گفت‌و‌گو با فرج علیپور درباره موسیقی و فرهنگ لرستان

کمانچه در خانه اغلب لرستانی‌ها هست

ضربان موسیقی محلی در قلب پایتخت

هر چند که بازار برپایی کنسرت‌ها در ایام ماه رجب و شعبان و فصل بهار مانند همیشه گرم است، اما امسال تفاوت ویژه‌ای با سال‌های گذشته دارد. چهره‌های پرانرژی و اغلب جوان موسیقی نواحی کشورمان در بزرگ‌ترین و مهم‌ترین مراکز فرهنگی پایتخت روی صحنه رفته و با استقبال خوبی مواجه شده‌اند.
کد خبر: ۶۷۵۳۸۸
ضربان موسیقی محلی در قلب پایتخت

به گزارش جام‌جم، برگزاری کنسرت گروه‌های موسیقی محلی در حالی در پایتخت ادامه دارد که مخاطبان به این نوع موسیقی روی خوش نشان می‌دهند و بلیت‌های این اجراها خیلی زود به فروش می‌رسد، تا جایی که رحیم شهریاری، خواننده و سرپرست گروه موسیقی «آراز» معتقد است، روزهای خوشی برای موسیقی نواحی در راه است و این موسیقی بزودی جایگزین موسیقی‌های تقلیدی و بی‌هویت در جامعه می‌شود.

رحیم شهریاری، سرپرست گروه موسیقی آذری آراز از سال 1372 تاکنون در این عرصه فعالیت کرده است. او که در آمریکا اجرای موفقی داشته و بتازگی به کشورمان بازگشته است، درباره اقبال مخاطبان به موسیقی محلی می‌گوید: تا قبل از سال 72 فضای سنگینی بر موسیقی حاکم بود و گروه‌های پاپ فعالیت نداشتند، اما با گذر زمان فعالیت این گروه‌های موسیقی هم جدی‌تر و پررنگ‌تر شد. او ادامه می‌دهد: همین موضوع موجب شده مردم کم‌کم تفاوت انواع موسیقی را با یکدیگر بفهمند و نسبت به وجود یک موسیقی آرامش‌بخش احساس نیاز کنند. این روزها مردم گوششان پر شده و به موسیقی‌ای روی آورده‌اند که موسیقی آبا و اجدادی‌شان است؛ خاطرات گذشته‌شان را زنده می‌کند و حسی شبیه فرهنگ و زیست خودشان به آنها می‌دهد.

شهریاری اظهار می‌کند: دنیای امروز به گونه‌ای است که ارتباطات در جهان به راحتی شکل می‌گیرد و همه مردم دنیا براحتی انواع موسیقی‌ها را می‌شنوند. همین موضوع موجب شده مردم به مرور زمان این را درک کنند که پاپ این روزهای ما یک‌تقلید ساده و دم‌دستی از ریتم‌های غربی است که شعر و آهنگ آن یک‌روزه ساخته شده و عمرش هم بیش از یک روز نیست.

او درباره میزان فروش بلیت اجراهای گروه آراز می‌گوید: هشتم و نهم خرداد در اریکه ایرانیان تهران روی صحنه می‌روم. تقریبا همه بلیت‌های این اجرا به فروش رسیده و احتمال تمدید آن وجود دارد. بیست و دوم تا بیست و چهارم خرداد هم در تبریز روی صحنه می‌روم، اما کماکان می‌گویم برگزاری کنسرت در ارومیه و اردبیل سخت‌تر از همه جای دنیاست.

مشکلات نوازنده‌های محلی در کنسرت

محسن شریفیان، سرپرست گروه موسیقی بوشهری «لیان» هم می‌گوید: طبیعتا مرور زمان در شناخت هر محصولی تاثیر دارد. طی سال‌های گذشته گروه‌های موسیقی محلی سعی کرده‌اند به مردم نزدیک شوند و بتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند.

سرپرست گروه «لیان» ادامه می‌دهد: مشکلات موسیقی محلی طی سال‌های گذشته در دو نکته قابل بررسی است؛ نکته اول مربوط به عملکرد نوازنده‌های محلی می‌شود. کنسرت یک‌پدیده جدید است و موسیقی محلی یک پدیده کهن که از بطن یک جامعه و زندگی مردم در گذر سالیان قرن‌ها به‌وجود آمده است.

او بیان می‌کند: به همین دلیل وقتی نوازنده‌های محلی روی صحنه می‌آمدند، نمی‌توانستند مخاطب خود را مدیریت کنند، چون با ملزومات اجرای زنده این نوع موسیقی آشنا نبودند.

شریفیان تصریح می‌کند: نکته دوم به مدیران فرهنگی کشور برمی‌گردد. وقتی قرار بود در برنامه‌ای اجرای موسیقی محلی داشته باشیم فقط به یاد افراد پیشکسوت و ریش‌سفیدهای این موسیقی بودند. این افراد با این‌که جایگاه والایی دارند، اما ملزومات یک اجرای زنده در قالب کنسرت را نمی‌دانند.

سرپرست گروه موسیقی «لیان» می‌گوید: مشکل در کل از ما و مسئولان بود و مردم تقصیری نداشتند. چون از زمانی که ما مولفه‌های لازم برای اجرای زنده را یاد گرفته‌ایم و مسئولان هم فضای لازم برای اجرا را در اختیار ما قرار داده‌اند، مردم با علاقه در اجراهای موسیقی محلی شرکت می‌کنند.

گروه تاسیان که یک گروه موسیقی گیلکی است، جمعه این هفته در تالار اندیشه حوزه هنری روی صحنه می‌رود. حسین تقی‌نژاد، سرپرست این گروه می‌گوید: در همه کنسرت‌ها بلیت اجراهای ما خیلی زود فروش می‌رود و خوشحالیم که همه مردم فارغ از این‌که گیلانی هستند یا نه موسیقی‌مان را دوست دارند.

او می‌افزاید: به نظر من ارتباط گرفتن مردم با موسیقی محلی اتفاقی طبیعی است، موسیقی ما به‌گونه‌ای پیش رفته که هیجانات کاذب و تکنیک‌گرایی‌ها جای موسیقی طبیعی را گرفته و مردم در این شرایط به سمت موسیقی محلی حرکت خواهند کرد.

تقی‌نژاد اظهار می‌کند: در گذشته گروه‌های موسیقی هر استان در همان خطه فعالیت می‌کردند، اما حالا همه استان‌ها به شنیدن موسیقی هم علاقه دارند. اما در این میان باید توجه داشت مردم موسیقی شاد را دوست دارند و زمانی که این موسیقی‌ها اجرا شود به آن روی خوش نشان می‌دهند.

استقبال‌ها از موسیقی محلی و حرکات آیینی

فرج علیپور، سرپرست گروه موسیقی لری «تال» درباره استقبال مردم از کنسرت‌های موسیقی محلی می‌گوید: استقبال‌ها همیشه از اجرای ما در همه شهرها و بخصوص تهران گرم بوده است. مردم وقتی موسیقی لری را با حرکات آیینی می‌بینند، لذت می‌برند. او که هفته گذشته کنسرت ویژه «گلونی» را در تالار وحدت برگزار کرده است، اظهار می‌کند: ما فقط نیاز به فضا برای اجرا داریم، مطمئن هستم مردم این آمادگی را دارند که پای موسیقی محلی بنشینند تا هم ما و هم مسئولان به خواسته دیرینه‌مان یعنی حفظ موسیقی محلی برسیم.

زینب مرتضایی فرد ‌/‌ گروه فرهنگ و هنر

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها