"حشمت الله فلاحت پیشه" پیرامون نشست مشترک برجام به جام جم آنلاین گفت: این جلسه به درخواست ایران و موافقت خانم موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در راستای بدعهدی ایالات متحده در توافق هستهای، 21 دی ماه در وین باید برگزار شود.
وی تصریح کرد: در حقیقت این جلسه بررسی اعتراض تهران به نقض آشکار واشنگتن درباره برجام است.
نماینده مردم اسلام آباد غرب در مجلس دهم، در رابطه با ماهیت حقوقی این کمیسیون افزود: ساز و کارهای کمیسیون برجام در چارچوب یک قطعنامه نبوده بلکه در غالب یک رویه دیپلماتیک تعریف شده میشود.
وی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود این قطعنامه پیش از این، ایران نسبت به زیر پا نهادن توافق هستهای از سوی آمریکا اعتراض نکرد گفت: به این دلیل که در بند 12 مصوبه مذکور، یک ساز و کار ضد ایرانی آمده که براساس آن «چنانچه طرفین نقض برجام کند و بلافاصه یکی از آنها موضوع را مطرح کنند، این اعتراض موجب بازگشت تحریمها خواهد شد.»
فلاحت پیشه تأکید کرد: این اتفاق زمانی رخ نخواهد داد که، در شورای امنیت قطعنامهای برای جلوگیری از بازگشت مجدد تحریمها صادر شود.
عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی خانه ملت، این بند از قطعنامه را پاشنه آشیل برجام خواند و تصریح کرد: بنده در برنامه گفتگوی خبری هم به این موضوع اشاره داشتهام، لذا تاکنون اعتراض ایران در غالب دیپلماتیک شکل گرفته است.
وی در جواب این پرسش که آیا نشست روزهای آینده در وین، بر عدم پایبندی کاخ سفید نسبت به برجام تأثیر خواهد گذاشت خاطر نشان کرد: طرف آمریکایی در این جلسه حتما تلاش میکند تا نشان دهد نقض برجامی از سوی آنها صورت نگرفته و اساسا قانون داماتو(ایسا) با موضوع برجام در ارتباط نبوده و یکسری "تحریمهای پیشا قطعنامه ایست".
فلاحت پیشه با بیان این واقعیت که در چارچوب برجام توافق شد علاوه بر تحریمهای منبعث از "ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد" که در غالب هفت قطعنامه تحریمی شورای امنیت آمد، تحریمهای فرا قطعنامهای آمریکا واروپا علیه ایران برداشته شود.
وی در ادامه یادآور شد: اتحادیه اروپا عملا این تحریمها را به حالت تعلیق در آرود اما ایالات متحده آمریکا بخشهایی از این تحریمها را همچنان حفظ کرد.
عضو فراکسیون ولایت مجلس دهم، تحریمهای 10 ساله داماتو را از این قبیل برشمرد و اضافه کرد: تحریمهای داماتو از جهتی خطرناک بوده چرا که با توجه به ویژگی فرامرزی بودن آن امکان بلااثر کردن بخشهایی از قطعنامه 2231 برضد ایران را دارد.
وی در ادامه گفت: چنانچه یک وحدت رویه بین اتحادیه اروپا شکل بگیرد، به لحاظ اینکه داماتو یا همان ایسا جنبه اقتصادی دارد، اروپا می تواند با عدم تمکین از این قانون به بهانه وجود فضای رقابتی در اقتصاد زیر بار تحریمهای ایران نرود.
فلاحت پیشه با این حال معتقد است: قانون تحریمی مذکور همچنان اثر ضد برجامی داشته و اگر در آینده کشورهای اروپایی به آقای ترامپ چراغ سبزی نشان دهند؛ در نهایت اعتراضات ایران منجر به شکست تحریمهای داماتو نخواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: تنها دستاورد ما در نشست 21 دی این خواهد بود که ببینیم کشورهای اروپایی تا چه میزان در مقابل آمریکا ایستادگی می کنند. ولی در نهایت باور دارم اروپا چراغ سبز خود را به رییس جمهور آمریکا نشان میدهد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد