نکته نخست اینکه سازمان همکاری اسلامی در قبال تحولات منطقه بویژه پس از موج بیداری اسلامی در کشورهای تونس، مصر، لیبی و بحرین غیبتی سوالبرانگیز داشته است؛ غیبت و انفعالی که در ماجرای تجاوز عربستان به یمن و دخالتهای ریاض در بحرین استمرار یافت.
طوری که افکار عمومی جهان اسلام تصور میکنند سازمان همکاری اسلامی هیچگاه تا این اندازه بیخاصیت نبوده است.
بگذریم از این که سازمان همکاری اسلامی حتی برای ماموریت اصلی خود که فلسفه وجودیاش به آن برمیگردد یعنی دفاع از حقوق ملت فلسطین نیز تحرکی از خود نشان نداده است؛ چنان که دکتر عراقچی، معاون وزیر امورخارجه نیز یادآور شد این سازمان با آنکه دولت فلسطین بیش از یک سال است خواهان برگزاری نشست فوقالعاده سازمان برای بررسی حملات رژیم صهیونیستی به مسجدالاقصی شده، توجهی به این درخواست نداشته است.
با چنین سکوتی یکباره سازمان همکاری اسلامی به درخواست عربستان و برای رسیدگی به حادثه نمایندگیهای این کشور در ایران تشکیل جلسه داده، این اتفاق و سیاستهای ایران در منطقه را محکوم میکند. این حرکت بهترین سند در استفاده ابزاری عربستان از سازمان همکاری اسلامی و سوءاستفاده از موقعیت میزبانی این سازمان به شمار میرود؛ اقدامی که به اعتبار نیمبند سازمان همکاری اسلامی بیش از پیش لطمه خواهد زد.
دومین نکته به این واقعیت بازمیگردد که عربستان با وجود اعمال نفوذ و صرف انرژی زیاد نتوانست به اهداف موردنظر خود برای تشدید ایرانهراسی دست یابد؛ چراکه خروجی سیاستهای ریاض به صدور چند بیانیه از سوی شورای همکاری خلیجفارس، اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی محدود شده است.
به عبارتی مقامات آل سعود انتظار تصویب قطعنامه علیه ایران را داشتند که بازارگرمیهایشان جواب نداد. سومین نکته ضرورت برخورد قاطعانه دستگاه سیاست خارجی کشورمان با تحرکات دیپلماتیک ریاض است.
در حالی که عربستان به علت سیاست تجاوزگری و اقدامات جنایتکارانه در یمن و همچنین حمایت از گروههای تروریستی در سوریه و دیگر نقاط جهان اسلام، چهرهای منفور از خود به نمایش گذاشته است و براساس نظرسنجیها افکار عمومی منطقه و جهان از سیاستهای آل سعود متنفر بوده و آن را همردیف داعش میدانند.
جا دارد وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با بسیج سفارتخانهها و رایزنیهای فرهنگی از ظرفیت دیپلماسی عمومی منطقهای و بینالمللی بهرهبرداری کرده، قدرت مانور دیپلماتیک را از عربستان گرفته، روند موجود را معکوس سازند تا افکار عمومی داخلی، منطقه و جهان شاهد صدور بیانیهها و قطعنامههایی در محکومیت سیاستهای تنشآفرین و حمایت از تروریسم و تجاوزگری عربستان باشند.
هرچند جمهوری اسلامی ایران هیچگاه دنبال تنشآفرینی در منطقه نبوده همواره درپی ثبات و آرامش در پهنه آبی خلیج فارس است اما نباید اجازه داد آل سعود با مظلومنمایی و سیاست حقبه جانب بر اقدامات تجاوزکارانه و تنشآفرینی منطقهای خود سرپوش گذارد.
دکتر مراد عنادی - مدیرمسئول
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد