ویتامین D و پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی
دکتر پل دوپون درباره خواص ویتامین D میگوید: «ویتامین D در سطوح متفاوت و در پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی نقش دارد؛ این ویتامین انعطافپذیری عروق را حفظ و شریانها را تقویت میکند و در پیشگیری از ذخیرهشدن املاح آهکی بر جداره عروق نقش دارد.» بهطور خلاصه، ویتامین D با دو تحول ناخوشایند، یعنی التهاب و رسوب املاح آهکی که باعث تصلب شریان میشوند، مبارزه میکند.
از سوی دیگر، پژوهشی که اخیرا در کنگره سالانه «ژنتیک انسانی» ارائه شده، نشان میدهد ویتامین D نقش بسیار مهمی در تنظیم فشار خون دارد؛ به احتمال زیاد بسیاری از زنانی که فشار خون بالا دارند، دچار کمبود ویتامین D هستند.
پیشگیری از اسکلروز چندگانه توسط ویتامین D
تحقیقات نشان میدهد ابتلا به اسکلروز چندگانه (اماس یا همان بیماری التهابی دستگاه اعصاب مرکزی) در میان افرادی که کمتر در معرض تابش اشعه فرابنفش قرار میگیرند و کمبود ویتامین D دارند، مشاهده میشود. بر اساس فرضیه مولفان این پژوهش، تولید ویتامین D باعث تنظیم دستگاه ایمنی به شکل گزینشی و مهار این بیماری خودایمنی میشود.
پژوهش دیگری که در نشریه عصبشناسی منتشر شده، نشان میدهد میزان بالای ویتامین D در زنان باردار از بروز اسکلروز چندگانه در میان مادران آینده و فرزندانشان پیشگیری میکند.
نقش ویتامین D در پیشگیری از سرطان سینه
بنا بر پژوهش موسسه اینسرم فرانسه، خطر ابتلا به سرطان سینه در میان زنانی که ویتامین D بیشتری دریافت میکنند، 25 درصد کاهش مییابد. بنابر اظهارات پژوهشگران موسسه گوستاو روسی فرانسه، خطر ابتلا به سرطان سینه در میان زنانی که میزان ویتامین D بالاتری دریافت میکنند، ازدیگران تا یکچهارم کمتر گزارش شده است.
ویتامین D و فیبروم رحمی
پژوهش وزارت بهداشت و سلامت ایالات متحده که در نشریه آمریکایی اپیدمولوژی (همهگیرشناسی) منتشر شده است، نشان میدهد زنان بالای 35 سالی که دچار کمبود ویتامین D هستند، بیشتر به فیبروم رحمی (در فیبروم رحمی، تومورهای خوشخیم رشد میکنند و باعث درد و خونریزی میشوند) مبتلا خواهند شد. بنا بر این مطالعه، زنانی که میزان کافی ویتامین D دریافت میکنند تا 32 درصد کمتر از دیگران به فیبروم رحمی مبتلا میشوند. دکتر دوپن میگوید: «تمام آنچه امروزه ما از ارتباط میان آسیبها و کمبود ویتامین D میدانیم، باعث میشود عموم مردم هنگام آزمایش خون خواستار تعیین میزان این ویتامین در خونشان شوند. بر اساس آخرین بررسیها، بیشتر ساکنان کشورهای صنعتی دچار کمبود ویتامین D هستند.»
علاوه بر این باید راهکارهای موثری در صورت کمبود این ویتامین ارائه شود. مهمترین منابع تامین ویتامین D شیر، ماهی، روغن ماهی، زرده تخممرغ، جگر گاو و نور خورشید است.
ندا فراهانی/سیب (ضمیمه سه شنبه روزنامه جام جم)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد