هزینههای سنگین درمان ناباروری و عدم پوشش کامل این هزینهها توسط سازمانهای بیمه گر، باعث شده تا آن دسته از زوجین نابارور که قدرت مالی ندارند، نتوانند طعم شیرین بچه دار شدن را بچشند.
میزان ناباروری در حال افزایش است
دکتر محمدمهدی آخوندی رئیس مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری ابن سینا، معقتد است که میزان باروری در سطح جهان در ۵۰ سال اخیر تقریبا به نصف کاهش یافته و میزان ناباروری به طور مرتب در حال افزایش است.
وی با اشاره به اینکه علل فیزیکی و شیمیایی مهمترین عوامل محیطی به شمار میآیند، افزود: دما، فعالیتهای بدنی زیاد، فعالیت در محیط گرم، امواج موبایل، رادیوتراپی و پارازیت، از جمله علل مهمی هستند که میتوانند به شدت بر باروری اثر بگذارند، عملکرد طبیعی هورمونها را دچار اختلال کنند و سبب پایین آمدن کیفیت اسپرمها و تعداد، حرکت و شکل آنها شوند. وی تصریح کرد: نوع تغذیه، سبک زندگی، فشارهای روانی، اضطرابهای شغلی و بهخصوص، آلایندههای محیطی در کیفیت اسپرم مردان تأثیرگذار است و تمام این عوامل دانشمندان را دچار نگرانی کرده است. از این رو، باید برای کاهش عوامل خطر، که سبب افزایش نازایی و کاهش قدرت باروری میشوند، برنامهریزی کرد.
به گفته آخوندی، بهترین سن باروری در خانمها بین ۲۵ تا ۳۰ سال است. زیرا، تا سن ۳۵ سالگی، به علت ذخیره تخمکها در تخمدان و آزاد شدن آنها به مرور، نگرانی چندانی در مورد قدرت باروری زنان وجود ندارد اما پس از این سن، کمکم و به طور مداوم، از قدرت باروری زنان کاسته می شود، به گونهای که به طور مثال، اگر امکان باروری با لقاح خارج رحمی برای یک زن ۳۲ ساله چیزی در حدود ۳۵ درصد باشد، این امکان در سن ۴۲ سالگی، اگر اساساً آن زن دارای تخمک باشد، حدود ۵ تا ۱۰ درصد خواهد بود.
وی با اشاره به بیماری هایی که ممکن است باروری را به مخاطره اندازند، گفت: یائسگیهای زودرس و بیماریهایی مانند اوریون، لوپوس،ام اس و اندومتریوز، که به دستگاههای تولید مثل مربوط می شود، و می توانند دارای علل ویروسی باشند یا از سن کودکی فرد را درگیر خود کنند از جمله عللیاند که باروری را با مشکل مواجه می کنند.
3 میلیون زوج نابارور در کشور
دکتر حمید چوبینه رئیس مرکز درمان ناباروری رویش هلال، از این مرکز به عنوان یکی از قطبهای درمان ناباروری در کشور نام برد و گفت: از ابتدای راه اندازی این مرکز تا کنون، بیش از ۳ هزار زوج نابارور برای درمان به مرکز رویش هلال مراجعه کرده و از خدمات تخصصی ما استفاده کردهاند.
این متخصص بیولوژی تولیدمثل در ارتباط با اهداف راه اندازی مرکز رویش هلال، اظهارداشت: پروژه احداث و کسب مجوز و سایر اقدامات اولیه دیگر برای راهاندازی مرکز درمان ناباروری رویش هلال از سال ۹۰ شروع شد. بعد از راهاندازی، از فروردین ۹۲ جهت بهرهبرداری و آموزش نیروهای ردههای مختلف کارشناسی و اداری این مرکز وارد گفتگو با پژوهشگاه رویان شدیم و با انعقاد قرارداد بهرهبرداری، عملا پتانسیل علمی و مدیریتی این پژوهشگاه را به مجموعه افزودیم.
چوبینه در ادامه با عنوان این مطلب که مرکز رویش هلال از شهریور ۹۲ اقدام به پذیرش بیمار کرد، افزود: هدف از ایجاد این مرکز به دو موضوع نیازها و توانمندیهای موجود در کشورمان برمیگردد. نیاز اول اینکه حدود سه میلیون زوج نابارور در کشور داریم که همه اینها به نوعی نیازمند درمان هستند و هر اقدامی در این زمینه صورت گیرد مفید خواهد بود. نیاز دیگر اینکه امروزه علوم، بسیار به هم وابسته هستند. به طور مثال جهت جلوگیری از بروز اختلالات ژنتیکی و کروموزومی یا حتی برای انتخاب جنسیت قبل از انتقال جنین (قبل از لانهگزینی جنین در رحم مادر) با استفاده از همین تکنیکهای کمک درمان ناباروری و روش PGD، هم میتوان از تولد فرزندانی با اختلالات شناخته شده کروموزومی و ژنتیکی (به خصوص در خانوادههایی که مستعد بروز یک اختلال هستند) جلوگیری کرد و هم اینکه برای خانوادههایی که چند فرزند از یک جنس دارند و تمایل به داشتن فرزند دیگری از جنس مخالف هستند، اقدام کرد.
رئیس مرکز درمان ناباروری رویش هلال، با تاکید بر توانمندی علمی کشورمان در زمینه درمان ناباروری در دنیا، تصریح کرد: به جرات میتوان گفت که جزو چند کشور برتر دنیا هستیم که میتوانیم در جذب بیماران کشورهای دیگر به ویژه کشورهای منطقه و همسایه، گام برداریم و از این طریق ارزی آوری کسب کنیم.
وی در پاسخ به این سئوال که در مرکز رویش چه خدماتی به زوجهای نابارور ارائه میشود، تاکید کرد: در این مرکز اقداماتی از جمله مشاوره در زمینههای درمان ناباروری، شانس بروز بیماریهای ژنتیکی و چگونگی جلوگیری از آن، بازتوانی فعالیتهای جنسی و سلامت خانواده، مشاوره جنینشناسی، تغذیه، غدد، هورمونها و... ارائه میشود.
رئیس مرکز درمان ناباروری رویش هلال، ادامه داد: این مرکز دارای تمام امکانات و تکنیکهای لازم در زمینه درمان ناباروری و جلوگیری از بروز اختلالات ژنتیکی شناخته شده، به همراه کادر تخصصی و درمانی مجرب است. ضمن اینکه، هتلی بسیار شیک با امکانات عالی در فاصله چندمتری این مرکز جهت اقامت بیماران احداث شده که امکان در دسترس بودن و مانیتورینگ این بیماران و جلوگیری از ایجاد استرسهای مختلف بیماران را به نحو شایستهای مقدور کرده است.
چوبینه به جایگاه کنونی مرکز رویش به عنوان یکی از مراکز درمان ناباروری در کشور اشاره کرد و افزود: مرکز رویش هلال با توجه به استفاده از امکانات و تجهیزات روز دنیا و استفاده از تیم تخصصی پژوهشگاه رویان در مرتبه بسیار بالایی در عرصه درمان ناباروری و جلوگیری از بروز اختلالات ژنتیکی و کروموزومی قرار گرفته است. این موضوع نشان دهنده ضرورت توجه بیشتر مسئولان امر به توسعه فضای فیزیکی و افزایش تجهیزات این مرکز است که بتوان در زمان کوتاهتر سرویسهای درمانی بیماران نیازمند را افزایش داده و در جذب بیماران خارجی نیز بیشتر فعالیت کرد.
نرخ باروری در کشور
دکتر محمد اسلامی معاون فنی دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اعلام اینکه نرخ باروری در کشور ۱. ۸درصد است، گفت: بالاترین نرخ باروری در کشور مربوط به سالهای ۶۰ تا ۶۲ میشود و پس از آن این نرخ رو به کاهش بوده است.
وی با اشاره به اینکه اکنون میانگین فاصله زمانی فرزند اول و دوم در خانوارهای ایرانی، ۴. ۵ سال است، افزود: این آمار با معیارهای سلامت مادر و کودک مطابقت نداشته و برنامه ریزی کاهش این فاصله ضروری است.
معاون فنی دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، افزایش بارداریهای ارادی و خواسته، فاصله گذاری منطقی فرزند آوری، کاهش بارداریهای پرخطر و مهار سقط غیرقانونی و غیرشرعی، تامین خدمات باروری سالم و ایجاد زیرساختهای مناسب خدمات بازگشت باروری را از موارد مهمی دانست که باید در سیاستهای فرزند آوری مورد توجه جدی قرار گیرد.
اسلامی با تاکید بر افزایش ازدواج در جامعه و تشویق و تسهیل زمینه ازدواج برای جوانان، گفت: این مهم نقش موثری در افزایش جمعیت و نرخ باروری داشته و توجه به آن ضروری است.
وی ترویج زایمان ایمن با فرهنگ سازی و مشوقها، کاهش مرگ نوزادان به کمتر از ۷ درصد در هزار نفر جمعیت و کاهش مرگ مادران باردار به میزان ۱۵ درصد در هزار نفرجمعیت را از مهمترین اهداف سیاستهای برنامه ششم توسعه عنوان کرد.
وضعیت ناباروری در مردان
دکتر سید محمد کاظمینی عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا، درباره علل و عواملی که ممکن است باروری مردان را در معرض خطر قرار دهد، گفت: یک مرد قبل از تولد و تا دوران بارداری و رشد در رحم ممکن است دچار مشکلاتی شود. پسر بچهها ممکن است به هنگام تولد، بیضههایشان در جای خود قرار نداشته باشند و چنانچه توسط یک ماما یا متخصص از ناحیه بیضهها مورد بررسی و معاینه قرار گیرد واین مسأله تشخیص داده شود تا قبل از یک سالگی به وسیله انجام یک عمل جراحی میتوان این مشکل را برطرف کرده و از آسیب به بیضهها در سالهای آینده جلوگیری شود. علاوه بر این هنگام بلوغ هر ضایعهای همچون التهاب بیضهها یا درد ناگهانی، پیچ خوردگیهای آنها و یا در صورت عفونت باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه و تحت درمان قرار گیرند، چنانچه پس از بلوغ نیز ممکن است بیماریها و مشکلاتی برای مردان ایجاد شود همچون واریکوسل که اگر بر روی کیفیت اسپرم تاثیر منفی بگذارد نیاز به درمان دارد.
وی افزود: به طور مثال اگر مردی به بیماری نارسایی کلیه مبتلا شود و کیفیت اسپرمهای وی در حال کاهش باشد ما میتوانیم اسپرمهای او را جهت حفظ باروری فریز کنیم تا اگر احیانا بیماری وی توسعه پیدا کرد بتوانیم در جهت باروری وی ازآن استفاده کنیم.
بیماریهای تاثیرگذار بر باروری مردان
دکتر راحله السادات توکلی فوق تخصص خون و سرطان بزرگسالان و عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا نیز گفت: بیشترین بیماریهایی که بر روی باروری مردان تاثیر میگذارند، تومورهایی هستند که بیضه را درگیر میکنند. به گونهای که مطالعات نشان داده است بین ۵۰ تا ۶۵ درصد افرادی که تومور بیضه دارند با کاهش تعداد اسپرمها از همان ابتدا مواجه خواهند بود و برخی بدخیمیها و سرطانها نیز به مجاری که حرکت و انتقال اسپرم را عهده دار هستند هجوم میآورند و گاهی اوقات، درمانهای سرطان هستند که ممکن است سبب آسیب افراد و ایجاد ناباروری در آنها شود.
وی در ادامه تصریح کرد: اولین کاری که در جهت حفظ باروری افراد بیمار و مبتلا به سرطان به ویژه در مردان باید انجام شود، ذخیره اسپرم و انجماد آن در فاصله تشخیص بیماری تا شروع درمان است.(مهر)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد