پس داوطلبان باید سه روز دیگر صبر کنند و اگر در دامنه تعریف شده گنجیدند، آن وقت تا چهارشنبه بعد (21 مرداد) به سایت سازمان سنجش بروند، فرم ثبتنام اینترنتی را تکمیل کنند و هزینه ثبتنام را نیز آنلاین بپردازند.
ویژگیهایی که همه باید داشته باشند
شک نکنید برای این آزمون چند برابر ظرفیت پذیرش، متقاضی خواهد بود. ظرفیت استخدام 5000 نفر است که با توجه به فراوانی تحصیلکردههای بیکار و نیز جمعیت قابل توجه نیروهای حقالتدریس و خرید خدمات آموزشی، متقاضیان بسیار بیشتر از رقم استخدام خواهند بود. این فشردگی صف متقاضیان در واقع قبولی در این آزمون را سخت میکند و رقابت بسیار فشرده میشود که البته همگان امید دارند با وجود این شلوغی و ازدحام، حق به حقدار برسد و مو لای درز گزینشها نرود.
اما برای قدم اول در مسیر هفتخوان استخدام، متقاضیان باید ازحداقلهایی برخوردار باشند که همان شرایط عمومی برای ثبتنام است؛ از جمله داشتن تابعیت ایرانی، اعتقاد به ادیان رسمی، التزام به قانون اساسی، داشتن کارت پایان خدمت، مصرف نکردن دخانیات و مواد مخدر و عاری از محکومیتهای جزایی. اینها را اضافه کنید به سلامت جسمی و روانی، نداشتن رابطه استخدامی با دولت (رسمی، ثابت و پیمانی)، بازخرید نبودن و محروم نبودن از خدمات دولتی.
ویژگیهایی که همگان ندارند
شرایط عمومی برای ثبتنام را جمعیت زیادی احراز خواهند کرد، اما وقتی پای شرایط اختصاصی در میان باشد، بخشی از این جمعیت ریزش میکند. طبق اطلاعیه منتشر شده، شرایط اختصاصی برای ثبتنام دو چیز است؛ اول داشتن مدرک و رشته تحصیلی مورد نیاز آموزش و پرورش و دوم داشتن حسن شهرت و عامل بودن به شئونات معلمی آن هم براساس طرح طبقهبندی معلمان. که دومی از اولی دشوارتر است. قرار است از مهر، معلمان شاغل در مدارس احکام خود را براساس نظام رتبهبندی دریافت کنند، با این توضیح که هنوز هیچ کس بجز مسئولان رده بالای وزارتخانه نمیداند ملاکهای این رتبهبندی چیست. پس طبیعی است متقاضیان استخدام نیز نمیدانند منظور از داشتن شئونات معلمی دقیقا چه نکاتی را شامل میشود و آنها قرار است با چه معیارهایی سنجیده شوند.
در آزمون استخدامی پیشرو، برخی افراد از شرایط متفاوتی برخوردارند. خانواده شهدا و فرزندان ایثارگران از این جملهاند که دیروز اعلام شد 1300 سهمیه از 5000 سهم استخدام، به این افراد تعلق دارد؛ البته روز گذشته دو خبر متناقض در این درباره منتشر شد که یکی را محمد بطحایی، معاون برنامهریزی و توسعه مدیریت آموزش و پرورش به فارس اعلام کرد و دیگری را محمدحسین سلیمی جهرمی، رئیس مرکز برنامهریزی و منابع انسانی وزارتخانه در گفتوگو با مهر.
بطحایی گفت که این 1300 نفر بدون آزمون به استخدام آموزش و پرورش درمیآیند در حالی که جهرمی اذعان کرد این افراد نیز در آزمون شرکت میکنند ولی نه در آزمونی که بقیه در آن رقابت میکنند؛ بلکه در آزمونی که خانواده شهدا و ایثارگران با یکدیگر رقابت دارند. این موضوع تا این لحظه نقطه مبهم این آزمون است.
منابعی که باید خوانده شود
اگر متقاضیان شرکت در آزمون استخدامی سه روز دیگر نیز صبر کنند، تکلیف همه چیز این آزمون روشن میشود، از جمله این که در آزمون تخصصی روز 27 شهریور، داوطلبان با چه جنس سوالاتی روبهرو خواهند شد. اما تا امروز آنچه مسجل است مواد آزمون عمومی است که شامل فناوری اطلاعات (مهارتهای هفتگانه ICDL)، ریاضی و آمار مقدماتی، زبان و ادبیات فارسی، معارف اسلامی، زبان انگلیسی عمومی، اطلاعات عمومی، دانش اجتماعی و حقوق اساسی و هوش و توانمندیهای ذهنی.
سوالات آزمون چهارگزینهای است و به ازای هر سه پاسخ نادرست، یک نمره منفی برای فرد محاسبه میشود.
سهمیه مربیان پیشدبستانی چه شد؟
به نظر میرسد در اطلاعیه دور و دراز آزمون استخدامی، چند نقص وجود دارد که حتما بتدریج به چشم میآید. یکی از این نقصها اشاره گذری به مربیان پیش دبستانی است که در بخش مربوط به سقف سنی داوطلبان به آن پرداخته شده است.
برای درک بهتر مساله مورد نظر ما باید به عقب برگردیم، یعنی به 19 مهر 91 که نمایندگان مجلس طرح الحاق دو تبصره به ماده 17 قانون تعیین تکلیف استخدامی حقالتدریسی ها و آموزشیاران نهضت را تصویب و آموزش و پرورش را به برگزاری آزمون استخدامی برای مربیان پیشدبستانی ملزم کرد. مجلس با این قانون دو سال به آموزش و پرورش وقت داد که با این حال این آزمون در مهلت مقرر برگزار نشد، ولی قرار شد در آزمون استخدامی امسال تکلیف این مربیان نیز مشخص شود.
اما حالا با مرور اطلاعیه آزمون استخدامی، عیان است که نگاه ویژهای به مربیان پیشدبستانی نشده بجز این که هر سال سابقه کار تمام وقت آنها یک سال به شرط سنی داوطلبان اضافه میکند.
این بهمعنای آن است که اگر دارندگان مدرک کاردانی باید حداکثر 25 ساله، لیسانسیهها 30ساله و دارندگان فوقلیسانس و بالاتر برای ثبت نام باید حداکثر 35 ساله باشند، مربیان پیشدبستانی میتوانند این سقف سنی را بشکنند و با سنی بیشتر از رقبای خود در این آزمون شرکت کنند.
اما این که این امتیاز حداقلی مورد تائید مجلس است یا نه را از قاسم احمدی لاشکی عضو کمیسیون آموزش پرس و جو کردیم که توضیح داد چون سهمیه استخدام در این آزمون برای متقاضیان عادی 3700 سهم است و جمعیت مربیان پیشدبستانی بیش از 30 هزار نفر طبیعی است که نمیتوان سهمی ویژه برای آنها قائل شد، بنابر این او طرحی را به هیات رئیسه مجلس ارائه کرده تا تکلیف این نیروها به واسطه قانونی جدید مشخص شود که البته به اذعان خودش هنوز هیات رئیسه توجهی به این طرح نکرده و در اولویت رسیدگی قرارش نداده است. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که مربیان پیشدبستانی باید همچنان با وضع کنونی به کار ادامه دهند و به احتمال زیاد باز هم باید شاهد اعتراضات موسمیشان بود.
با این حال احمدیلاشکی به نکتهای اشاره کرد که گویا معاون برنامهریزی و توسعه مدیریت آموزش و پرورش در جلسه خصوصی با اعضای کمیسیون آموزش مطرح کرده، مبنی بر اینکه بهازای هر سال تدریس تا 20 درصد به نمره علمی مربیان پیشدبستانی اضافه میشود که البته تا این لحظه این موضوع از سوی مسئولان آموزش و پرورش اعلام یا تائید نشده است.
سهم 3 درصدی معلولان کجاست؟
اطلاعیه آزمون استخدامی را که با وسواس بخوانیم یک نقص دیگر در آن پیدا میکنیم؛ نادیده گرفتن دوباره معلولان. در این آزمون معلولان حق شرکت دارند، ولی بدون هیچ سهم ویژهای شرکت میکنند، در حالی که قانون دفاع از حقوق معلولان مصوب سال 82 بهصراحت دستگاههای دولتی را به اختصاص 3 درصد سهمیه استخدامی خود به معلولان مکلف کرده است.
این رفتار، اما سابقهدار است و عباس صلاحی، عضو فراکسیون دفاع از حقوق معلولان مجلس در گفتوگو با جامجم به آن اشاره میکند و ما را میبرد به دو سال قبل که در آموزش و پرورش آزمون استخدامی برگزار شده بود و با اینکه معلولان در آن پذیرفته شده بودند، اما استخدام نشدند که در نهایت مجلس مجبور به مداخله شد و این افراد را استخدام کرد.
عباس صلاحی حالا آزمون فعلی و نادیده گرفته شدن معلولان را تکرار تاریخ میداند و معتقد است اگر لایحه جامع دفاع از حقوق معلولان که سه سال است در هیات دولت زمینگیر شده زودتر به مجلس بیاید و قانونی شود، هم سهم معلولان از استخدامها به 5 درصد میرسد و هم میتوان بهتر با حذف سلیقهای معلولان از استخدامها مقابله کرد.
شاهنامه آخرش خوش نیست
کسانی میتوانند 27 شهریور در حوزههای آزمون آموزش و پرورش حاضر شوند که از فیلترهای مختلف گذشته باشند، اما اتمام آزمون به معنای پایان فیلترها نیست که شروعی تازه برای آنهاست.
اسامی پذیرفتهشدگان آزمون را سازمان مدیریت و برنامهریزی اعلام میکند که این افراد باید در زمانی که بعدا اعلام میشود برای مراحل مصاحبه و گزینش مراجعه کنند. پذیرفتهشدگان باید معاینه پزشکی نیز بشوند و اگر از همه این مراحل گذشتند، یک سال نیز در دانشگاه فرهنگیان تحصیل کنند به این شرط که مطالبه حقوق و مزایا نداشته باشند و حتی بخشی از هزینههای تحصیل خود را بپردازند. با این توضیحات مشخص است آموزش و پرورش قصد خرج کردن برای هیچکدام از نیروهای پذیرفتهشده را ندارد؛ حتما از یکسو به دلیل کمبود نقدینگی و از سوی دیگر به این علت که قصد دارد کسانی را که دوره یکساله تعلیم و تربیت را میگذرانند، بار دیگر از فیلتر آزمونی دیگر بگذراند.
مریم خباز - جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد