در این طرح بزرگ و ملی، قرار است از ظرفیت همه شبکههای رادیویی و تلویزیونی برای بیان آنچه تاکنون درباره استانها و شهرستانها کمتر شنیدهایم بهرهبرداری شود.با این طرح گسترده، همه ایرانیها با ظرفیت دیگر استانهای کشور آشنا میشوند و میتوانند بیشتر و بهتر به کشور بزرگ ایران عشق بورزند. ایرانی که بهرغم همه تهدیدها و سختیها همچنان استوارو ثابتقدم،پلههای ترقی وپیشرفت را طی کرده وهیچ نیروی خارجی نمیتواند اوراازاهداف بلندش پشیمان و منصرف کند.روزگذشته در نشست رئیس رسانهملی با مدیران این رسانه،مراسم آغاز رسمی رویداد ملی ایران جان برگزار شد و برنامه هفتههای ایرانی کلید خورد.جامجم دراینخصوص با مدیرکل مرکز صداوسیمای استان خوزستان، داریوش دبیقی گفتوگویی صمیمی داشته وبه بررسی اولویتهای اجرایی پویش «ایران جان،خوزستان ایران»پرداخته است.
شعار «ایران جان، خوزستان ایران» چه پیام و مفهومی را برای مخاطبان و ساکنان این استان به همراه دارد و چگونه میتواند به معرفی ظرفیتهای خوزستان کمک کند؟
قومیتهای مختلف استان خوزستان همواره در کنار یکدیگر با وحدت و انسجام زندگی کرده و تمام تلاش خود را در جهت اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و پیشرفت و توانمندی هرچه بیشتر کشور بهکار گرفتهاند. یکی از ظرفیتهای ویژه استان خوزستان، موضوع دفاعمقدس است. همه استانها در این موضوع با خوزستان پیوند عمیقی دارند و حضرت امام خمینی(ره) فرمودند: «خوزستان دین خود را به اسلام ادا کرد».
اصناف و اقشار مختلف مردم نقش مهم و افتخارآمیزی در دفاعمقدس داشتهاند و دوران دفاعمقدس مظهر اتحاد و همدلی ایرانیان است. نباید فراموش کرد خوزستان از جمله استانهای موثری است که در تحقق شعار سال اثرگذار است و ظرفیتهای بیشماری در تولید محصولات استراتژیک کشور دارد و باید تلاش شود مردم ایران هرچه بیشتر با زمینههای سرمایهگذاری در استان خوزستان آشنا شوند.پویش «ایران جان» برای بازنمایی ظرفیتهای عظیم استانها و بهرهمندی همه کشور از این ظرفیتها درراستای همبستگی و انسجام ملی است. در همین راستا تلاش میکنیم ظرفیتهای استان خوزستان در بخشهای مختلف بیش از پیش معرفی شود. هدف از اجرای پویش ایران جان، خوزستان ایران، ایجاد حس خوب و رضایت خاطر مردم استان خوزستان است از این جهت که دریک هفته درتمامی شبکههای سراسری به این استان پرداخته شده و متعاقبا با شناخت ظرفیتهای بالقوه جغرافیایی، گردشگری، منابع طبیعی، صنایع دستی، آبخیزداری و حتی مهماننوازی خوزستانیها که زبانزد است، این حس در سراسر ایران بهوجود خواهد آمد که خوزستان دوستداشتنی است.
در نظر دارید این هفتهها، کدام ظرفیتها و قابلیتهای بومی استان خوزستان بیشتر مورد توجه قرار گیرد و چرا؟
طرح «هفتههای ایران» که با عنوان پویش «ایران جان، خوزستان ایران» از امروز تا نهم خرداد با محوریت استان خوزستان به عنوان اولین استان اجرا شده، یکی از طرحهای بسیار خوبی است که در مسیر تحقق اهداف سند تحول سازمان صداوسیما و درراستای «هویتمحوری» و «عدالتگستری» طراحی شده است. مسئولان ارشد رسانهملی، همواره بر بازنمایی ظرفیتهای ملی استانها در قالب شبکههای سراسری تأکید داشته و مهمترین وظیفه مدیران مراکز استانی را شناسایی ظرفیتها و بسیج امکانات برای فعالسازی آن ظرفیت میدانند و این است که استانها نقطه عطف تحول در سازمان صداوسیما هستند.
یکی دیگر از اهداف اجرای این پویش آن است که مردم استان خوزستان، یک هفته خودشان و استان محل زندگیشان را در قاب همه شبکههای سراسری سیما ببینند و در همه شبکههای رادیویی سراسری، ظرفیتهای این استان براساس سند زیستبوم استان خوزستان مطرح شود.با عنایت به اینکه استان خوزستان، قطب تولید محصولات کشاورزی استراتژیک، قطب حوزه انرژی و صنعت کشور، پایتخت دفاعمقدس و ایثار و شهادت، مهد تمدن و میراث فرهنگی و گردشگری و تاریخ و رنگینکمان اقوام، دروازه ورود تشیع و پایتخت موکبها ومهد ورزش کشور است موضوعات برنامهها و نقاط تمرکز رسانهای بر این محورها طراحی شده وخط برجسته ومهم دربرنامهها و موضوعات انتخاب شده، پیشرفت خوزستان بعد از انقلاب اسلامی است و حسب دستور ریاست محترم سازمان توجه ویژه به موضوع شعار سال در دستور کار خواهد بود.پرداخت به نقش استان و اقشار و اصناف مختلف مردم آن در دفاعمقدس و معرفی شهدا و ایثارگران شاخص، معرفی مفاخر، نخبگان، اندیشمندان، هنرمندان و قهرمانان شاخص، معرفی اماکن گردشگری و یادمانهای راهیان نور استان، پرداختن به نقش بسیار مهم استان خوزستان دراقتصاد کشوروتولید محصولات استراتژیک، معرفی ظرفیتهای بخش کشاورزی، مزیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری در استان، معرفی کارآفرینان و شرکتهای دانشبنیان، معرفی قلههای پیشرفت استان، روستاهای شاخص و پرداختن به میراث فرهنگی و آداب و رسوم اقوام مختلف استان از مهمترین ظرفیتها و قابلیتهای بومی خوزستان است که در اجرای پویش ایران جان، خوزستان ایران مدنظر قرار خواهد گرفت. ضمن اینکه پیگیری برخی دغدغهها و مطالبات مردم خوزستان و بیان اقدامات مسئولان برای حل آن انجام خواهد شد.
چگونه میخواهید دغدغهها و مطالبات مردم خوزستان را در برنامههای این هفتهها منعکس کنید و چه ساز وکارهایی برای این کار در نظر گرفتهاید؟
در اجرای پویش مطرح شده به نحوی عمل خواهد شد که به امید خدا مردم خوزستان عزم رسانهملی در بیان مشکلات و موضوعات قابل حل استان در شبکههای ملی و پاسخگویی مسئولان استانی و کشوری و پیگیری منطقی برای حل مشکلات را احساس کنند. به طور ویژه تلاش داریم با پیگیری شعار سال بر موضوعاتی تمرکز کنیم که با انجام آنها شاهد رشد سرمایهگذاری برای تولید خواهیم بود. مثلا برخی از معاونان محترم رئیسجمهور، وزرا و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در برنامهها حاضر خواهند شد و برنامهها و اقدامات خود برای پیگیری مطالبات مردم خوزستان و رفع دغدغهها را اعلام خواهند کرد.موضوعات اشتغال و شعار سال، بازگشت حسابهای بانکی شرکتهای بزرگ مستقر در استان به اهواز، ظرفیت اقتصاد دریامحور، تولید خرما و صادرات آن، افزایش تولید بنزین در آبادان، واردات و صادرات بنادر استان، ایجاد و بهبود زیرساختهای گردشگری و توریسمدرمانی، راهاندازی بازارچههای مرزی، خودکفایی و نوسازی تجهیزات نفتی، صنایع پاییندست پتروشیمی و صنایع تبدیلی کشاورزی، راهآهن بصره به شلمچه، لایروبی اروندرود، تولید برق و مدیریت خاموشی و قطع برق در استان خوزستان، خاموشی مشعلهای نفتی، رفع مشکل ریزگردها و آلودگیهای زیستمحیطی، رفع مشکل فاضلاب اهواز و برخی شهرستانهای استان خوزستان و متروی اهواز از اهم موضوعاتی است که این هفته در برنامههای شبکههای سراسری و شبکههای خبری به آنها میپردازیم.
در مورد معرفی فرهنگ و اقوام مختلف خوزستان در این برنامهها، چه تدابیری اندیشیده شده و با توجه به تنوع اقوام و فرهنگها در خوزستان، چه اقداماتی برای تقویت همبستگی و همزیستی مسالمتآمیز بین آنها انجام گرفته است؟
رعایت عدالت در پرداختن به جایجای استان متناسب با ظرفیتها، تولید برنامه با حضور مجریانی از اقوام مختلف و استفاده از لباس آنها، توجه به تنوع قومی استان و پرداختن به سوژههای منحصربهفرد بومی و میراث فرهنگی همه اقوام، توجه به آداب و رسوم، زبان و گویش، موسیقی محلی و صنایع دستی اقوام مختلف استان و معرفی مفاخر، مشاهیر، قهرمانان و بزرگان استان و بهطورکلی تمرکز بر توجه به زیستبوم و نقاط مشترک اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... در دستورکار است.
برای استفاده ازظرفیتهای گردشگری و جغرافیایی خوزستان به نفع توسعه اقتصادی و اجتماعی استان چه طرحی دارید؟
یکی از زیباترین استانهای کشور از نظر غنیبودن ظرفیتهای گردشگری و تنوع جغرافیایی، خوزستان است. در این استان ما شاهد تنوع آبوهوایی در سطح استان و کوهستانها، جنگلها، رودخانهها، تالابها و سواحل منحصربهفرد هستیم. وجود یادمانهای دفاعمقدس، آثار و محوطههای تاریخی با قدمتی چندهزارساله و قرارگرفتن در مسیر شاهراههای مواصلاتی از مزیتهای مهم استان است که مجموعه این موارد، فرصتی بینظیر برای جذب گردشگران را فراهم کرده. خونگرمی و مهماننوازی مردم خوزستان و تنوع قومی با لباس، آداب و رسوم، خوراک و موسیقی مختلف از دیگر مزیتهای گردشگری استان خوزستان است.ظرفیتهای گردشگری دراستان خوزستان بایدهرچهبیشتر به مردم ایران شناسانده شود. همچنین، زیرساختهای گردشگری استان باید درراستای توسعه و متناسب با ظرفیتهای بخش گردشگری تقویت و بهبود یابند تا روند توسعه گردشگری به شکل مطلوبی تحقق یابد.در اجرای پویش ایران جان، خوزستان ایران تلاش میکنیم ضمن معرفی تمامی ظرفیتهای گردشگری استان خوزستان با بالاترین و بهترین کیفیت تصویری به مردم ایران، زمینههای جذب سرمایهگذار بخش خصوصی و تلاش هرچهبیشتر مسئولان برای توجه به ایجاد و توسعه زیرساختهای گردشگری را فراهم کنیم.
آیا برنامهریزی خاصی برای تعامل با رسانههای محلی و فعالان اجتماعی استان درراستای این طرح دارید؟
جلسات متعددی با رسانههای مختلف استان و فعالان اجتماعی برگزار ومحورهایی برای عملیات رسانهای مشترک مشخص شده است و راهاندازی نهضت تولیدمحتوا با استفاده از ظرفیت فعالان فضای مجازی کشور و استان در دستورکار است.
چه برنامههایی برای بازخوردگیری از مردم سراسر کشور و ساکنان استان درخصوص این طرح و تأثیرات آن بر زندگی روزمرهشان دارید؟
پیش از اجرای این پویش، یک نظرسنجی انجام دادیم تا میزان آشنایی مردم کشور با استان خوزستان و تصوراتی که مردم مناطقمختلف نسبت به ظرفیتها وامکانات این استان دارند،سنجیده شود.همچنین، آشنایی مردم داخل استان بامناطق مختلف و دیدگاههای آنان درباره حل مسائل استان مورد ارزیابی قرارگرفت. پس ازاجرای پویش،این نظرسنجی مجددا تکرار شده و نتایج آن مورد تحلیل و ارزیابی قرار خواهد گرفت.همچنین با عنایت به طراحی اهداف کمی و کیفی در موضوعات مختلف، نظیر شعار سال، تحقق هرکدام از این اهداف بهطور جداگانه مورد ارزیابی قرار میگیرد.
انتظار خوزستان از شبکههای سراسری
خدا را شکر تا به اینجا، همه شبکههای سراسری صداوسیما و همه معاونتهای سازمان همکاری خوبی داشتهاند و تنوع ساختاری برنامههای طراحیشده قابل قبول است. جدول پخش همه شبکهها و میزان پرداخت هر شبکه به استان خوزستان نهایی شده است و سفر عوامل، هنرمندان و مجریان شبکههای سراسری تلویزیونی و رادیویی به استان خوزستان در حال انجام است.همچنین برخی برنامههاهم مراحل ضبط را گذرانده وآماده پخش هستند.انتظارمیرود شبکههای سراسری حداکثر برنامههای پرمخاطب و ساعات پیک مخاطب را به استان خوزستان اختصاص دهند.همچنین علاوه بر حضور هنرمندان و مجریان شاخص برنامههای شبکههای سراسری، باید شاهد حضور هرچهبیشتر هنرمندان و مجریان شاخص استان در این برنامهها باشیم. همکاری تمامی استانها دربرگزاری هفته استان خوزستان و بهویژه استانهای همجوار در پخش برنامههای تولیدشده ویژه خوزستان از شبکههای استانی خود، از اهداف مهم این طرح است. امید است با همکاری و تلاش همه، به تحقق اهداف مورد نظر دست یابیم.