پس از آن که آمریکا و اتحادیه اروپا با دخالتهای خود باعث شدند تا اوکراین به تشنج و اغتشاش کشیده شود و سپس رئیس جمهور پیشین این کشو را برکنار کنند، تقابل روسیه و آمریکا بر سر اوکراین به اوج خود رسید و حتی گفته شد که میان این دو ابر قدرت جنگ سرد و سختی آغاز شده است.
غرب که خود را در صحنههای بینالملل به ویژه در حوزه کشورهای عربی و اسلامی شکست خورده میدید سیاستهای تهاجمی خود را برای جبران شکستهای غرب آسیا به سوی منطقهای دیگر در دنیا معطوف کرد تا بتواند در پی آن کمی خود را در عرصههای بینالمللی پیدا کند.
اما شکستهای سنگین آمریکا و اروپا در منطقه به ویژه پیروزیهای بزرگی که دولت، ارتش و مردم سوریه بر تروریستهای تکفیری و سلفی و وهابی که از سوی غرب مورد حمایت قرار دارند، آنها را هر چه بیشتر خشمگین کرد.
و اکنون رأی مردم کریمه برای پیوستن به روسیه شکست دیگری را برای آمریکا و اتحادیه اروپا در پی داشت. آمریکاییها و اروپاییها در حالی این همه پرسی را غیر قانونی میدانند که در تحولات بحرین رویکردی متفاوت و ضد مردم این کشور را دنبال میکنند.
مردم بحرین که چند سال است انقلابشان آغاز شده و با ظلم و ستم آل خلیفه مبارزه میکنند با مخالفتهای آمریکاییها و اروپا از برگزاری همه پرسی محرومند و حمایتهای غرب از رژیم آل خلیفه مانعی برای چنین اتفاقی است که میتواند بحرین را با برگزاری همه پرسی در چارچوب دموکراسی مردمی از بحران و ستم رژیم حاکم بیرون بیاورد.
در حالی که همه پرسی کریمه با حضور ناظران خارجی حتی از اروپا برگزار شد و بیش از 95 درصد مردم شرکت کننده در این جمهوری خودمختار رأی به جدایی از اوکراین دادند،رئیس جمهوری آمریکا در پی اعلام نتایج همه پرسی تعیین سرنوشت شبه جزیره کریمه که به نفع روسیه پایان یافت تهدید به تحریمهای بیشتر مسکو کرد.
باراک اوباما پس از اعلام نتایج همه پرسی در تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه تهدید به تحریمهای بیشتر مسکو کرد.
اوباما تاکید کرد که آمریکا و همپیمانان این کشور هرگز نتایج این همه پرسی را درباره پیوستن شبه جزیره کریمه به مسکو نمیپذیرند، اوباما ادعا کرده است که این همه پرسی که با مداخله نظامی روسیه صورت گرفته قانون اساسی اوکراین را زیر پا گذاشته است.
اما پوتین در این تماس تلفنی به اوباما گفت: همه پرسی کاملاً قانونی بوده و در راستای اصول قوانین بین الملل و منشور سازمان ملل برگزار شد.
همپیمانان آمریکا هم در تبعیت از سیاستهای واشنگتن دست به کار شده و همچون آمریکا، روسیه را تهدید به تحریم کردهاند.
در همین زمینه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ایتالیا، فرانسه و انگلیس با انتقاد از اقدامات روسیه نتایج همه پرسی روز گذشته در شبه جزیره کریمه را باطل اعلام کردند.
روسیه نیز در مقابل تهدیدات و تحریمهایی که از سوی غرب علیه مسکو مطرح میشود ظرفیتهای زیاد و جدی برای مقابله با غرب و اروپا در دست دارد.
روسیه که مهمترین کشور صادر کننده گاز به اروپاست در صورت اقدام به تحریم این کشور از سوی غرب میتواند صادرات گاز خود را به اروپا که لوله آن از اوکراین میگذرد محدود کرده و یا حتی قطع کند.
در این صورت اروپا با چالش جدی کمبود سوخت روبرو خواهد شد. از سوی دیگر روسیه میتواند در صورت تحریم با رویکرد به شرق نیازهای خود را با تعامل بیشتر با دیگر کشورهای شرق برآورده کند.
گرچه روسیه کشوری بزرگ با تأثیر گذاریهای خاص خود در معادلات بینالمللی و منطقهای است و تحریم چنین کشوری برای غرب دشوار خواهد بود، اما تحریم مسکو بیشترین ضربه را به اقتصاد سرمایه داری غرب وارد خواهد کرد.اقتصاد سرمایه داری که خود اکنون با چالشهای جدی دست و پنجه نرم میکند نمیتواند برای روسیه مشکل جدی درست کند.
جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد