به گزارش جام جم آنلاین ، روزنامه «العربی الجدید» گفتگویی را با رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان انجام داده است که مشروح آن از نظر می گذرد.
علی اکبر صالحی در جریان این گفتگو با اشاره به توافق هسته ای میان ایران و ۱+۵ گفت: این توافق عبارت است از یک نقشه راه مشترک؛ نقشه راهی که تمامی طرف ها بر سر آن توافق کردند. من همچنان با «ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا در خصوص ساز و کارهای اجرای این توافق رایزنی می کنم.
وی با بیان اینکه ایران به تعهدات خود در توافق با غرب پایبند است، افزود: نوعی تأخیر در عمل کردن به تعهدات طرف مقابل مشاهده می شود که آنها باید مسئولیت این اقدام را برعهده گیرند.
رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: منظورم از تأخیر در عمل کردن به تعهداتشان این است که برخی از موارد توافق شده از جمله رفع تحریم های ضد ایرانی همچنان از سوی طرف مقابل اجرا نشده است؛ تا الان برخی از بانک های بزرگ اروپایی به صورت کامل تحریم های خود علیه ایران را لغو نکرده اند. ما در این خصوص منتظر نتیجه رایزنی های وزارت خارجه با اتحادیه اروپا هستیم.
صالحی در خصوص نحوه بازرسی از سایت های هسته ای ایران در توافق با غرب، اظهار داشت: ایران اجازه بازرسی های خارج از چارچوب بین المللی و آنچه که در توافق آمده است را به طرف مقابل نمی دهد. طبیعتا آنها از تمامی سایت های هسته ای بازرسی به عمل می آورند. در خصوص سایت های نظامی نیز آژانس بین المللی انرژی اتمی ابتدا باید دلایل و مستندات خود برای لزوم بازرسی از این سایت ها را ارائه دهد و در صورت مقبول واقع شدن این مستندات، به آنها اجازه بازرسی می دهیم.
وی همچنین با اشاره به بحران ایجاد شده میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص سایت پارچین نیز گفت: ایران و آژانس در این زمینه به یک نقشه راه مشترکی دست پیدا کردند و این مشکل برای همیشه حل و فصل شد. ایران اخیرا داوطلبانه درب های این سایت را به روی «یوکیو آمانو» گشود. بازرسان آژانس برای سومین بار از این سایت نمونه برداری کردند و آزمایش این نمونه ها عدم صحت ادعاها در خصوص پارچین را اثبات کرد.
صالحی همچنین گفت: بدین ترتیب گمان نمی کنم که مسأله بازدید از سایت های نظامی در آینده مطرح شود. علاوه بر این، مذاکره کنندگان ایرانی در جریان مذاکره با ۱+۵ بر لزوم احترام طرف مقابل به استقلال کشور تأکید کردند.
حوثی ها نیازی به کمک ایران ندارند
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه حوثی ها در یمن نیازی به کمک ایران ندارند، گفت: به عقیده من ملت یمن به تنهایی قادر به محقق ساختن خواسته ها و اهداف خود است.
صالحی با بیان اینکه هیچکس در یمن نمی تواند خواسته های خود را به مردم این کشور تحمیل کند، گفت: عربستان سعودی در نهایت از یمن خارج خواهد شد و مردم یمن نیز همچون مردم سوریه به پیروزی دست خواهند یافت.
هماهنگی های میان مسکو و تهران درباره سوریه در آینده متزلزل نخواهد شد
رئیس سازمان انرژی اتمی ضمن «عمیق» و «حساب شده» خواندن هماهنگی های میان جمهوری اسلامی ایران و روسیه در خصوص سوریه، اظهار داشت: هماهنگی های میان مسکو و تهران درباره سوریه در آینده متزلزل نخواهد شد.
وی همچنین در پاسخ به سؤالی پیرامون روابط میان ایران و ترکیه اظهار داشت: روابط میان تهران و آنکارا بسیار خوب است.
پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا می کنیم و نیاز به تصویب مجلس نیست
صالحی در پاسخ به سؤالی در خصوص پذیرش پروتکل الحاقی توسط تیم مذاکره کننده ایرانی که به طرف مقابل اجازه می دهد در هر زمانی از هر سایتی بازرسی کنند، گفت: ما به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا می کنیم و نیازی به تصویب مجلس شورای اسلامی در ایران در این زمینه نیست.
وی همچنین بر وجود اجماع داخلی در ایران در خصوص توافق هسته ای با ۱+۵ تأکید کرد.
صالحی با بیان اینکه فعالیت های هسته ای ایران همچنان ادامه می یابد، افزود: غنی سازی اورانیوم، تولید آب سنگین، استخراج اورانیوم خام و همچنین تحقیقات هسته ای ادامه خواهد یافت؛ جمهوری اسلامی ایران در برنامه هسته ای خود تنها برخی محدودیت ها را پذیرفته است.
تیم مذاکره کننده امتیازات زیادی به طرف مقابل نداده است
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: شاید برخی گمان کنند که تیم مذاکره کننده امتیازات بسیاری را به طرف مقابل داده است اما این درست نیست.
صالحی همچنین در خصوص تقویت توان موشکی ایران نیز گفت: ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست اما تقویت توان موشکی را حق خود می داند.
وی با بیان اینکه ایران به صورت رسمی فروش اورانیوم غنی شده خود به کشورهای خارجی را آغاز کرده است، افزود: با وجود اینکه کمیت اورانیوم غنی شده صادر شده به روسیه بسیار کم بوده و تنها ۱۰ تُن است، اما این اقدام برای ایران به عنوان کشوری که خدمات هسته ای ارائه می دهند، موجب فخر است.
اختلاف ایران و عربستان ایدئولوژیک نیست
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود به اختلافات میان ایران و عربستان اشاره کرده و اظهار داشت: این اختلافات ایدئولوژیک نیست؛ اگر گمان شود که این اختلافات، اختلاف میان شیعیان و اهل تسنن بوده، کاملا اشتباه است.
وی افزود: واقعیت این است که برخی از همسایگان ما از پیشرفت هسته ای، نظامی و علمی جمهوری اسلامی ایران نگران هستند. این کشورها هراسی غیرقابل توجیه از نیت جمهوری اسلامی ایران برای تحقق این پیشرفت ها دارند.
صالحی با تأکید بر تلاش جمهوری اسلامی ایران برای تقویت روابط خود با کشورهای همسایه، تصریح کرد: اینکه برخی کشورها همواره ایران را در مظان اتهام قرار داده و انگشت اتهام را به سمت ما نشانه روند اقدام مضحکی است.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی پیرامون چرایی متهم ساختن ایران به دخالت در امور داخلی یمن، سوریه و عراق نیز گفت: سؤال اینجاست که چرا ما را مسئول انقلاب در تونس، مصر و لیبی نیز نمی دانند؟ آیا اقدامات ترکیه و قطر در لیبی و دیگر نقاط جهان دخالت محسوب نمی شود؟ این مضحک است که ایستادن جمهوری اسلامی ایران در کنار ملت های سوریه و عراق برای مبارزه با داعش و جبهه النصره دخالت خوانده شود.
صالحی افزود: اقدامات ایران در مبارزه با تروریسم دخالت خوانده می شود؛ در حالی که حملات سعودی ها به یمن که تاکنون میلیون ها نفر را آواره کرده و هزاران بی گناه را به خاک و خون کشیده، دخالت تلقی نمی شود.
سعودی ها از تاریخ عبرت بگیرند
وی در پاسخ به سؤالی درباره احتمال حمله نظامی زمینی عربستان به یمن نیز تأکید کرد: عربستان در باتلاق یمن گرفتار شده است و هرگونه اقدام از این دست، آنها را بیشتر گرفتار خواهد کرد؛ سعودیها از داستان ها و قصه هایی که در تاریخ روایت شده است باید عبرت گیرند.
هیچ اعتمادی میان تهران و واشنگتن وجود ندارد
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در خصوص سؤالی درباره روابط ایران و آمریکا گفت: هیچ اعتمادی میان تهران و واشنگتن وجود ندارد؛ نمی توان انتظار ایجاد ارتباط میان دو طرف در یک بازه زمانی کوتاه را داشت، سیاست های آمریکا در قبال ایران باید تغییر کند.
صالحی همچنین در خصوص تهدیدات رژیم صهیونیستی نسبت به ایران، گفت: جمهوری اسلامی ایران تهدیدات رژیم صهیونیستی را پوچ و بیهوده تلقی می کند و از دیدگاه ما، این رژیم تهدیدی برای جمهوری اسلامی محسوب نمی شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد