دنیای مرورگرها نامهای زیادی را در خود داشته که برخی از آنها برای همیشه نابود شدهاند و برخی دیگر همچنان در اوج هستند. موزائیک، نتاسکیپ، اینترنت اکسپلورر، مکستون، ویوالدی، کروم و فایرفاکس برخی از مرورگرهایی است که کاربران وب از ابتدای شکلگیری تاکنون مورد استفاده قرار دادهاند.
بسیاری از کاربران تا سالها به یک مرورگر وفادار میمانند و برخی دیگر نیز ممکن است برای مقاصدی مختلف نظیر چک کردن ایمیل یا تماشای فیلم از یک مرورگر خاص استفاده کنند. همچنین برخی کاربران به منظور لاگین بیدردسر به حسابهای خود در شبکههای اجتماعی، برای هر حساب از یک مرورگر استفاده میکنند تا به این ترتیب هر بار نیازی به وارد کردن اطلاعات کاربری نباشد.
ویندوز 10 نرمافزارهای مختلفی را بهصورت پیشفرض با خود دارد که در این فهرست، دو مرورگر یعنی اج (Edge) و اینترنت اکسپلورر 11 نیز قرار دارند. مرورگر اج مایکروسافت محصولی جدید از این شرکت است که به عنوان جایگزینی کارآمد و قابل اعتمادتر نسبت به اینترنت اکسپلورر طراحی شده است. با وجود این، هر کاربری بهراحتی میتواند مرورگرهای دیگری را نیز روی ویندوز خود نصب کند، اما کدام مرورگر برای ویندوز 10 مناسب است؟
دستهبندی مرورگرها
در مجموع چهار مرورگر اصلی درحال حاضر بیشترین تعداد کاربران را به خود اختصاص دادهاند که عبارت است از سافاری (شرکت اپل)، کروم (شرکت گوگل)، اج (شرکت مایکروسافت) و فایرفاکس که وابسته به یک بنیاد غیرانتفاعی است. فایرفاکس تنها مرورگری است که به دلیل وابسته نبودن به یک شرکت تجاری، منافع کاربران را در اولویت اصلی خود قرار داده است.
افزون بر این، فایرفاکس تنها مرورگر محبوب در دنیاست که متنباز است. البته گوگل نیز کدهای کرومیوم (Chromium) را منتشر کرده و برخی از مرورگرهای فعال نظیر اپرا و ویوالدی براساس این کدها ساخته شدهاند. با این وصف، گوگل در مرورگر کروم، یکسری کدهای اختصاصی را به کدهای متن باز کرومیوم افزوده است. تقریبا همه مرورگرهای معروف، عملکرد خوبی در ویندوز 10 دارند. با وجود این، تفاوتهایی نیز بین آنها وجود دارد و هر کدام از آنها برای انجام یکسری فعالیتهای خاص، عملکرد بهتری دارند. درواقع هر کدام از این مرورگرها مزایا و معایبی دارد که شاید در نظر گرفتن آن برای انتخاب بهترین گزینه ضروری باشد.
مرورگرهای منبع خوار!
نرمافزارهای مرورگر به دلیل طراحی و عملکردشان، حجم زیادی از منابع رایانه (نظیر حافظه و توان پردازنده) را به خود اختصاص میدهند که البته در این میان، کروم کارنامهای سیاهتر نسبت به دیگر مرورگرها دارد! به همین دلیل برخی کارشناسان توصیه میکنند در صورت عدم نیاز به مرورگر، پنجرههای باز آن بسته شود تا به این ترتیب منابع سیستم برای استفاده کاربر آزاد شود. استفاده مرورگرها از منابع سیستم به حدی است که حتی برخی کارشناسان، بستن مرورگر و باز کردن مجدد آن را مانند «ریبوت کردن رایانه» میدانند!
یکی از مزایای فایرفاکس، ویوالدی و اپرا این است که «بارگذاری کند» دارند. این به معنای آن است که هر یک از تبهای آن، فقط پس از کلیک کاربر روی آن تب بارگذاری میشوند. بهاینترتیب اگر تبهای زیادی داشته باشید، حجم زیادی از منابع سیستم برای بارگذاری آنها مصرف نخواهد شد.
کروم محبوب؛ ولی ...
کروم محبوبترین مرورگر در دنیاست و بهترین پشتیبانی را از استانداردهای مختلف وب ارائه میکند. عملکرد این مرورگر فقط اندکی از اپرا و ویوالدی بهتر است. افزون بر این، کروم امنیتی بالای دارد؛ زیرا معیارهای زیادی در طراحی ایمن آن در نظر گرفته شده است. همچنین یکی از قابلیتهای جالب کروم این است که مشکل در یک تب سبب از کار افتادن همه تبهای باز شده
مرورگر نمیشود.
در مقابل همانطور که پیشتر نیز گفتیم، کروم حجم زیادی از مموری و باتری را مصرف میکند. یکی از راههای مقابله با این مشکل، استفاده از افزونههایی نظیر
The Great Suspender است. این افزونهها میتوانند جلوی مصرف منابع رایانه توسط تبهایی را که چند دقیقهای است به حال خود رها شدهاند بگیرند. یکی دیگر از مشکلات کروم نیز این است که در صورت باز کردن تعداد زیادی تب، اندازه آنها بسیار کوچک میشود و بهاینترتیب خواندن عنوان هر تب و البته کلیک کردن روی آن دشوار میشود.
فایرفاکس، روباه دوستداشتنی
فایرفاکس نیز مانند کروم سریع است. کاربر در فایرفاکس میتواند جزئیات بسیار بیشتری را تنظیم و پیکربندی کند. همچنین مشکلی که کروم در زمینه کار با تبهای متعدد دارد، در فایرفاکس مشاهده نمیشود. کاربر براحتی و با چرخاندن حلقه وسط ماوس میتواند در میان تبها حرکت کرده، برخی از آنها را حذف کند یا حتی با تایپ کردن نام سایت در قسمت نوار آدرس و انتخاب گزینه switch to tab به تب دارای آن آدرس برود.
فایرفاکس منابع کمتری از سیستم را مصرف میکند. برخلاف کروم، یک تب مشکلدار میتواند سبب از کار افتادن کل مرورگر شود.به این ترتیب، امکان وقوع چنین مسالهای نیز زیاد نیست. باز بودن تعداد زیادی تب میتواند سبب کندی کارکرد فایرفاکس شود و شاید لازم باشد این مرورگر را بست و دوباره باز کرد. با این حال به دلیل ویژگی «بارگذاری کند» در فایرفاکس، این مساله نیز بندرت روی میدهد.
جانشین متفاوت اینترنت اکسپلورر
کمتر کاربر وبی را مییابید که دل خوشی از اینترنت اکسپلورر داشته باشد. وضعیت فنی این مرورگر تا سالها به قدری بد بود که حتی صدای شرکت سازنده آن یعنی مایکروسافت را نیز درآورد. این شرکت بالاخره تصمیم گرفت جانشینی برای آن بسازد و بهاینترتیب زمینه برای ورود «اج»
فراهم شد. مایکروسافت ادعا میکند اج مرورگری سریع و البته ایمنتر از دیگر مروگرهاست و مانند دیگر رقبا، منابع سیستم کاربر را مصرف نمیکند. با این حال به دلیل اینکه هنوز این نرمافزار در مراحل توسعه قرار دارد، نتیجهگیری در موردش کمی زود است. شاید اصلیترین دلیل استفاده برخی کاربران در حال حاضر از مرورگر اج، حضور آن بهصورت پیشفرض در ویندوز 10 باشد. همچنین برخلاف کروم و فایرفاکس برای این مرورگر، افزونه چندانی وجود ندارد.
ویوالدی، تازه وارد حرفهای
اگر جزو کسانی هستید که بیشتر به امنیت خود در فضای وب اهمیت میدهید، شاید ویوالدی حتی از کروم نیز بهتر باشد. فرآیند آماده به کار شدن ویوالدی (یعنی از کلیک روی آیکون تا آماده شدن آن برای وارد کردن نشانی مورد نظر) کندتر از کروم است. با این حال امکانات آن برای پیکربندی به مراتب بیشتر از کروم بوده و همچنین کار کردن با تبها نیز در این مرورگر سادهتر است. جالب است بدانید ویوالدی به جای نمایش عنوان هر تب، فقط آیکون آن صفحه را نشان میدهد و با بردن ماوس روی تب نیز میتوان تصویری کامل از آن صفحه را به صورت کوچک شده مشاهده کرد. شاید همه این امکانات، ارزش چند ثانیه بیشتر منتظر بارگذاری کامل این نرمافزار را داشته باشد!
ویوالدی توسط تیمی که چند سال پیش، مرورگر اپرا را طراحی کرد ایجاد شده است. اپرا ابتدا برای کاربران حرفهای طراحی شده بود، اما بتدریج سادهتر شد. روی اپرا و نیز ویوالدی میتوان افزونههای کروم را نصب کرد. با این حال، گاهی این افزونهها کار نمیکنند.
صالح سپهری فر
ضمیمه کلیک جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب