جام جم گزارش می دهد

جاسوسی؛ کسب و‌ کار‌ آمریکا

گزارش جام جم آنلاین از رفت و آمدهای دیپلماتیک به ایران و مصر

رئیس جاسوسان آمریکا در قاهره چه می کرد؟

بیانیه دفتر ریاست جمهوری مصر، کوتاه و کلی به سفر جان برنان رییس سازمان جاسوسی آمریکا(سیا) به مصر پرداخته و تصریح کرده است که عبدالفتاح السیسی رییس جمهور مصر در دیدار با برنان، نزاع های منطقه ای و تلاش های مشترک آمریکایی- مصری برای «مبارزه با تروریسم» را مورد بررسی قرار داده است.
کد خبر: ۷۸۹۹۰۲
رئیس جاسوسان آمریکا در قاهره چه می کرد؟

به گزارش جام جم آنلاین، خبرگزاری فرانسه با اعلام این خبر افزود: دفتر ریاست جمهوری مصر همچنین در بیانیه خود آورده است که السیسی و برنان عصر روز یکشنبه «آخرین تحولات در عرصه های منطقه ای و بین المللی را مورد بحث و تبادل نظر قرار داده اند.»

در این بیانیه آمده است: توافق شد که در همه قضایای اهتمامی مشترک بین دو کشور رایزنی ها و هماهنگی ادامه یابد.

روزنامه «ورلد بولتن» ترکیه با تاکید بر اینکه دو طرف درباره هماهنگی پیرامون مبارزه با تروریسم به توافق رسیده اند نوشت: سفر برنان به قاهره نشان دهنده ذوب شدن یخ های روابط بین مصر و آمریکا نیز هست؛ روابطی که پس از برکناری محمد مرسی رییس جمهور منتخب از قدرت در مصر (سال 2013) به دست نظامیان به سردی گراییده بود.

پایگاه «ای بی سی نیوز» آمریکا به یک تحول قابل توجه پیش از سفر رییس سیا به مصر پرداخت و نوشت: سفر ناگهانی و بدون اعلام قبلی برنان به قاهره پس از آن انجام شد که مصر خواستار تشکیل نیروی عربی مشترک برای مقابله با مسائل امنیتی منطقه ای شد و در اولین اقدام منطقه ای به نبرد عربستان با یمن ورود کرد.

اهمیت درخواست مصر برای تشکیل نیروی مشترک عربی از این حیث قابل توجه است که مصر خود درگیر جنگ با تروریست ها وابسته با داعش در شبه جزیره سینا است؛ جایی که پیشتر و در تاریخ نزاع های اعراب و اسرائیل، خط مقدم مصر در مواجهه با رژیم صهیونیستی بود.

رفت و آمدهای فشرده در قاهره با محور تروریسم

روز یکشنبه، قاهره میزبان سه مهمان مهم دیگر نیز بود؛ «جان آلن» هماهنگ کننده ائتلاف بین المللی مبارزه با داعش، ژنرال «محمد علم ختک» دبیرکل وزارت دفاع پاکستان و «جاستین ولبی» رییس اسقف های کانتربری انگلستان.

«سامح شکری» وزیر خارجه مصر با جان آلن دیدار داشت و دو طرف اوضاع میدانی نبرد با داعش در عراق را مورد بررسی قرار دادند.

هماهنگ کننده آمریکایی ائتلاف ضد داعش در این دیدار همچنین بر لزوم اقدام طرف های منطقه ای برای ممانعت از ورود تروریست ها به عراق و سوریه و همچنین ضرورت تبادل اطلاعاتی و امنیتی بین طرف های درگیر در مبارزه با داعش تاکید کرد.

همچنین موضوعات امنیتی و سازکارهای مبارزه با تروریسم محورهای اصلی دیدار محمود حجازی رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح مصر با محمد علم ختک دبیرکل وزارت دفاع پاکستان را تشکیل می داد.

دردیداری دیگر، عبدالفتاح السیسی با جاستین ولبی سراسقف کانتربری انگلستان ملاقات کرد و کشته شدن تعدادی از مسیحیان به دست داعش را به او تسلیت گفت.

تهران و قاهره در تقاطع امنیت منطقه

برخی کارشناسان بر این باورند که رییس سازمان جاسوسی آمریکا در سفر به قاهره به برخی پرونده های مختص ایران یا مرتبط با آن نیز پرداخته است.

در سفر جان برنان به قاهره، بررسی تحولات مربوط به توافق هسته ای احتمالی با 5+1، نقش ایران در مبارزه با تروریسم و به شکل خاص، نبرد با گروه تروریستی داعش، همچنین تقارب دیدگاه بین نگاه آمریکا و مصر به تحولات یمن و احتمالا بررسی اتهام ضد ایرانی و موهوم مداخله تهران در امور داخلی آن کشور با توجه به نقش تعیین کننده ارتش مصر در جبهه عربستان علیه یمن مورد انتظار است.

موضوع بررسی سازوکارهای امنیت سازی منطقه ای، مبارزه با تروریسم و در راس آن نبرد با گروه تروریستی داعش در حالی قاهره را میزبان رییس سازمان سیا کرده است که روز شنبه تهران نیز به عنوان تاثیرگذارترین پایتخت منطقه ای میزبان «جولی بیشاپ» وزیر خارجه استرالیا بود؛ سفری که وزیر استرالیایی نیز در آن بر نقش موثر ایران در تامین امنیت منطقه ای به ویژه مبارزه با داعش تاکید و با تمجید از اقدامات ایران در این باره گفت: ما نوع جدیدی از تروریسم جهانی را شاهد هستیم.

همچنین «اشرف غنی احمد زی» رییس جمهور افغانستان روز یکشنبه به تهران آمد و تصریح کرد که مبارزه با داعش بدون همکاری ایران میسر نخواهد بود.

آیا راهبرد مشترک ضدتروریستی در حال شکل گیری است؟

با این تحولات به نظر می رسد که کشورهای درگیر در امر مبارزه با تروریسم با وجود اختلافات دیدگاهی و تفاوت مبنایی و عمیق در رویکردها، درباره ضرورت همکاری منطقه ای و فرامنطقه ای منسجم و شاید تشکیل شبکه امنیتی بین المللی با هدف مبارزه با نسل جهش یافته ای از تروریست ها از جمله داعش به فهم مشترکی رسیده اند و متقاعد به تقابل هماهنگ با آن چیزی شده اند که وزیر خارجه استرالیا آن را «نوع جدیدی از تروریسم جهانی» خواند.

این رفت و آمدهای فشرده دیپلماتیک به دو پایتخت مهم منطقه یعنی تهران و قاهره با محوریت ترسیم معادلات امنیتی جدید از رهگذر مبارزه با تروریسم داعشی، تصادفی و بیراه نیست.

می توان به جرات گفت که در طول سالیان اخیر، تهدیدهای تروریستی مشترک برای منطقه که به طور همزمان منافع ایران و مصر را هدف گرفته مساعدترین زمینه را برای همگرایی دو کشور نیز فراهم کرده است. به عبارت دیگر، مبارزه با داعش بارزترین نقطه تلاقی تهران و قاهره و بهانه مناسب اشتراک گفتمانی دو کشور حول محور تهدیدهای مشترک تروریستی است.

جام جم آنلاین- جواد ارشادی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
داود
Netherlands
۰۱:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
۰
۰
آمریكایی ها حسابی قاطی كردند نمی دانند چیكار می كنند , اینقدر الكل نوشیدن كه مخ هایشان تعطیل شده است , یكروز وزیر دفاع امریكا هذیون می گوید یكروز فرمانده ستاد مشترك هذیون می گوید , یكروز رئیس سازمان جاسوسی امریكا (سیا) هذیون می گوید , یكروز كاخ سفید , یكروز كنگره , یكروز سنا , قاطی قاطی هستند

نیازمندی ها