وضع تعرفهها، ناکامی برقراری آتشبس در جنگ اوکراین، شکست در جلوگیری از ادامه نسل کشی رژیم صهیونیستی در غزه و ... گرههایی است که دونالد ترامپ به شرایط نابسامان اقتصاد و سیاست خارجی ایالاتمتحده زده است و به قول جو بایدن، رئیسجمهور پیشین که در نخستین سخنرانی خود از زمان ترک کاخسفید در کنفرانس حمایت از حقوق معلولان در شیکاگو گفت: «در کمتر از صد روز، این دولت جدید (دونالد ترامپ) در واشنگتن خرابی و خسارتهای زیادی به بار آورده، این واقعا عجیب است.»، اما در اواسط هفته گذشته نمایندگان جمهوریخواه کنگره از پیشنهاد بودجه امنیت ملی یکتریلیون (هزارمیلیارد) دلاری خود برای سال ۲۰۲۶ رونمایی کردند. با ارائه این لایحه گرهی بر گرههایی که رئیسجمهور همحزبی با کارهای عجولانه خود بر فضای اقتصادی و اجتماعی ایالاتمتحده زده است، افزودند.
بودجه دفاعی؛ شکاف میان دو حزب در کنگره
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی هیل، این لایحه که توسط کمیتههای خدمات مسلح مجلس نمایندگان و سنا تهیه شده، مجموعهای از گزینهها را در ارتباط با مسائل امنیتی و دفاعی با رقم بودجه اختصاصیافته، تعریف کرده است. ازجمله بودجه نزدیک به ۲۵ میلیارد دلار بهنام طرح دفاع موشکی «گنبد طلایی» رئیسجمهور ترامپ که مدتهاست مورد بحث قرار گرفته، قرار است از کل ایالاتمتحده دربرابر موشکهای دوربرد محافظت کند. همچنین در این لایحه حدود ۷/۳۳ (همه عددها به میلیارد دلار است) برای کشتیسازی ۴/۲۰، برای مهمات ۵/۱۳، نوآوری در تجهیزات ۹/۱۲، بازدارندگی هستهای ۵/۱۱، آمادگی نظامی ۱/۱۱، بازدارندگی در اقیانوس آرام ۲/۷، هواپیماهای نظامی ۵، برای امنیت مرزی ۵/۴، برای بمبافکنهای بی ۲۱ دومیلیارد، برای اطلاعات نظامی و ۳۸۰ میلیون دلار برای حسابرسی سالانه پنتاگون در نظر گرفته شده است. هنگامی که این مبالغ با بودجه ۸۸۶ میلیارد دلاری وزارت دفاع که قبلا تصویب شده است ترکیب شود، دلارهای اضافهشده برای اولینبار در تاریخ ایالاتمتحده، هزینههای دفاعی را به بیش از یکتریلیون دلار میرساند. اما پیشنهاد بودجه هزارمیلیارد دلاری، اختلاف جدیدی را میان جمهوریخواهان و دموکراتها ایجاد کرده است. درحالیکه مایک راجرز، رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان (جمهوریخواه از ایالت آلاباما)، این لایحه را «یک سرمایهگذاری تاریخی» برای احیای قابلیتهای نظامی ایالاتمتحده و تقویت دفاع ملی نامیده است. آدام اسمیت، نماینده دموکرات از واشنگتن و عضو ارشد کمیته نیروهای مسلح کنگره، این لایحه را ترفندی میداند که تامین هزینههای آن فقط با کاهشهای ویرانگر از بودجههای برنامههای حیاتی مانند مدیکید (پوشش درمانی برای افراد کمدرآمد که توانایی پرداخت هزینههای پزشکی را ندارند)، برنامه کمکتغذیه تکمیلی و وام و کمک هزینههای دانشجویی در وزارت آموزشوپرورش تامین میشود.
حمایت ترامپ از بودجه هزارمیلیاردی
به گزارش بلومبرگ و به نقل از مقامات دولتی آگاه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور برای سال مالی ۲۰۲۶ که از اول اکتبر (۹ مهر) آغاز میشود، رسما از کنگره درخواست بودجه بیسابقه یکتریلیون دلاری برای امنیت ملی خواهد کرد که بیش از ۱۳ درصد نسبت به رقم سالجاری افزایش یافته است. یکی از مقامات بدون ذکر نامش به بلومبرگ گفته است که افزایش ۱۳ رصدی یادآور برنامه «تقویت دفاعی» تحت نظارت چهلمین رئیسجمهور ایالات متحده، رونالد ریگان است. کارشناسان پیشبینی میکنند که عبور بودجه از مرز یکتریلیون دلار در هزینههای دفاعی احتمالا باعث ایجاد شوک بزرگ در میان قانونگذاران آمریکایی خواهد شد، قانونگذارانی که پیشتر بهطور مکرر از پنتاگون برای عدم ارائه صورتهای مالی که به حسابرسی شفاف منجر شود، انتقاد کردهاند. در همین رابطه، دفتر پاسخگویی دولت Government Accountability Office گزارش داد که وزارت دفاع حدود ۱۰ میلیارد دلار کلاهبرداری را در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۴ افشا کرده است. همچنین در ادامه این گزارش آمده است: «میزان کلاهبرداریای که پنتاگون را تحت تاثیر قرار داده مشخص نیست، اما بهطور بالقوه قابلتوجه است.» با وجود این آشفتگی و بیسامانی در وزارت دفاع ایالاتمتحده، دونالد ترامپ پیشتر در کنفرانس مطبوعاتی با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به خبرنگاران گفته بود که این درخواست (یکتریلیون دلار) زیاد خواهد بود، اما اکنون ما نیروهای بد زیاد داریم، باید قوی باشیم و ارتش خود را بازسازی کنیم.
رقابت شرکتها برای قرارداد دفاع موشکی
در حالی برنامهریزیها در پنتاگون برای ابتکار گنبد طلایی با هدف ایجاد یک سپر جامع برای محافظت از ایالاتمتحده دربرابر مجموعهای از تهدیدات موشکی، ازجمله موشکهای بالستیک، مافوقصوت و کروز پیشرفته انجام میشود که اسپیسایکس، شرکت متعلق به ایلان ماسک، از نزدیکان دونالد ترامپ با شرکتهای دیگر ازجمله پالانتیر و آندوریل وارد رقابت جدی برای بهدستآوردن قراردادهای میلیاردی شدهاند. اجزای اصلی این سیستم دفاعی، شامل حسگرهای فضایی و رهگیرهای موشکی است که از نقاط دید در مدار زمین برای تشخیص زودهنگام و واکنش سریع استفاده میکنند. اسپیسایکس بیش از هزار ماهواره برای ردیابی و حمله به ماهوارهها پیشنهاد میدهد. این شرکت مدلی مبتنی بر اشتراک را پیشنهاد داده که در آن دولت بهجای مالکیت کامل سختافزار، هزینه دسترسی به شبکه ماهوارهای را پرداخت میکند. این رویکرد نشاندهنده فاصلهگرفتن از روشهای سنتی دفاعی است و همزمان علاقه و نگرانیهایی را در پنتاگون ایجاد کرده است. یک مشارکت به رهبری اسپیسایکس بهعنوان یک مدعی در حال ظهور است. این شرکت در پرتاب قابلتوجه ماهواره و تولید انبوه آنها مشارکت دارد و پالانتیر تخصص تجزیهوتحلیل دادهها و نرمافزار را ارائه میدهد و آندوریل فناوری دفاع خودکار و پهپاد را به ارمغان میآورد. پیشنهاد آنها شامل ۴۰۰ تا بیش از هزار ماهواره برای شناسایی و ردیابی موشکهای جهانی است که با تقریبا ۲۰۰ ماهواره تهاجمی مجهز به موشک یا لیزر که هدف آنها خنثی کردن تهدیدهاست، تکمیل میشود.
انتقاد چین از افزایش بودجه دفاعی
در پی اعلام بودجه امنیت ملی ایالاتمتحده به رقم بیسابقه یکتریلیون دلار، ارتش چین از واشنگتن بهدلیل این افزایش انتقاد کرد و گفت که استفاده بدون ملاحظه از زور، آمریکا را دوباره بزرگ نخواهد کرد. به گزارش بیزینس استاندارد، شیائو گانگ، سخنگوی وزارت دفاع ملی چین در واکنش به گزارشهایی که بودجه دفاعی ایالاتمتحده برای سال مالی ۲۰۲۶ به رکورد یکتریلیون دلار خواهد رسید گفت که چنین اقدامی تنها فجایع دردناکی را برای مردم ایالات متحده و سایر نقاط جهان به بار خواهد آورد. او در ادامه افزود: «بودجه دفاعی سرسام آور آمریکا بار دیگر ماهیت جنگطلبانه طرف آمریکایی را آشکار کرد. دولت ایالاتمتحده بدهی سنگینی دارد، بااینحال همچنان ثروت نامشروعی را که از کشورهای دیگر بهدستآورده، صرف تولید سلاح میکند.» چین که پس از آمریکا، دومین کشور بزرگ از نظر هزینههای نظامی است، اوایل امسال بودجه دفاعی خود را با حدود ۷ درصد افزایش به ۲۴۹ میلیارد دلار رساند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم؛
گفتوگو با دکتر مراد عنادی، مدیرعامل موسسه«جامجم» در آستانه بیست و ششمین سالگرد انتشار این روزنامه