در این گروه میتوان به نرمافزارهایی مانند فتوشاپ، Corel و Illustrator اشاره کرد که در آنها از پردازش موازی برای انجام محاسبات پیکسلها پشتیبانی میشود و تراشه گرافیکی علاوه بر پردازنده و رم میتواند در عملکرد لپتاپ موثر باشد. بدیهی است هر چقدر بیشتر هزینه کنید، مشخصات فنی قویتری بدست میآورید اما در این راهنمای خرید لپ تاپ به شما خواهیم گفت با هزینه محدود، کدام قطعات در اولویت قرار دارند.
رم
وقتی سایز کار بالا میرود لازم است اطلاعات در حجم بزرگتری در اختیار پردازنده قرار بگیرد. برنامههایی مثل فتوشاپ برای حل این مشکل چند راهحل دارند اول بارگذاری قسمت عمده فایل گرافیکی در حافظه رم است. سرعت انتقال اطلاعات و دسترسی به دادهها در رمها بسیار بیشتر از هارد است و در نتیجه هرچقدر رمها دارای فضای بیشتری باشند سرعت پردازش هم بالا میرود. اگر ظرفیت رمها محدود باشد، برنامه قسمتی از هارد را به عنوان حافظه اختصاصی در نظر میگیرد و این موضوع باعث میشود سرعت اجرای نرمافزار محدود به سرعت انتقال اطلاعات از طریق هارد شود.
ظرفیت رم رابطه مستقیمی با سطح کار و اندازه آن دارد. اگر با آیکونها سر و کار دارید ۲ گیگابایت فضا کافی است ولی برای افرادی که بیلبورد یا پوسترهای بزرگ طراحی میکنند به ۸ تا ۱۶ گیگابایت رم نیاز است. تعادل بین هزینه و مشخصات برعهده شما است ولی برای گرافیستهای حرفهای ظرفیت زیر ۶ گیگابایت توصیه نمیشود.
کارت گرافیک
کارت گرافیک یا به عبارت بهتر تراشه گرافیکی مرحله دوم اهمیت برای گرافیستها را دارد. در پردازنده اصلی لپتاپ از دو تا چهار هسته پردازشی استفاده میشود ولی کارتهای گرافیکی حرفهای دارای ۹۶ هسته و بیشتر هستند. زمانی که تصویری را ویرایش میکنید این تغییرات روی تک تک پیکسلها اثر میگذارد در نتیجه هر چقدر تعداد هستهها بیشتر باشد عملکرد بهتری در پردازش گرافیکی خواهند داشت. البته انتخاب یک لپتاپ با تراشه گرافیکی قدرتمند لزوما به معنی افزایش سرعت در پردازشهای پیکسلی نیست زیرا این موضوع به عوامل دیگری هم بستگی دارد. به عنوان مثال برنامه فتوشاپ از تراشههای گرافیکی ساخت AMD و انویدیا استفاده میکند ولی در مقابل برنامه لایتروم که برای ویرایش عکس است از پردازش موازی توسط GPU بطور کامل پشتیبانی نمیکند. در مورد تراشه گرافیکی لپتاپ باید در نظر داشت هر چقدر تعداد هستهها، ظرفیت حافظه گرافیکی و پهنای باند بیشتر باشد تاثیر بهتری روی عملکرد دارد.
نکته دیگر اینکه انویدیا دارای محصولات خاصی برای پردازشهای موازی است. این کارتها که با نام کوادرو شناخته میشوند و در لپتاپها دارای پیشوند NVS هستند راهحل مناسبی برای گرافیستها، تدوینگران و طراحان سهبعدی محسوب میشوند با این حال اغلب لپتاپهایی که از این محصولات استفاده میکنند قیمت بالایی دارند. غیر از کارتهای کوادرو در انویدیا و فایرجیال در AMD میتوان از کارتهای معمولی جیفورس هم استفاده کرد. در میان مدلهای موجود در بازار، لپتاپهایی که مجهز به تراشههای جیفورس GT650M، GT740M و GT635M یا بالاتر هستند در مقایسه با دیگر مدلها عملکرد بهتری دارند.
پردازنده
پردازنده در یک سیستم طراحی و گرافیک نقش کلیدی دارد زیرا استفاده از توان تراشه گرافیکی اگرچه سرعت پردازش را افزایش میدهد اما کاربرد آن به عوامل مختلفی بستگی دارد اما در مقابل توان پردازنده به صورت مستقیم سرعت اجرای برنامهها را مشخص میکند. سه عامل در پردازنده روی کارایی نرمافزارهای طراحی موثر هستند: تعداد هستهها، حافظه کش و فرکانس. هر چقدر تعداد هستهها بیشتر باشد دستورالعملهای بیشتری در واحد زمان پردازش میشوند. در این زمینه میتوان به فناوری هایپرتریدینگ هم اشاره کرد. توسط این فناوری هر کدام از هستههای فیزیکی تبدیل به چند هسته مجازی میشوند و هر کدام از آنها میتوانند دستورالعملهای مخصوص خود را اجرا کنند. به عنوان مثال یک پردازنده Core i7 که دارای چهار هسته فیزیکی است توسط هایپرتریدینگ تبدیل به یک مدل هشت هستهای میشود.
مورد بعدی حافظه نهان، کش یا حافظه L3 پردازنده است. این حافظه در ظرفیتهای بسیار کوچک تولید میشود ولی سرعت تبادل اطلاعات در آن به یکصد گیگابایت بر ثانیه میرسد. در نتیجه هر چقدر این مقدار بیشتر باشد تعداد دستورات بیشتری در نزدیکترین فاصله به هستههای پردازشی قرار میگیرند. پس بین یک مدل دو هستهای با دو مگابایت کش و یک مدل دیگر دوهستهای با چهار مگابایت کش، بهتر است پردازنده دوم انتخاب شود.
نکته آخر در پردازنده به فرکانس آن مربوط است. این فرکانس مشخص میکند چه تعداد دستور در واحد زمان باید پردازش شود و هرچقدر بیشتر باشد یعنی دستورات بیشتری در مدت زمان یک ثانیه اجرا میشوند. در مورد لپتاپهایی که مجهز به پردازندههای کم مصرف با پسوند U هستند توجه داشته باشید که این مدلها تعداد هسته و فرکانس پایینتری نسبت به پردازندههای عادی دارند.
صفحه نمایش
یکی از دلایلی که گفته میشود لپتاپها بدترین ابزار برای گرافیستهای حرفهای هستند به دلیل نمایشگر آنها است. صفحه نمایش لپتاپها به ندرت میتواند رنگهای واقعی را نشان دهد و برای یک تصویر با جزییات بالا، اندازه کوچکی دارد. هر چقدر وسعت نمایشگر بیشتر باشد برای کارهای گرافیکی بهتر است. پس حداقل سایز قابل توصیه ۱۵٫۶ اینچ است. وضوح تصویر جایگاه دوم اهمیت را دارد. اغلب لپتاپهای متوسط و نیمهحرفهای دارای نمایشگرهایی با وضوح ۷۶۸*۱۳۶۶ هستند. یک لپتاپ با وضوح Full HD اگرچه قیمت بالاتری دارد ولی برای نمایش جزییات بهتر است. نکته سوم در مورد روشنایی است. زمانی که نمایشگر یک لپتاپ روشنایی کمی داشته باشد رنگها، جلا و درخشندگی خود را از دست میدهند. نکته آخر در صفحه نمایش، زاویه دید است. لپتاپها برای کاربرد انفرادی طراحی شدهاند و اغلب سازندگان ترجیح میدهند برای مدیریت هزینهها کمتر از فناوریهای جانبی مثل پنلهای IPS استفاده کنند. با این حال وجود این فناوری میتواند زاویه دید و کیفیت تصویر را بهبود ببخشد.
سایر موارد
معمولا گرافیستها به دلیل محدودیتهایی که در کار با رایانه دارند بهتر از هر کارشناسی به نقاط ضعف و قوت سیستمها آشنا هستند اما برای افراد تازهکار میتوان موارد دیگری را هم به عنوان اولویتهای خرید نام برد. به عنوان مثال اکثر پروژههای گرافیکی دارای حجم بالایی هستند و نیاز به فضای ذخیرهسازی زیادی دارند. پس اگر هارد لپتاپ محدود باشد نیاز به یک هارددیسک اکسترنال است. گرافیستهای حرفهای با میانبرها در صفحه کلید زیاد کار میکنند و اگر کلیدها اندازه مناسبی نداشته باشند سرعت کار آنها را کاهش خواهند داد. لپتاپ گرافیستها بهتر است دارای درایو نوری باشد و تعداد پورتهای آن نیز محدود نباشند. آخرین نکته اینکه اگر فعالیت حرفهای با لپتاپ طی ساعتهای متمادی زیاد است بلپتاپی توصیه میشود که از نظر تهویه حرارت و جریان هوا محدود نباشد پس به دنبال مدلهای باریک اندام و سبک نباشید.
>> لپ تاپ مدیا
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد