به عنوان اولین سوال، آیا ایران در شرایط فعلی واردکننده گوشت است یا صادرکننده؟
برای پاسخ به این سوال باید بگویم تا سال 1393 ایران به عنوان واردکننده گوشت قرمز بود، اما با توجه به سیاستگذاریهای اصولی و دقیقی که صورت گرفته است درحال حاضر، هم تولید کننده و هم صادرکننده مهم در منطقه شناخته میشویم. بنابراین به پشتوانه این سیاستها اکنون نیازی به واردات گوشت نداریم و با مدیریت میتوانیم صادرکننده بنام و قابل اعتمادی در منطقه باشیم.
در زمینه صادرات آیا رتبهای برای ایران میتوان متصور شد؟
بله، در منطقه خاورمیانه، ایران امروز اولین صادرکننده گوشت قرمز است و در دنیا رتبه نهم را به خود اختصاص داده است.
واحدهای پرواربندی ایران چقدر تولید سالانه دارند؟
در بخش صنعتی واحدهای پرواربندی براساس آماری که داریم تقریبا 13 تا 14 میلیون راس تولید داریم که این رقم تولید میتواند بر افزایش صادرات ما نیز تاثیربگذارد.
توان تولیدی گوشت قرمز ما در حال حاضر چقدر از نیاز بازار را تامین میکند ؟
در حال حاضر 95 درصد از نیاز داخلی را در بخش گوشت قرمز تامین میکنیم و میتوانیم کل نیاز را از طریق توانمندیهای داخلی تامین کنیم.
چطور همچنان صحبت از واردات در وزارتخانه وجود دارد؟
معمولا حجم کوچکی واردات برای تامین نیازهای ضروری و همچنین آموزشی صورت میگیرد که این روندی کاملا طبیعی است؛ بنابراین نباید نگران این بخش کوچک از واردات بود، درحالی که نگرانی برای واردات نا متعارف یا کنترل نشده وجود دارد.
مصوبه اخیر دولت برای واردات در همین خصوص انجام شده است؟
بله.قرار براین است حجم بسیار محدودی واردات گوشت قرمز داشته باشیم برای تنظیم بازار شب عید، چون تقریبا قیمت نامتعارف افزایش یافته و احتمال ادامه این روند برای بازار شب نیز دیده میشد. به همین دلیل سیاستهای وارداتی دوباره از سوی مسئولان مدنظر قرار گرفت.
همانطور که میدانید زمستان فصل زایش دام است و به نوعی نباید کمبود داشته باشیم، درحالی که بعضا اعلام میشد کمبود دام باعث افزایش قیمت بوده است. در این زمینه نظر شما چیست؟
بله. در این فصل قاعدتا نباید مشکلی برای تامین دام زنده داشته باشیم؛ اما با توجه به این که دلالها برای جابه جایی دام مشکلاتی ایجاد کرده بودند متاسفانه شاهد این مشکل بودیم که قرار است برای کنترل بازار و تنظیم بازار واردات صورت پذیرد.
به نظر شما آیا کنترل بازار طی چند سال اخیر مناسب بوده است؟
بله. من فکر میکنم با توجه به سختگیری مسئولان بخصوص در وزارتخانه چند سال اخیر مشکلی برای تنظیم بازار نداشتهایم و به همین دلیل نگرانی بابت مصوبه واردات جدید نداریم، چون کنترل وزارت جهاد کشاورزی مناسب بوده است.
پس مشکل کجاست که قیمتها افزایش داشته است؟
عمده مشکلی که باعث افزایش قیمتها بوده در بخش توزیع گوشت قرمز است که باید برای این مشکل نیز برنامهریزی دقیقی داشته باشیم. به صورتی که اگر بخش توزیع ساماندهی شود قیمت گوشت برای مصرفکننده نیز کنترل خواهد شد.
در اخبار اعلام شده قصابها به نوعی تعیینکننده قیمت شدهاند. آیا این خبر را تایید میکنید؟
بله. همانطور که قبلا اشاره شد مشکل اصلی در بخش توزیع است. در تحقیقاتی که انجام دادهایم مشخص شده مدتی است قصابها خودشان دام مورد نیاز را تامین و کشتار میکنند. به همین دلیل توان کنترل از نهادها و سازمانهای مسئول تقریبا گرفته شده است. شاهد مثال آن قیمتهای متفاوت قصابیها برای گوشتهای موجود فروشگاه است. به همین دلیل اگر مسئولیت توزیع گوشت در اختیار یک نهاد یا بخش خصوصی، اما مشخص صورت پذیرد این معضل هم به حداقل خود خواهد رسید.
به نظر شما گرانیهای اخیر، سازمان یافته بوده است؟
بله، چون زایش بسیار مناسبی داشتیم و عرضه دام هیچ مشکلی ندارد و میتوانیم با عرضه انبوه، بازار را کنترل کنیم؛ اما آیا عرضه انبوه میتواند قیمتها را کاهش دهد؟ پاسخ این سوال خیر است، چون برخی سودجویان به دلیل نابسامانی موجود در عرضه، باعث افزایش قیمت شدهاند نه این که کمبودی داشته باشیم تا افزایش قیمت را تجربه کنیم.
برای اثبات این نکته که افرادی بازار گوشت را از تعادل خارج کردهاند باید بگویم سال گذشته به رغم این که تب برفکی بسیاری از دامها را از بین برد و خشکسالی هم باعث کاهش تولید شده بود، افزایش قیمتی به این شکل که امروز در بازار تجربه میشود را نداشتیم. بنابراین بازهم میبینیم سودجویان باعث بروز مشکلات قیمتی شدهاند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد