدابیری اندیشیده شده است، توضیح می‌دهد: سعی شده برای ارتباط هر چه بیشتر مخاطب با برنامه اولا محور‌ها و موضوعاتی انتخاب شود که با زندگی فردی و اجتماعی آنها ارتباط مستقیم داشته باشد و ثانیا با طرح سؤالات مرتبط تا مشارکت، جانب مخاطب بیشتر شود.
وی با بیان وجه تمایز این برنامه عنوان می‌کند: ایجاد فضایی آرام در فصل بندگی، طرح موضوعاتی برای بالا بردن سطح بهداشت معنوی افراد جامعه، استفاده از کارشناسان خبره، ساخت و استفاده از جملات کوتاه بزرگان و علما در قالب بسته‌های ترکیبی و... از مواردی است که این برنامه را متمایز کرده است. خوشحالیم از این‌که مخاطبان فرهیخته رادیو با ما همراه هستند و برنامه‌سازی برای این‌که قشر فرهیخته بسیار سخت و البته افتخارآمیز است.
     
۲۶ سال توفیق خدمت 
 سیدحمید حسینی، گوینده برنامه دعوت، سال‌هاست با این شبکه رادیویی همکاری می‌کند.اودرباره اجرای این گونه برنامه‌هاکه تخصصی بوده و آیا نیاز به دانش و تجربه خاصی است یا هر گوینده‌ای می‌تواند اجرای آن را برعهده داشته باشد، می‌گوید: در این ۲۶ سال توفیق خدمت در رادیو معارف، سال‌های متمادی به لطف خدا شنوندگان را به نور و برکت رجب، شعبان و رمضان دعوت کردم. در کل هر برنامه‌ای نیاز به پیش‌زمینه‌ای در رابطه با موضوع برنامه دارد ولی برنامه‌های از این دست آن هم در چنین شبکه دینی و حساسی نیاز به گویندگانی دارد که در رابطه با معارف اسلامی بیشتر اطلاع داشته باشند.
به گفته این گوینده، به‌نظرم شادابی، صمیمیت و اطلاع‌رسانی درست در برقراری ارتباط با مخاطب حرف اول را می‌زند. مثلا می‌توانیم مخاطبان را با ارتباطی صمیمانه تشویق به تماس گرفتن و پای رادیو میخکوب کنیم که این امر شاید به نظر مشکل باشد اما شدنی است.‌
 حسینی در پاسخ به این پرسش که مخاطبان این برنامه چه افراد و از چه قشری هستند، بیان می‌کند: معارف اسلامی اختصاص به سن یا جنسیت خاصی ندارد، به همین خاطر با عنایت خداوند برنامه دعوت از هر جنسیت و سنی شنونده دارد و از اقبال عمومی خوبی برخوردار است، مخصوصا در میان جوانان که جای خوشحالی و شکرگزاری است. بحمدا... از همان شروع برنامه دعوت، استقبال چشمگیر بود و با سلیقه تهیه‌کننده‌ ‌برنامه، قسمت‌های مختلف و جذابی تقدیم شنوندگان دعوت می‌شود که همین موضوع به تعداد شنوندگان روز‌به‌روز می‌افزاید.
مجری برنامه دعوت درباره مهم‌ترین ویژگی و شاخص اجرای این برنامه توضیح می‌دهد: مهم‌ترین ویژگی اجرای هر برنامه رادیویی مخصوصا برنامه دعوت، توانایی حضور در قلب و جان شنونده که با ترفندهای گویندگی مثل لحن، شادابی صدا، احترام به مخاطب، صمیمیت و اطلاع‌رسانی صحیح همراه است. همه اینها باعث می‌شود گوینده توفیق پیدا کرده تا خیل عظیم مخاطبان را به برکات رجب، شعبان و رمضان دعوت کند. در مسیر زندگی خداوند توفیقاتی را نصیب انسان می‌کند که تا عمر دارد فراموش نمی‌کند، مثل گویندگی حقیر در رادیو معارف، خدایا شکرت. 
     
ن و القلم و ما یسطرون 
 حجت‌الاسلام محمد‌مهدی صفایی، نویسنده برنامه دعوت با بیان این که در نگارش این برنامه به چه مؤلفه‌ها و نکاتی توجه داشته، عنوان می‌کند: سال ۱۳۸۱ به‌عنوان نویسنده کارم را با رادیو معارف آغاز کردم. در حال حاضر آن چیزی که به روح و روانم آرامش می‌دهد، همین نوشتن است. به‌شخصه معتقدم سهمم در برنامه دعوت، نخودی در آش است؛ آن هم نه کل نخود آش، یک دانه یا شاید نصف از یک دانه نخود. زحمت را شما که مروّج برنامه‌اید، تهیه‌‌کننده و دوستان دیگر می‌کشند.
وی به مهم‌ترین ویژگی یک نویسنده خوب به‌ویژه برای شبکه‌ای همچون رادیو معارف اشاره می‌کند و می‌افزاید: به شهادت «ن و القلم و ما یسطرون» نویسندگی، به خودی خود، مقدس است و نوشتن از معارف الهی و در رادیوی وزین معارف این قداست را مضاعف می‌کند. کسی که فرصت «قلم به دست گرفتن» به او داده می‌شود و در جرگه «ن و القلم» راهش دادند، تمام عمر هم اگر شکر خدا را به‌جا بیاورد، هنری به خرج نداده. حالا اگر توفیق نشر معارف الهی را پیدا کند، طبیعتا تکلیفش سنگین‌تر است و باید لحظه ‌به‌ لحظه مراقب خودش، قلمش و تراوش‌های ذهنش باشد. منطقی، مستدل، زیبا، دلنشین، پراحساس، روشنگر و آرام‌بخش نوشتن، کمترین وظیفه نویسنده معارفی است. نویسنده باید تلاش کند چشمه باشد و دائما بجوشد؛ گودالی که در آن آب بریزند، لحظه‌به‌لحظه، رو به گندیدن می‌رود اما چشمه که باشی، همیشه باطراوتی، هم خودت باطراوتی، هم به گل و سبزه‌های اطرافت طراوت می‌بخشی؛ به افرادی که کنارت می‌نشینند، به موجودات زنده‌ای که از شما ارتزاق می‌کنند و حتی به سنگ‌های بی‌جانی که با شما همدم شدند، طراوت می‌دهی. اللهم ارزقنا من نعمک و ارزقنا شکر النعم. 
     
نگاه متفاوت به رجب و شعبان
 حمید سوری، گویندگی برنامه دعوت را برای اولین سالی است که برعهده دارد و درباره اجرایش می‌گوید:  اولین سالی است که برای اجرای برنامه دعوت شدم تا در این ماه‌های پربرکت در کنار مردم عزیزمان باشم. به نظرم با بیش از ۱۲ سال کار کردن در رادیوی تخصصی معارف، احساس می‌کنم که تقریبا همه برنامه‌های رادیو معارف در بخش اجرا به مجری‌های باسواد و اهل مطالعه نیاز دارند. مجریان حتما در بخش اجرا باید از تخصص دینی کافی برخوردار باشند‌. تجربه هم نشان داده که حضور مجریانی که تخصص و دانش دینی ندارند در چنین برنامه‌هایی عملا یک حضور تأثیرگذار نبوده و به‌نظرم غیر از این هم نمی‌شود انتظار داشت، به‌طوری‌که در این برنامه تلاش می‌شود تا رجب، شعبان و رمضان امسال برای شنوندگان رادیو معارف متفاوت‌تر از سال‌های قبل باشد.
وی درخصوص این پرسش که شما به‌عنوان گوینده یا کارشناس مجری برای جذب مخاطبان چه تدابیری پیش‌رو دارید؟ عنوان می‌کند: از روز اول تمام تلاشم این بود که با مطالعه کتاب‌هایی که درباره ماه رجب و فضائل این ماه نوشته شده سعی کنم اطلاعات مفید و تأثیرگذار به مخاطبان برنامه منتقل کنم. تجربه نشان داده که مخاطبان رادیو معارف بیشتر از شنیدن روایات اهل بیت علیهم‌السلام استقبال می‌کنند، به همین دلیل برای جذب آنها به برنامه تمام تلاشم را می‌کنم تا در هر برنامه حداقل سه یا چهار روایت ناب درباره فرصت بندگی و فضائل ماه رجب بخوانم، چون کلام اهل البیت‌(ع) حتما در قلب و جان شنوندگان نفوذ خواهد کرد.
     
بهره بردن از نعمت‌ها
سوری معتقد است: در این مدتی که برنامه دعوت را اجرا می‌کنم احساس کردم که مخاطبان برنامه دعوت معمولا شنوندگان بزرگسال ما هستند، کسانی که دوست دارند درباره فضایل ماه رجب و شعبان جملات ناب بشنوند و در زندگی روزانه‌شان آنها را عملی کنند و جسم و جان‌شان را برای رسیدن به رمضان پاک و آماده کنند.وی درباره مهم‌ترین ویژگی و شاخص اجرای این برنامه توضیح می‌دهد: به‌نظرم مهم‌ترین ویژگی برنامه دعوت که امسال از رادیو معارف پخش می‌شود تفاوت آن در نگاه به ماه رجب و شعبان نسبت به سال‌های گذشته است. رجب و شعبانی متفاوت‌تر از قبل، شعار امسال برنامه دعوت است، در نتیجه با تکیه بر همین شعار امسال تلاش کردیم کاری کنیم تا شناخت مخاطبان از فرصت طلایی این دو ماه و همچنین ماه رمضان بیشتر شود. مثلا چگونه از نعمت چشم و بینایی‌مان استفاده کنیم تا ماه رجب و شعبان امسال برایمان پربارتر و متفاوت‌تر باشد. از دیگر ویژگی‌های خاص برنامه دعوت می‌توان توجه بیشتر به نعمت‌هایی که خدا به ما داده اشاره کرد؛ مثل گوش، چشم، زبان و صدها نعمت دیگر‌. هدف‌مان این‌ است که یاد بگیریم چگونه از نعمت‌های خدا برای رسیدن به خودش بهره ببریم.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها