نحوه کلی زندگی این گیاهان مثل سایر گیاهانی است که درون خشکی زندگی میکنند. مثل آنها دیاکسیدکربن را از آب میگیرند و به جای آن اکسیژن پس میدهند. البته گیاهان آبزی اگر درون دریا، رودها و... باشند گاهی غذای انواعی از ماهیها میشوند و در پارهای مواقع به عنوان پوشش و پناهگاهی برای ماهیهای کوچکتر در مقابل حمله ماهیهای بزرگتر و همچنین فشار زیاد آب عمل میکنند. اما امروز نگاهمان به آن دسته از گیاهان آبزی است که در خانهها هستند؛ یعنی گیاهانی که در آکواریومها نگهداری میشوند.
گیاهان آکواریومی به سه دسته تقسیم میشوند؛ گیاهانی که روی آب زندگی میکنند، گیاهانی که در سطح میانی آکواریوم قرار میگیرند و گیاهانی که زیر آب زندگی میکنند.
گیاهانی که روی آب زندگی میکنند
این گیاهان احتیاج به نور بیشتری دارند و به همین دلیل است که روی سطح آب زندگی میکنند تا بتوانند نور بیشتری دریافت و جذب کنند. این گیاهان معمولا وظیفه تمیز کردن سطح آب را هم به عهده دارند. البته در برخی موارد دردسرساز هم میشوند و آن زمانی است که رشد این گیاهان زیاد شود تا به مرور زمان کاملا سطح آب آکواریوم را بپوشاند. طی این فرآیند امکان رسیدن نور به زیر آب غیرممکن خواهد شد و همین کمبود نور، باعث از بین رفتن گیاهان زیر آب و همچنین ماهیها میشود. البته اگر شما هم مانند خیلی از دوستداران آبزیها میخواهید برای آکواریوم خود از این نوع گیاه استفاده کنید، در صورتی که مشاهده کردید رشد این گیاه زیاد شده میتوانید مقداری از آن را جدا کرده و از سطح آب بردارید. البته راه دیگری هم برای این مشکل هست؛ به این معنی که میتوانید از ماهیهای گیاهخوار که قابلیت تغذیه از این نوع گیاهان را دارند استفاده کنید تا از رشد بیرویه آنها جلوگیری شود. در اینجا بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که معروفترین گیاهی که قابلیت زندگی و رشد روی آب را دارد، نیلوفر است.
گیاهانی که در سطح میانی آب زندگی میکنند
برخی گیاهان در سطح میانی آکواریوم شناور میمانند. این گیاهان از آب تغذیه میکنند و برای رشد خود به هیچ نوع خاکی احتیاج ندارند. این گیاهان با قرار گرفتن درون آب با سرعت زیادی رشد میکنند و همراه با رشد خود باعث شفاف و تمیز شدن آب میشوند.
گیاهانی که زیر آب زندگی میکنند
گروه سوم از گیاهان آبزی برای زندگی به مواد مغذی خاکی که کف دریا، رودخانه یا آکواریوم است، احتیاج دارند. دوام این گیاهان به دلیل قرار گرفتن ریشه در خاک، از دو نوع دیگر بیشتر است، اما رشدشان مانند دو نوع اول سریع بوده و همچنین باعث تمیز شدن آب اکواریوم هم میشوند.
>> جام جم/ ضمیمه چاردیواری/ مریم اسدی