مصرف چربی به قدری در کشور ما زیاد است که روز گذشته معاون وزیر بهداشت در گفتوگو با مهر، آمار مبتلایان به چربی خون بالا در ایران را ۱۵ میلیون نفر اعلام کرد. چنین رقم بالایی میتواند توجیهی برای افزایش ابتلا به دیابت و نیز انواع سرطان باشد.
اما واقعا چه کسی میگوید چربی را از رژیم غذایی خود حذف کنید؟ در واقع مصرف چربیها در کنار گروههای دیگر غذایی یعنی کربوهیدرات، پروتئین و املاح و ویتامینها برای حفظ سلامت همه افراد ضروری است. اصلا بدون مصرف چربیها سوخت مورد نیاز سلولهای بدن از جمله عضلات قلبی و اسکلتی تامین نخواهد شد. به بیان دیگر، ۲۰تا ۳۰ درصد کالری مورد نیاز بدن باید از روغن فراهم شود.
دکتر علی اکبر سیاری با اطلاق عنوان «مرگ نشسته یا مخفی» به مرگ زودرس ناشی از بالا بودن چربی خون میگوید: عادات غذایی نادرست، مصرف چربی، قند و نمک و کاهش مصرف میوه و سبزی در کنار کم تحرکی میتواند باعث اضافه وزن و افزایش قند و چربی و در نهایت مرگ زودرس شود. در واقع از ۳۸۰ هزار مرگ در کشور ۹۳ هزار به علت سکته قلبی و ۳۴ هزار مورد نیز براثر سکته مغزی است.
چرا عروق ایرانیها روز به روز تنگتر میشود؟
وقتی پنج میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در کشور سیگاری هستند، بالا بودن آمار بیماریهای عروقی و سکته قلبی که از عوامل مهم آن مصرف دخانیات است، دور از انتظار نیست. دکتر سیاری با اشاره به آمار فوق میگوید: این افراد ۶۵۰ هزار میلیارد تومان هزینه میکنند و مصرف سیگار در این افراد میتواند باعث بسته شدن عروق و سکته قلبی در آنان شود. در حالی که با اصلاح عادات غذایی، تحرک و کنترل استرس میتوان تا درصد زیادی از خطر بیماریهای قلبی ـ عروقی در این افراد کم کرد.
نمکدان از سفرهها جمع شدنی نیست
مصرف نمک در ایران دو برابر استاندارد است و با وجود آنکه مصرف نمک در سنین بالا سه گرم و در جوانان پنج گرم در روز توصیه شده است، اما در ایران حداقل این مصرف دوبرابر است. به گفته وزیر بهداشت، اصولا باید عادت استفاده از نمکدان سرسفره در جامعه ما مورد اصلاح قرار گیرد و برای کاهش ۸۰۰۰ مرگ ناشی از فشارخون بالا باید تمام غذاهای شور را که نمک اضافی دارد، کنترل کرد.
با روغن جامد خداحافظی کنید
دکتر سیاری درباره مصرف روغن و چربی نیز میگوید: روغن مایع برای مصرف بهتر است، اما در مصرف آن باید به تاریخ انقضا توجه شود، همچنین اسید چرب اشباع آن باید کمتر از ۲۵ درصد و اسید ترانس روغن باید کمتر از ۵ درصد باشد و افراد باید حتما به این نکات توجه کنند. همچنین روغن جامد، کره و مارگارین به دلیل اسید چرب و ترانس بالا میتواند با افزایش کلسترول در تنگ شدن رگها نقش زیادی داشته باشد.
فقط از لبنیات کم چرب استفاده کنید
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر اهمیت مصرف شیر میگوید: هر فرد جوان روزانه به هزار میلی گرم کلسیم نیاز دارد، همچنین زنان شیرده، باردار، یائسه، سالمندان و کودکان در سن رشد به ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز دارند و با توجه به اینکه هر لیوان شیر یا ماست حاوی ۳۰۰میلی گرم کلسیم است، باید برای تامین کلسیم و پروتئین مورد نیاز حداقل دو لیوان در روز مصرف شود.
وی با بیان اینکه شیر پرچرب باعث افزایش نوع بد چربی در بدن میشود، میافزاید: متاسفانه از مصرف شیر پرچرب استقبال بیشتری میشود، ولی باید به سمتی برویم که لبنیات کم چرب بیشتر مصرف شود. همچنین توصیه میکنیم شیر فلهای مصرف نشود و شیر پاستوریزه و استریلیزه جایگزین شیر مصرفی فلهای شود.
وی به سهم مصرف میوه و سبزی در حفظ سلامتی نیز اشاره میکند و میگوید: مصرف پنج واحد میوه و سبزی باید در تغذیه روزانه افراد گنجانده شود، اما ۸۵ درصد مردم ما از این پنج واحد میوه و سبزیجات استفاده نمیکنند؛ افزایش مصرف آن نیاز به فرهنگ سازی دارد، زیرا سطح تولید در جامعه ما بالاست.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد