بیشتر مردم بر این باور بودند که روز شنبه بعد از سخنرانی ترامپ قطعا بازارهای طلا و دلار با هیجان زیادی همراه خواهد بود، اما دیروز شاهد بودیم که برخلاف تصور برخی افراد، دلار روند نزولی قیمت را طی کرد و در مقابل، بازار سرمایه با افزایش شاخص همراه شد.
شاید یکی از دلایل ثبات و بیتوجهی به صحبتهای ترامپ، حمایت اتحادیه اروپا و سایر کشورهای امضاکننده برجام است. 20 درصد اقتصاد ما به برجام وابسته است و 80درصد به اجرای روشهای مناسب برمیگردد. به نظر میرسد اگر سیاستهای مناسبی را در این زمینه به کار بگیریم، قطعا میتوانیم در مقابل شوکهای خارجی اقتصاد را مقاوم و از منافع ملی کشور دفاع کنیم.
ایران در ادامه اجرای برجام باید تغییراتی را در رویه خود در بخش سیاست خارجی و بخصوص در زمینه اقتصاد اعمال کند. ایران باید شرکای تجاری بیشتری داشته باشد و آلمان میتواند یکی از همین کشورها باشد. آلمان اکنون اقتصاد اول اتحادیه اروپا و چهارمین اقتصاد بزرگ جهان است که همکاری با این کشور میتواند باعث رشد اقتصادی ایران شود. شواهد نشان میدهد در طول سالهای گذشته و بعد از برجام این کشور نیز علاقه زیادی به همکاری با ایران دارد و ما باید از این فرصت استفاده کنیم. از سوی دیگر باید توجه داشت همکاری با سایر کشورهای اروپایی و آسیایی در دستورکار قرار بگیرد و شرایطی را فراهم کنیم که صادرات در کشور با قدرت بیشتری کار خود را ادامه دهد. وقتی کالاهای ایرانی در کشورهای دیگر وجود داشته باشد، نشان میدهد که برجام برای ایران موثر بوده، اما وقتی به این هدف نرسیم، استفاده لازم صورت نگرفته است. البته در طول چند سال گذشته شاهد سرمایهگذاری شرکتهای مختلف در ایران بودیم اما نباید این سرمایهگذاریها باعث غفلت از مزیتهای صادراتی شود.
اگر از نظر اقتصاد سیاسی به برجام نگاهی بیندازیم، متوجه خواهیم شد که این توافقنامه یک معاهده چندجانبه است و رئیسجمهور یک کشور نمیتواند آن را لغو و تغییراتی را در متن برجام اعمال کند.
دکتر مهدی پازوکی - اقتصاددان
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب