گران‌ترین و ارزان‌ترین نقاط تهران را بشناسید

کاهش ۳۹ درصدی معاملات مسکن

جام جم گزارش می دهد

بازی با اجاره‌ بهای مسکن

با وجود ثبات و کاهش نسبی قیمت‌ها، اخیرا شایعه رشد 40 درصدی اجاره‌ بهای مسکن در بازار پخش شده است. همزمان با تداوم رکود و انتظار در بازار مسکن و همچنین نزدیک شدن به فصل جابه‌جایی مستاجران، برخی دلالان بازار مسکن با ترفندهایی درصدد شایعه‌پراکنی در بازار به‌منظور القای افزایش یافتن اجاره‌بها هستند.
کد خبر: ۷۹۴۲۹۴
بازی با اجاره‌ بهای مسکن

به گزارش خبرنگار جام‌جم، بازار مسکن در هفته‌های اخیر چندان از رکود خارج نشده و به‌رغم مشاهده علائمی مثبت مبنی بر رشد آرام معاملات و حتی کاهش اندک قیمت‌ها، کلیت بازار هنوز در بیم و انتظار سرنوشت مذاکرات در جریان سیاسی به سر می‌برد.

این انتظار به حدی است که حتی کاهش نرخ سود بانکی نیز نتوانست تحرک چندانی در بازار مسکن و افق آن ایجاد کند و لذا کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند تا اواسط تیرماه که احتمالا نتیجه مذاکرات سیاسی در جریان روشن شود، وضع بازار مسکن همچنان بی‌تحرک باقی بماند.

این گزارش می‌افزاید: اما هر قدر بازار خرید و فروش مسکن راکد است، بازار اجاره‌بهای مسکن شاهد تغییر و تحولاتی است؛ چرا که امتحانات مدارس به خاطر در پیش بودن ماه مبارک رمضان و آغاز آن در 28 خرداد جلو افتاده و بدیهی است این امر ممکن است در تاریخ جابه‌جایی مستاجران نیز تغییراتی را ایجاد کند.

به دنبال این ظاهرا دلالان بازار مسکن نیز بیکار ننشسته و تحرکاتی را به‌منظور افزایش دادن صوری قیمت اجاره‌بها آغاز کرده‌اند.

این در حالی است که نرخ تورم رو به کاهش است و به گفته کارشناسان برخی مالکان که از فروش منازل خود در کوتاه‌مدت منصرف شده‌اند، رو به بازار اجاره آورده‌اند و لذا عرضه مسکن در این بازار از تقاضای آن پیشی گرفته است و احتمال فروکش کردن قیمت اجاره‌بها وجود دارد.

ظاهرا برخی دلالان برای جلوگیری از همین کاهش و بالا بردن قیمت‌ها برای سودجویی، اقدام به اجرای ترفندهایی دراین باره کرده‌اند که قیمت اجاره را به‌طور مصنوعی بالا ببرند.

شایعه پراکنی در بازار مسکن

یکی از ترفندهای قدیمی در بازار مسکن برای تغییر قیمت‌ها شایعه‌پراکنی در بازار است. در این روش دلالان جدا ازهرگونه محاسبات منطقی قیمت اجاره که تابعی از قیمت فروش ملک است به موجران پیشنهاد می‌دهند که می‌توانند ملکشان را با قیمت بالاتری اجاره دهند.

از آن‌سو آنان از طرف موجر به مستاجران قیمت بالاتری ارائه می‌دهند و با این ترفند جو رشد قیمت در بازار به راه می‌اندازند.

ظاهرا اخیرا این معادله در بازار مسکن پایتخت رواج یافته و باوجود خالی بودن بسیاری از خانه‌ها، برخی دلالان شایعه رشد 40 درصدی قیمت اجاره را به راه انداخته‌اند.

کمال اطهاری، کارشناس بازار مسکن در این باره به جام‌جم گفت: بدیهی است بازار اجاره همانند بازار خرید و فروش، بخشی از بازار بزرگ مسکن را تشکیل می‌دهد که این بازار بازیگران خاص خود را دارد.

وی افزود: حتی می‌توان گفت چون شمار معاملات در بازار اجاره زیاد است، بازیگران بازار اجاره بیشتر از بازار خرید و فروش هستند. لذا احتمال این‌که سوداگران بخواهند قیمت‌ها را مصنوعی دستکاری کنند در این بازار بیشتر است.

وی اظهار کرد: اکنون فصل نقل و انتقالات آغاز شده است و با توجه به ثابت ماندن نسبی بهای خرید و فروش، در حالت نرمال نباید قیمت اجاره افزایش پیدا کند. از سوی دیگر توجه داشته باشید اگر مذاکرات سیاسی به نتیجه برسد بخش عمده‌ای از دوران نقل و انتقالات به پایان رسیده است. لذا شاید این بار دلالان زودتر دست به کار شده‌اند و خواسته‌اند زودتر از موعد در بازار اثر بگذارند.

این کارشناس گفت: قبلا نیز مانورهایی نظیر رشد مصنوعی قیمت اجاره‌بها که اکنون شاهد آن هستیم، در بازار خرید و فروش مسکن اتفاق افتاده بود، اما این مورد اخیر مورد جالبی است زیرا انتشار گسترده شایعه در حالی که اکثر موجران و مستاجران تلقی کاهش قیمت‌ها را در ذهن دارند نماد بارز سوداگری زودهنگام است.وی افزود: لذا باید هم به مردم هشدار داد که هر چه به آنها می‌گویند نپذیرند چون محاسبه اجاره‌بها فرمول خاص خود را دارد و هم از نهادهای نظارتی خواست جدی‌تر پا به میدان بگذارند.

حسام عقبایی، رئیس اتحادیه کشوری مشاوران املاک نیز دراین باره به جام‌جم گفت: برخی دلالان با مانورهای سوداگرانه شایعه رشد اجاره‌بها را در بازار پخش کرده‌اندو می‌خواهند جلوی کاهش طبیعی قیمت‌ها را بگیرند.وی تصریح کرد: وقتی قیمت خرید و فروش ملک رو به کاهش باشد قیمت اجاره بها نیز به تبع آن کاهش خواهد یافت، اما انگار برخی تحمل کاهش قیمت‌ها را در بازار مسکن ندارند.وی افزود: با انتشار این شایعه اتحادیه وارد عمل شد و اکنون با این پدیده برخورد می‌کند.

عقبایی گفت: لذا اعلام می‌کنیم افزایش ۴۰ درصدی اجاره‌بها دروغ محض است و نوعی سوداگری در بازار معاملات محسوب می‌شود.

وی افزود: تاکید می‌کنیم در شرایطی که قیمت ملک افزایش نشان نمی‌دهد، هرگونه افزایش اجاره بها نیز غیرمنطقی است.

وی اظهار کرد:‌ آمار نیز همین را می‌گوید. در اردیبهشت 3731 قرارداد اجاره‌بها در تهران و 4881 قرارداد اجاره‌بها در استان تهران و 13 هزار و 969 قرارداد اجاره‌بها در کشور ثبت شده است که هیچ‌گونه افزایشی نشان نمی‌دهد. لذا بیشتر مستاجران و موجران، توافق و قراردادها را تمدید کرده‌اند.

این مقام صنفی همچنین در گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما با بیان این‌که عده‌ای سوداگر، تبلیغ دروغ می‌کنند، گفت: بازار ملک در 6 ماهه اول سال دارای ثبات است و هیچ‌گونه افزایش قیمتی نخواهیم داشت.

یک بنگاهدار ملکی نیز دراین باره اظهار کرد: هیچ‌گونه افزایش اجاره‌بها نداشته‌ایم و صاحبخانه و مستاجر به‌طور توافقی قراردادها را تمدید می‌کنند.

یک بنگاهدار دیگر در خیابان ابوعلی‌سینا نیز گفت: هیچ‌گونه افزایش اجاره‌ بها نداشته‌ایم و قیمت‌ها مانند روال گذشته است.

یک بنگاهدار هم در محدوده ونک‌پارک گفت: مشتری بیاورید تا ما از مالک تخفیف بگیریم و قیمت اجاره‌بها نیز هیچ‌گونه افزایشی نیافته و مانند سال گذشته است.

فروش اقساطی 450 هزار مسکن مهر؛ امسال

از سوی دیگر وزارت راه و شهرسازی نیز در نظر دارد برای کمک به تعادل بازار مسکن، عرضه مسکن به بازار را تسهیل کند.

در این باره قائم‌مقام وزیر راه و شهرسازی در مسکن مهر از فروش اقساطی ۴۵۰ هزار واحد مسکن مهر در سال جاری خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، احمد اصغری‌مهرآبادی گفت: از 2 میلیون و 300 هزار واحد مسکن مهر که قراردادشان از ابتدای کلید خوردن مسکن مهر منعقد شده، 2 میلیون و 120 هزار واحد از مرحله اسکلت سقف عبور کرده و سفت‌کاری بیش از 2 میلیون واحد به اتمام رسیده است.

وی ادامه داد: نازک‌کاری یک میلیون و 750 هزار واحد تمام شده و امسال تلاش می‌کنیم نازک‌کاری این تعداد از واحدها را به بیش از 2 میلیون و 100 هزار واحد افزایش دهیم و نازک‌کاری کمتر از 200 هزار واحد به سال آینده موکول می‌شود.

وی از ادامه تلاش‌ها برای صدور بیشتر سندهای اعیانی مسکن مهر (سند زمین) خبر داد و اظهار کرد: برای صدور سند اعیانی به پایان کار نیاز داریم و در تلاشیم امسال سندهای بیشتری صادر کنیم و در این زمینه طبق هماهنگی‌هایی که در سطح کشور با مدیران استانی صورت گرفته دریافت سند اعیانی دنبال می‌شود.

مهرآبادی همچنین با اشاره به تصمیماتی که برای مسکن مهر شهر جدید پردیس اتخاذ شده است، گفت: وزیر راه و شهرسازی دستور داد که از محل فروش اراضی، خدمات زیربنایی، روبنایی و هزینه بخشی از آماده‌سازی‌ها تامین شود به همین منظور به میزان یک هزار میلیارد تومان زمین اختصاص یافته و با بانک مسکن هم مذاکرات لازم صورت گرفته تا این رقم در اختیار پیمانکارانی که مطالبه دارند قرار داده شود و از این محل مشکل تامین خدمات زیربنایی برطرف شود.

قائم‌مقام وزیر راه و شهرسازی در طرح مسکن مهر به یک دستور دیگر وزیر راه و شهرسازی درباره مسکن مهر شهر جدید پردیس اشاره کرد و گفت: با توجه به این‌که ساخت و ساز 80 هزار واحد مسکن مهر پردیس در سال 91 آغاز شده، نظر وزیر بر این بوده که به کل پروژه‌های مسکن مهر پردیس افزایش تسهیلات از 25 میلیون تومان به 30 میلیون تومان تعلق گیرد.

استمهال ۱۵ساله خطوط اعتباری مسکن مهر

در همین حال مدیرعامل بانک مسکن از ارائه درخواست استمهال ۱۵ساله خطوط اعتباری طرح مهر خبر داد و گفت:‌ تاکنون یک میلیون و ۴۲۰ هزار واحد مسکن مهر فروش اقساطی شده است.

به گزارش تسنیم، محمدهاشم بت‌شکن تصریح کرد: بانک مسکن سهم 47 درصدی از تسهیلات اعطایی بخش مسکن در سیستم بانکی را به خود اختصاص داده که این درصد معادل 198 هزار میلیارد ریال در سال گذشته بوده است. در واقع بیشترین مانده تسهیلات کشور و کمترین میزان معوقه نظام بانکی متعلق به بانک مسکن است.

وی تسهیلات عمده بانک مسکن را در 3 حوزه اصلی مشارکت مدنی ساخت، خرید و جعاله عنوان کرد و افزود: سال گذشته در بخش مشارکت مدنی ساخت حدود 95 هزار واحد مسکونی به مبلغ 33 هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت کرده‌ایم. در بخش خرید خانه برای 125 هزار واحد مسکونی تسهیلاتی معادل 34 هزار میلیارد ریال و در بخش جعاله تعمیر مسکن نیز برای 123هزار فقره تسهیلات 10 میلیون تومانی به مبلغ 12هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شد. در بخش فروش اقساطی سهم‌الشرکه بانک 112 هزار میلیارد ریال برای 578 هزار واحد مسکونی بود.

بت‌شکن با اشاره به وظیفه پرداخت تسهیلات 2 میلیون و 300 هزار واحد مسکن مهر و فروش اقساطی و وصول مطالبات آن، درخواست استمهال 15ساله خطوط اعتباری مهر را به منظور تبدیل مجدد این منابع به تسهیلات مطرح و ابراز امیدواری کرد از این طریق موتور خروج از رکود اقتصادی در این بخش توسط بانک مسکن به حرکت درآید.

وی همچنین درخواست افزایش سرمایه بانک، مجوز انتشار انواع اوراق بهادار در بازار سرمایه و بیمه تخصصی اعتبارات مسکن را از مراجع ذی‌صلاح عنوان کرد.

رئیس هیات‌مدیره بانک مسکن به ایجاد 2 نهاد مالی به عرصه تامین مالی مسکن در سال گذشته اشاره کرد و افزود: یکی از این ابزار‌ها ایجاد نخستین شرکت تامین سرمایه بانک مسکن برای ارائه خدمات تامین مالی غیرسپرده‌ای از طریق ابزارهای بازار پول و بازار سرمایه و دیگری راه‌‌اندازی صندوق زمین و ساختمان است.

وی درخصوص فعالیت‌های بانک مسکن در حوزه ارزی نیز گفت با توجه به تحریم بانک‌ها در فعالیت‌های ارزی، بانک مسکن سال گذشته 567 میلیون دلار برای واردات کالاهای اساسی کارسازی کرده است.

زمین‌های شهرک اکباتان در شورای عالی شهرسازی

شورای عالی شهرسازی و معماری ایران درخصوص تغییر کاربری اراضی در شهرک اکباتان موضوع را به کمیته فنی ارجاع داد تا بررسی سطح و مقیاس تغییرات انجام شده و انطباق آن با طرح جامع و بررسی‌های حقوقی درباره مالکیت و نحوه استفاده از مشاعات در این شهرک انجام شود.

این بررسی در حالی انجام می‌شود که اخیرا در شهرک اکباتان یک پروژه بزرگ احداث بازار به مراحل پایانی خود نزدیک می‌شود و لذا معلوم نیست این بررسی با آن پروژه ارتباطی دارد یا خیر.

به گزارش مرکز روابط عمومی وزارت راه و شهرسازی، پیروز حناچی، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در نامه‌ای خطاب به استاندار، شهردار و رئیس شورای اسلامی شهر تهران اعلام کرد: شورای عالی شهرسازی ضمن بررسی گزارش درباره تغییر کاربری اراضی در شهرک اکباتان، موضوع را به کمیته فنی ارجاع داد تا بررسی‌های لازم را انجام دهد و برای تصمیم‌گیری نهایی به شورای‌عالی گزارش کند.

دبیرخانه شورای‌عالی موظف است بررسی‌های حقوقی درخصوص مالکیت و نحوه استفاده از مشاعات در شهرک‌های مسکونی را به انجام رساند و نتیجه را حداکثر تا 3 ماه به شورای‌عالی گزارش کند.

گروه اقتصاد - روزنامه جام جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها