ماهواره Arsat-1 در مدار زمین قرار خواهد گرفت و با کمک ۲۴ ترانسپاندر خود میتواند به ارائه خدمات تلویزیونی، مخابرات تلفنی و انتقال داده در محدوده کشورهای آرژانتین، شیلی، اروگوئه و پاراگوئه بپردازد. پیش از این نیز آرژانتین با ساخت ماهواره سنجش از دور SAC-D و پرتاب آن در دو سال قبل، خود را به عنوان یک کشور پیشرو فضایی در آمریکای لاتین معرفی کرده بود. هرچند درصد بالایی از سامانههای ماهواره SAC-D توسط آرژانتین طراحی و ساخته شده بود، اما این کشور در اولین تجربه ماهوارهسازی خود از تجهیزات ساخت آمریکا، فرانسه، ایتالیا و کانادا نیز استفاده کرد.
در حال حاضر تمام برنامههای ساخت ماهواره آرژانتین که از سوی این کشور اعلام شده، توسط شرکت INVAP دنبال میشود.
این کشور همچنین با برزیل در زمینه پرتاب کاوشگر و انجام آزمایش در شرایط میکروجاذبه همکاری دارد. آرژانتین، ساخت پرتابگر بومی برای فرستادن محموله با وزن ۲۵۰ تا ۴۰۰ کیلوگرم به مدار پایینی فضا را نیز در برنامهفضایی خود گنجانده است، اما با ساخت Arsat-1 به نظر میرسد این کشور برنامه فضایی خود را با روند ساخت ماهوارههای مخابراتی که به گفته ناظران، بتازگی در آمریکای لاتین شدت گرفته هماهنگ کرده است. بنا بر گزارشها کشورهای آمریکای لاتین قصد دارند تا سه سال آینده، ۹۸ ماهواره مخابراتی متعلق به خود را در فضا مستقر کنند.
آمارها نشان میدهد در حال حاضر بیشترین گردش مالی در صنعت فضا، متعلق به مخابرات فضایی است و سهم عمده بازار صنعت فضایی که تا شش سال دیگر به ۵۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید در اختیار این بخش باقی خواهد ماند. سال گذشته بیش از ۶۰ درصد کل ماهوارههای عملیاتی موجود در مدارها، ماهوارههای مخابراتی بوده است و این نشان از اهمیت فوقالعاده این ماهوارهها در صنعت فضایی دارد. بسیاری بر این باورند مخابرات ماهوارهای نقش انکارناپذیری در توسعه اقتصادی و افزایش قدرت ملی کشورها دارد. در حال حاضر بیش از ۲۰ هزار کانال تلویزیونی با استفاده از ۲۵۰ ماهواره مخابراتی سیطره خود را بر فرهنگ جهان اعمال میکنند.
از سوی دیگر، مزایای استفاده از فضا، این پهنه وسیع را برای مخابرات به عنوان یکی از بزرگترین صنایع جهان با 4000 میلیارد دلار گردش مالی در سال جذاب کرده و ماهوارهها بسرعت در حال پیشروی در این صنعت هستند.
استفاده از ماهوارهها موجب میشود انتقال اطلاعات، صوت و تصویر با ظرفیت و قابلیت اعتماد بسیار بالا انجام پذیرد. از آنجا که عوارض و پدیدههای زمینی بر ماهوارهها تاثیری ندارد، هزینههای مخابرات فضایی به فاصله ارتباطی نداشته و یک مبلغ مشخص و ثابت را شامل میشود. همچنین انعطافپذیری، تطبیقپذیری، سهولت و سرعت در راهاندازی خدمات، وسعت بالای پوشش و جهانی بودن از دیگر مزایای مخابرات ماهوارهای محسوب میشود. علاوه بر این در برخی موارد ارائه خدمات مخابراتی با روشهای زمینی ازجمله فیبر نوری، امواج مایکرو ویو و... امکانپذیر نیست یا به سختی ممکن میشود. در این موارد ماهوارهها تنها گزینه هستند. چنین مزایایی باعث شده بسیاری از کشورها به دنبال ساخت یا خرید ماهوارههای مخابراتی باشند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد