امروز روز سرمستی شیراز است

امروز روز شیراز است، روز سعدی و حافظ، روز تخت جمشید و پاسارگاد و بیش از همه اینها، روز سرمست شدن از عطر شکوفه​های بهارنارنج، گل محمدی و سایر گل​ها و عرقیاتی که فضای این شهر را آکنده و سرمست از عطری بهشتی می​کند و اردیبهشت شیراز را تمثالی از زیباترین، شاعرانه​ترین و رویایی​ترین ماه​های سال در تمام کشور و حتی جهان.
کد خبر: ۶۷۰۲۸۹
امروز روز سرمستی شیراز است

چند سال پیش با تصویب شورای شهر شیراز و تایید مجلس شورای اسلامی، روز میانی بهار، ۱۵ اردیبهشت به نام «روز شیراز» نامگذاری شد. هدف از این نامگذاری، آنگونه که جعفر قادری، نماینده شهر شیراز در مجلس به جام​جم می​گوید: بازمعرفی و شناساندن تمام توانمندی​ها و ظرفیت​های این شهر در سطح ملی و بین​المللی بوده است؛ ظرفیت​هایی که هرکدام به تنهایی می​تواند سهم بسزایی در جذب بیشتر گردشگران داخلی و خارجی به این شهر داشته باشد.

البته آوازه شیراز بدون این نامگذاری نیز، قرن​ها پیش و به واسطه دو شاعر جهانی خود، به دورترین نقاط جهان رسیده بود، به طوری که اکنون فقط در شهر پاریس، چهار خیابان به نام سعدی وجود دارد و از دیدگاه سرگیویچ پوشکین، شاعر و نویسنده روسی قرن هجدهم و بنیانگذار ادبیات روسی مدرن، شرق همان سعدی است.

حافظ نیز خیلی زود جای خود را در بین ادب​دوستان جهان باز کرد، به گونه​ای که ابتدا آلمانی​ها با ترجمه دیوان حافظ در قرن هجدهم و سپس انگلیسی​ها، فرانسوی​ها و امریکایی​ها با وی آشنا شدند. حتی گفته می​شود: گوته، شاعر مشهور آلمانی نیز از اولین ترجمه دیوان حافظ بهره برده و دیوان غربی​شرقی خود را سروده است.

شیراز از لحاظ تاریخی​فرهنگی نیز شهرتی جهانی دارد و آثار ثبت جهانی شده تخت​جمشید و پاسارگاد آن، بخوبی معرف قدمت و تمدن این شهر به جهان بوده است.

فارس، استان عرقیات گیاهی

استان فارس علاوه بر ظرفیت تاریخی، فرهنگی و ادبی، از توانمندی و ظرفیتی بالایی در تولید گیاهان دارویی و عرقیات برخوردار است که اگرچه تاکنون از چشم​های تیز جهانی و حتی ملی، دور مانده و آنطور که باید به آن پرداخته نشده است، اما جایگاه ویژه​ای در میان خود مردم این استان دارد.

به گفته قادری، نماینده مردم شیراز در مجلس، مردم این استان کمتر از نوشیدنی​های مصنوعی و بازاری، برای مصارف روزمره خود و جشن​ها و میهمانی​هایشان استفاده می​کنند و در واقع بیشتر مصرف آنها را عرقیات طبیعی تولیدشده در داخل استان، تشکیل می​دهد.

عرق بیدمشک، بهارنارنج، گل محمدی و نسترن از جمله عرقیات و نوشیدنی​هایی است که در این استان تولید شده و مردمان سرزمین فارس در فصول مختلف سال از آن استفاده می​کنند.

استفاده از این عرقیات به اندازه​ای در میان مردم این استان جا افتاده است که اصطلاحی طنزگونه هم در این زمینه دارند و زمانی که میهمانی غیرشیرازی داشته باشند، به کار برده می​شود: «هرکسی به این شهر می​آید، باید عرق خورش کرد.»

به گفته جعفری، این اصطلاح هنگام تعارف نوشیدنی همچون عرق بیدمشک یا عرق بهارنارنج به یک میهمان غیر هم​استانی، بیان می​شود. البته تمام این عرقیات ارزش دارویی نیز دارد.

عمده تولیدات گل و گیاه و عرقیات این استان در شهرهای شیراز، داراب و میمند روییده و مورد بهره​برداری قرار می​گیرد که در این میان شیراز بیشتر به بهار نارنجش معروف است و میمند و داراب نیز به گل محمدی و گلاب. هم اینک و در این هنگامه اردیبهشت نیز فصل شکوفا شدن غنچه​های گل محمدی در این دو شهر و عطرآگین شدن شیراز به بوی خوش شکوفه​های بهارنارنج است.

شیراز این روزها عطر بهار نارنج میدهد

درختان نارنج هرساله از اواخر فروردین ماه شکوفه می​دهد و برداشت بهار نارنج تا اواخر اردیبهشت در استان ادامه دارد.

بهارنارنج با قدمت 540 ساله به عنوان درختی سنتی درشیراز کاشته شده و معمولا به صورت خشک، عرق و اسانس با خاصیت تسکین​دهنده و آرام​بخش استفاده می​شود.

عرق بهارنارنج به سبب داشتن طبع گرم، برای اعصاب بسیار مفید است و شیرازی​ها معمولا این عرق را به​صورت ترکیب با گلاب یا عرق بیدمشک به صورت شربت مصرف می​کنند.

از مهم​ترین خواص دارویی آن نیز، تأثیر روی سیستم عصبی بدن است، به طوری که آرامش​بخش و ضدهیجانات دستگاه عصبی است و سردردهای میگرنی را کاهش می​دهد.

برداشت و عرق​گیری بهارنارنج که نویدبخش بهاری دل​انگیز است در روستاهای این استان معمولا با آیین​هایی همچون نغمه​خوانی، دعا و جشن و سرور همراه است.

به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس، سطح زیر کشت نارنج در استان فارس، هزارو 400 هکتار است که از این میزان 730 هکتار باغ تجاری و 700 هکتار هم در فضای سبز و خیابان​های شهرهای استان بویژه شیراز وجود دارد.

طلعتی با بیان اینکه بهارنارنج پس ازبرداشت و شست​وشو به کارگاه​های عرق​گیری ارسال می​شود، می​افزاید: از این سطح، سالانه بیش از 12 تن شکوفه بهارنارنج در شهرستان​های شیراز، جهرم، فیروزآباد و داراب برداشت می​شود.

وی یادآور می​شود:40 درصد بهارنارنج تولیدشده در استان، به خارج از کشور صادر می​شود و بقیه به مصرف داخلی می​رسد.

مسئول گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز با اشاره به اینکه از هر 120 کیلو شکوفه بهارنارنج، 500 کیلو عرق بهارنارنج به دست می​آید، به جام جم می​گوید: بخشی از این عرقیات به روش سنتی و بخشی نیز به طریق صنعتی تولید می​شود و سهم مهمی در اشتغالزایی دارد.

وی با بیان اینکه در هر دو روش با جوشاندن گل در آب و سرد شدن، حاصل افشره گیاه کشیده می‌شود، می​افزاید: عطر و عرقی که به دست می‌آید، برای معطر کردن غذاها و شیرینی‌ها، استفاده خوراکی به عنوان شربت در مجالس و جشن‌ها، خوشبو کردن هوا، لوازم آرایش و زیبایی و همچنین تهیه داروهای سنتی به​کار می رود.

در استان فارس عرق​گیری بهار نارنج در 45 کارگاه سنتی و 5 کارخانه صنعتی انجام می​شود.

صادقی با بیان اینکه فارس با تولید سالانه نزدیک به 18 هزار تن عرقیات گیاهی در 105 کارگاه سنتی و صنعتی، رتبه نخست را در این زمینه در کشور دارد، تصریح می​کند: حدود 40 نوع از این عرقیات به​صورت انبوه برای عرضه به بازار تولید می​شود که مهمترین عرقیات تولیدی استان شامل: بهارنارنج، شاتره، بیدمشک، گل محمدی و نسترن است.

به گفته وی حدود نیمی از عرقیات تولیدی استان به خارج از کشور و بویژه کشورهای اروپایی، امارات متحده عربی، عربستان و عراق صادر می​شود.

عباسی، کارشناس مرکبات جهاد کشاورزی فارس نیز با بیان اینکه یک درصد بهارهای هر درخت به میوه نارنج تبدیل و سالانه از باغ​های نارنج فارس،14 هزار تن میوه نارنج برداشت می​شود، به واحد مرکزی خبر می​گوید: نخستین عرق​گیری سالانه با بهارنارنج آغاز می​شود که امسال با توجه به بارش​های مناسب با افزایش تولید همراه خواهد بود.

همچنین به گفته کریمی، شهردار میمند، 40 نوع عرقیات در میمند استان فارس تولید می​شود که علاوه بر مصرف داخلی، حدود ۶۰ درصد این نوشیدنی‌ها به کشورهای حوزه خلیج فارس و فرانسه صادر می‌شود.

میمند همچنین به عنوان مرکز تولید گل محمدی و گلاب در استان فارس، دارای حدود یک هزار و 100 هکتار سطح زیر کشت گل محمدی است که 60 واحد گلابگیری سنتی و هفت واحد گلابگیری صنعتی، کار گلابگیری گل​های تولیدشده از این باغات را به عهده دارند.

گل محمدی نیز داراب توسط تجار محلی به کشورهای حاشیه خلیج فارس، آلمان، فرانسه، انگلیس و پاکستان و همچنین استان​های کرمان، اصفهان و قم صادر می​شود.

در همین حال گلزادی، مسئول یکی از شرکت​های تولید عرقیات استان فارس به مشکلات این بخش اشاره می​کند و می​گوید: کمبود کارخانه​های مدرن برای فرآوری، بسته بندی و برندسازی محصولات تولیدی، از مهمترین مشکلات فعالان در عرصه عرقیات​گیری است.

مصطفوی، دبیر شورای فنی منابع طبیعی و آبخیزداری فارس با تاکید بر اینکه نداشتن کارخانه فرآوری، برداشت​های غیرمجاز و قاچاق برخی از گونه​ها، موجب ایجاد مشکلاتی در این زمینه شده است، یادآور می​شود: فرآوری این گیاهان تا 300 برابر قیمت کنونی برای کشور ارزآوری دارد و توسعه کشت و بهره​وری بیشتر آنها نیاز به توجه مسئولان دارد.

مرادزاده/ گروه ایران

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
سفر اربعین به سلامت

ضروری‌ترین نکات بهداشتی را که زائران اربعین باید رعایت کنند در گفت‌وگو با یک متخصص بیماری‌های عفونی بررسی کرده‌ایم

سفر اربعین به سلامت

وقتی دل جنگل سوخت

«جام‌جم» در گفت‌وگو با جانشین فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی کشور بررسی کرد

وقتی دل جنگل سوخت

نیازمندی ها