طبق روایات نخستین مکانی که در زمین آفریده شد خانه خدا بود و سپس بعد از زیر آن سایر خشکی های زمین گسترش پیدا کرد.
شاید بههمین دلیل باشد که مکه را «ام القری» یعنی «مادر آبادنی ها» می نامند. در این روز حضرت آدم (ع) هبوط کرد. حضرت ابراهیم (ع) و حضرت عیسی (ع) نیز متولد شدند.
یک روز؛ بهتر از 100 سال
حضرت امیر المومنین علی (ع) در فضیلت روز دحوالارض فرمودهاند: «اولین رحمتی که از آسمان به زمین نازل شد، در روز بیست و پنجم ذی القعده بوده است بنابراین اگر کسی آن روز را روزه بگیرد و آن شب را به عبادت بپردازد، پاداش عبادت یک صد سال را دارد. در آن روز اگر گروهی به ذکر خدا بپردازند، خداوند حاجتشان را پیش از آنکه متفرق شوند برآورده سازد؛ خداوند در این روز هزار هزار رحمت نازل میکند که قسمتی از آن شامل کسانی است که جمع گردند و به ذکر خدا بپردازند و روزش را روزه بدارند و شب آن را عبادت کنند.»
موضوع پیداش جهان و زمین از جمله سوالات همیشگی بشر بوده است. قرآن کریم در آیات متعددی به این موضوع اشاره کرده است.
مفسران و صاحب نظران این آیات قرآن کریم را مرتبط با روز دحوالارض دانسته اند. برخی از این آیات در سوره « فصلت»، «دخان» و « هود» وجود دارد.
ثُمَّ اسْتَوَی إِلَی السَّمَاء وَهِیَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِیَا طَوْعًا أَوْ کَرْهًا قَالَتَا أَتَیْنَا طَائِعِینَ (سوره فصلت 11).
آنگاه آهنگ آفرینش آسمان را کرد و این در حالی بود که آسمان به صورت دود و بخاری مینمود.
فَارْتَقِبْ یَوْمَ تَأْتِی السَّمَاء بِدُخَانٍ مُّبِینٍ (سوره دخان 10).
پس در انتظار روزی باش که آسمان دودی نمایان برمیآورد.
أَوَلَمْ یَرَ الَّذِینَ کَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ کَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء کُلَّ شَیْءٍ حَیٍّ أَفَلَا یُؤْمِنُون (سوره انبیاء 30).
آیا کسانی که کفر ورزیدند ندانستند که آسمانها و زمین هر دو به هم پیوسته بودند و ما آن دو را از هم جدا ساختیم و هر چیز زندهای را از آب پدید آوردیم آیا [باز هم] ایمان نمی آورند؟
وَهُوَ الَّذِی خَلَق السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِی سِتَّةِ أَیَّامٍ وَکَانَ عَرْشُهُ عَلَی الْمَاء لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَلَئِن قُلْتَ إِنَّکُم مَّبْعُوثُونَ مِن بَعْدِ الْمَوْتِ لَیَقُولَنَّ الَّذِینَ کَفَرُواْ إِنْ هَذَا إِلاَّ سِحْرٌ مُّبِینٌ (سوره هود 7).
و اوست کسی که آسمانها و زمین را در شش هنگام آفرید و عرش او بر آب بود تا شما را بیازماید که کدامیک نیکوکارترید و اگر بگویی شما پس از مرگ برانگیخته خواهید شد قطعا کسانی که کافر شدهاند خواهند گفت این [ادعا] جز سحری آشکار نیست.
اعمال روز دحوالارض
از اعمال روز دحوالارض، روزه داری است و مسلمانان تلاش می کنند که در این روز در موقعیتی باشند که بتوانند روزه بگیرند.
همچنین برای این روز نمازی در روایات ذکر شده که دو رکعت است و صبح خوانده می شود.
در هر رکعت بعد از حمد پنج مرتبه سوره و الشمس بخواند و بعد از سلام نماز بخواند «لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ پس دعا کند و بخواند یَا مُقِیلَ الْعَثَرَاتِ أَقِلْنِی عَثْرَتِی یَا مُجِیبَ الدَّعَوَاتِ أَجِبْ دَعْوَتِی یَا سَامِعَ الْأَصْوَاتِ اسْمَعْ صَوْتِی وَ ارْحَمْنِی وَ تَجَاوَزْ عَنْ سَیِّئَاتِی وَ مَا عِنْدِی یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ .»
از جمله اعمال این روز که به خواندن آن توصیه شده دعایی است که با « اللَّهُمَّ دَاحِیَ الْکَعْبَةِ وَ فَالِقَ الْحَبَّةِ وَ صَارِفَ اللَّزْبَةِ وَ کَاشِفَ کُلِّ کُرْبَةٍ أَسْأَلُکَ فِی هَذَا الْیَوْمِ...» شروع می شود که در مفاتیح الجنان موجود است.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب