در آخرین مورد، یک زندانی ۲۰ ساله فرانسوی با پنهان شدن در چمدان همسلولیاش که دوران محکومیت خود را به پایان رسانده بود، موفق به فرار از زندان شد. این زندانی که در حال گذراندن چندین حکم زندان بود، از زندان «کوربا» در نزدیکی شهر «لیون» در جنوب شرق فرانسه فرار کرد. سرویس زندان فرانسه طی بیانیهای اعلام کرد: او با سوءاستفاده از آزادی همسلولیاش، در چمدان وی پنهان شد و از زندان بیرون رفت. یک تحقیق داخلی در جریان است و دادستانی «لیون» نیز تحقیقات مستقل خود را آغاز کرده. این زندانی فراری همچنین در پروندهای مرتبط با جرائم سازمانیافته تحت تعقیب قرار گرفته است. به بهانه فریب عجیب این زندانی پرونده عجیبترین فرارها از زندان را بررسی کردیم.
فرار از برج لندن
جان جرارد کشیشی بود که در قرن ۱۶ میلادی و زمانی که کلیسای کاتولیک تحت فشار و آزار و اذیت ملکه انگلستان قرار داشت در برج لندن در حبس به سر میبرد. او تنها کسی بود که در آن زمان توانست از آن برج فرار کند و همین امر باعث رسوایی و بدنامی برای ملکه و دیگران شد. جان جرارد به دلیل انجام ماموریتهای مذهبی در کلیساهای کاتولیک توسط دادگاه محکوم به مرگ شد و او را تا زمان فرا رسیدن اجرای حکم به زندان اصلی شهر لندن بردند. او نامههایی با آب پرتقال به هوادارانش در بیرون از زندان مینوشت و میفرستاد و با همین نامهها بود که دوستانش برای فرار او از زندان تلاش کردند و بالاخره توانستند او را با طناب از زندان بیرون بکشند. با اینکه در این فرار به جرارد در اثر کشیدهشدن روی دیوار جراحات زیادی وارد شده بود اما او توانست بعد از فرار با قایق به رم برود.
فرار بزرگ
این فرار این قدر معروف بوده که در نهایت از ماجرای آن، فیلم هم ساختند. در ژانویه ۱۹۴۳، راجر بوشل نقشهای را برای فرار بزرگ از اردوگاه رهبری میکند و با حفر سه تونل عمیق با اسم رمز «تام»، «دیک» و «هری» موفق میشود ۷۰ نفر را فراری دهد. این تونلها در مدت تقریبا پنج ماه حفر شده بودند. اگر یکی از تونلها توسط آلمانیها کشف میشد، فرض بر این بود که آنها نسبت به دو تونل دیگر مشکوک نمیشدند.
بزرگترین فرار در بریتانیا
زندان ماز هم تجربه فرار زندانیان را دارد. این فرار بزرگترین فرار از زندان در تاریخ بریتانیا بود. در ۲۵ سپتامبر ۱۹۸۳ میلادی، ۳۸ زندانی ارتش موقت جمهوریخواه ایرلند از زندان ماز فرار کردند. دو عضو اصلی این گروه به نامهای بابی استوری و گری کلی به عنوان مامور برای شناسایی نقاط ضعف سیستمهای امنیتی وارد زندان شدند و با سوءاستفاده از ضعفها، شش قبضه اسلحه را به صورت قاچاق وارد زندان کردند. زندانیان با گروگان گرفتن همزمان افسران زندان و ربودن کامیونی که در حال تحویل غذا به زندان بود، کنترل ماز را در دست گرفتند. زندانیان پس از خروج از دروازه زندان، با رها کردن کامیون و ایجاد بلوک موقت، با دو خودرو در بیرون زندان، از روی یک حصار فرار کردند.
حفر تونل با قاشق
سریال فرار از زندان نمونه داخلی هم دارد و آن علی اشرف پروانه، یکی از سارقان مسلح معروف است. علی اشرف پروانه با سه نفر دیگر نقشه فرار را طراحی کرد. آنها به مدت یک سال سه نفری از دیوار سلولشان به کف رسیده و تونل کنده بودند. آنها خاکهارا در جیب خود میریختند و در زمان هواخوری در حیاط پخش میکردند. طراح این فرار پرمخاطره علی اشرف پروانه بود. گفته میشود او نقشه زندان را از کتابخانه زندان پیدا کرده بود. پس از فرار آنها از زندان از طریق تونل، ماموران در اتاق علی اشرف پوستر بزرگ یک خواننده را دیده بودند اما فکر نمیکردند این پوستر در فرار او موثر بوده باشد. وقتی یکی از ماموران به خاکهای ریخته شده اطراف پوستر شک کرد و پوستر را کند متوجه شد پایین دیوار گودالی ایجاد شده است. وقتی ماموران رد گودال را گرفتند متوجه شدند گودال به خارج از در زندان میرسد. علی اشرف پروانه خرداد ماه سال ۸۴ از زندان فرار کرد و ۹ آذر ماه همان سال در درگیری مسلحانه با ماموران بازداشت شد.
فرار از سرویس بهداشتی
شش زندانی در ایالت تنسی آمریکا بامداد روز کریسمس با ترفندی که هرگز به ذهن حراست زندان خطور نمیکرد، موفق به فرار شدند. آنها پیچهای سرویس بهداشتی دیواری را که کهنه شده و زنگ زده بودند، باز کردند. به محض برداشتن دستشوییها، شکافی پشت آنها روی دیوار نمایان شد که توانستند از طریق آن از زندان فرار کنند. حراست زندان توانست پنج زندانی را دستگیر کرده و به زندان برگرداند ولی ششمین زندانی همچنان متواری است.