قرائن و ظواهر همان صحنههایی است که همه ما در زندگی روزمره خود در جامعه با آن مواجهیم. میزان مراجعه ما به کتابفروشیها، میزان اختصاص مبلغی مشخص در هرماه برای هزینه و تغذیه فکری در مقایسه با تغذیه جسمی و سبدهای متنوع غذایی، مقایسه تعداد کتابفروشیهای یک شهر در مقیاس با تعداد دیگر واحدهای صنفی مثل سوپرمارکتها، رستورانها، ساندویچیها و اغذیهفروشیها، میزان مطالعه ما در مجامع و اماکن عمومی مثل متروها، ایستگاههای قطار، فرودگاه، داخل وسایل نقلیه عمومی و ... همه و همه قرائن و ظواهری است که میزان مطالعه افراد جامعه و نتیجهگیری مطالعه آنان را نشان میدهد.
سخن از پایین بودن سرانه مطالعه هرچند ممکن است به صورت شعاری غیرکارشناسی شده تلقی شود، اما اگر هم خوشبین به این ادعا نباشیم، زمینههای ارتقای سطح سواد عمومی جامعه، تعالی فرهنگ مردم، اقبال به کتابخوانی و مطالعه در بسیاری از اماکن وجود دارد که تاکنون از آن غفلت کردهایم و شاید درصدد توجه به آن برنیامده باشیم.
چه بسا گاهی برای ویزیت و معاینه در درمانگاه، بیمارستان و مطب پزشکی زمان زیادی را سپری میکنیم و در فرصت انتظار هیچ توجهی به کتابخوانی نداریم، همین طور در اماکن دیگر. شاید بتوان با ایجاد کتابخانههای کوچک و تجهیز آن به کتابهای کوچک و جیبی به فرهنگ کتابخوانی رونق بیشتری داد.
محمد خامهیار جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد