پس از آنکه طب سوزنی نیز به مانند سایر روشهای طب سنتی در دنیا، از سیستمهای پزشکی و بهداشتی چین حذف و طب کلاسیک جدید جایگزین آن شد، در زمان مائو به دلیل کمبود پزشک در چین، مجدداً بر سر زبانها افتاد. طب سوزنی از اواخر قرن بیستم توسط پژوهشگران مورد پژوهش جدی علمی قرارگرفتهاست، هم از جهت نحوه اثر آن و پایههایش و هم از جهت اثرهای بالینیاش. در گذشتههای نه چندان دور توافقی میان پزشکان و درمانگران بر علمی بودن و موثر بودن اثرهای ناشی از درمان طب سوزنی حاصل نمیشد، اما اکنون با آزمایشهای بالینی گوناگون بر اثباتپذیری درمان و تسکین بیماریهای مختلف دیگر اثر طب سوزنی چیزی فراتر از دارونما گشتهاست.
طب سوزنی در چه مواردی مؤثر است؟
تاثیرگذاری طب سوزنی برای این دردها و بیماریها بیشتر است:
-تهوع ناشی از شیمی درمانی
-سردرد
-فیبرومیالژی (درد مزمن در نقاط اتصال عضلات)
-درد زایمان
-درد کمر
-قاعدگی دردناک
-میگرن
-آرتروز
-درد دندان
-بیماری آرنج تنیس بازان
هنوز به طور دقیق مشخص نشده که طب سوزنی چرا و چگونه میزان درد را کاهش میدهد. مطالعات متعدد نشان داده است که طب سوزنی روی برخی از افراد، اثری کم دارد و یا بیاثر است. هر چند که نوع درمان استفاده شده برای برخی از افراد موثر نیز بوده است.
طب سوزنی چطور باعث کاهش وزن میشود؟
در مکتب طب سنتی چین گفته میشود، چاقی معمولا به خاطر عملکرد ضعیف دستگاه گوارش و نامتعادل بودن میزان موادغذایی هضم شده که وارد دستگاه گردش خون میشوند، ایجاد شده و با بیماریهایی چون بالا رفتن قند خون، چربی خون، فشار خون، افزایش اسیداوریک و درد مفاصل خود را نشان میدهد. در این روش، نقاط حساس با سوزنهای مخصوص هدف گرفته میشوند تا کانالهای انرژی تمیز شود و تعادل خون و «چی» تنظیم شده و با تخریب مستقیم سلولهای چربی، تعداد سلولهای چربی در بدن کمتر شود و اشتهای فرد کاهش و در نهایت وزن کاهش یابد. سوزنها حدود ۴۰ دقیقه در نقاط خاص بدن باقی میمانند تا باعث تحریک همان نقاط شده و کانالهای انرژی فعال شوند و همچنین گردش خون شتاب میگیرد و گرمای بدن رها میشود تا کاهش وزن اتفاق بیفتد.
خطرات طب سوزنی
چنانچه شما برای شروع درمان با طب سوزنی، نزد یک پزشک متخصص بروید، خطرات استفاده از این روش درمانی بسیار کم است، اما لازم است از برخی خطرات و عوارض جانبی احتمالی آن نیز آگاه باشید:
- درد، خونریزی یا کبودی در بخشهای سوزن خورده
- صدمه به اعضای داخلی همچون ریه (در صورتی که سوزن با فشار و به صورت عمیق وارد شود).
-بیماریهای عفونی مانند هپاتیت و ایدز (در صورت استفاده از سوزنهای آلوده و استفاده شده).
بدن هر فرد، برای درمان، به نوع خاصی از طب سوزنی پاسخ مثبت میدهد، اما شرایطی وجود دارد که ممکن است عوارض را در بعضی افراد افزایش دهد:
- چنانچه از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنید، ممکن است کبودی بیشتری داشته باشید و حتی دچار خونریزی شوید.
- در برخی از انواع طب سوزنی، پالسهای خفیف الکتریکی از طریق سوزن به بدن منتقل میشود که ممکن است در عملکرد قلب برخی افراد که از ضربان ساز استفاده میکنند، تداخل و اشکال ایجاد کند.
- زایمان زودرس، عارضهای است که در اثر تحریکات برخی از انواع طب سوزنی بر خانمهای باردار ظاهر شده است.
طول سوزنها چقدر است و تا چه عمقی در بدن فرو میروند؟
این سوزنهای استیل که ضدزنگ هم هستند، معمولا به نازکی موی انسان بوده، استرلیزه و یکبار مصرف هستند و طولشان بین یک تا ۱۰ سانتیمتر، متفاوت است. برعکس سوزنهای توخالی که برای آمپول زدن استفاده میشوند، سوزنهای طب سوزنی تو پر هستند و متخصص طب سوزنی هر کدام از این سوزنها را، با توجه به میزان چربی زیرپوستی که سوزنها نیاز دارند در آن فرو میبرد، در عمق ۷ میلیمتری نقاط مختلف بدن قرار میگیرند و بعضی اوقات لازم است که تمام طول سوزن وارد بدن شود. در مناطقی از بدن که عضله کمی روی استخوان قرار دارد (مثل پیشانی و دست) فقط نوک این سوزنها وارد بدن میشود، اما در مناطقی که عضله زیاد دارد (مثل کفلها و بالای پا) سوزن تا عمق بیشتری وارد میشود. طول مدت زمانی که سوزن در بدن بیمار باقی میماند، بستگی به پزشک و نحوه درمانی دارد که برای بیمار انجام میشود؛ گاهی اوقات فقط یک یا ۲ ثانیه لازم است که سوزن در بدن بیمار باقی بماند و ممکن است هدف، ایجاد یک سوراخ ریز و خروج یک قطره خون باشد تا از این طریق بدن بتواند خود را از «چی» مهاجم خلاص کند.
نتیجه
آثار طب سوزنی در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشند، اما بسیاری از مردم از آن به عنوان یک عامل موثر و مثبت یاد میکنند. به هر حال، مطالعات مختلف نشان دادهاند که طب سوزنی تاثیرات مطلوبی دارد؛ همچنین این درمان برای افرادی که صبر بیشتری برای دریافت جواب دارند، جواب بهتری میدهد. از آنجا که عوارض جانبی طب سوزنی بسیار کم است، امتحان کردن آن به شما توصیه میشود. چنانچه دچار درد یا بیماریهایی که توضیح داده شد هستید، شاید بد نباشد این روش را هم برای تسکین دردها و آرامش بیشتر امتحان کنید.
>> زندگی سالم
* شما چه نظری دارید؟ تجربهها و نظراتتان را در این زمینه، با ما در میان بگذارید *
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
با مسعود کاویانی، درباره تاریخچه، روند شکلگیری و افقهای پیش روی رادیو معارف گفتوگو کردیم
گپوگفت «جامجم» با چند هنرمند رادیویی در آغاز سال جدید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با حجتالاسلام مصباحی مقدم دکتر پیغامی و دکتر صمصامی مطرح شد