به گزارش جام جم آنلاین ، این کارشناس امور اقتصادی بابیان این مطلب افزود: حتی اگر بتوانیم آن را در چارچوب توافق تعریف کنیم، نیازهای شرایط اقتصادی ایران با توجه به تحریمهای یکجانبه آمریکا برطرف نخواهد شد و چهبسا موجب از دست رفتن بخشی از توافقات با اتحادیه اروپا بشود.
شاه ویسی گفت: چیزی که این سازوکار نیازمند است، درواقع یک سازوکار متقابل در خود ایران است. این روند، سازوکارهای جدیدی را در ایران نیاز دارد که باید تعریف شود. دستگاههای مختلف باید با یکدیگر هماهنگ باشند تا این جریان سازوکار متقابل تعریف شود.
وی عنوان کرد: اگر بتوانیم در اسرع وقت این سازوکار متقابل و یا موسسه و شرکت حقوقی را که بتواند مقابل سازوکار اروپا ظرفیتی را به وجود بیاورد ایجاد کنیم، به نظر میرسد حداقل پروسهای سه تا ششماهه پیش روی خودخواهیم دید.
این کارشناس امور اقتصادی بیان داشت: این مسئله به زیرساختهایی که بعد از نوامبر در اقتصاد ایران به اسم تحقیقات به وجود میآمد، برمیگردد. این روند یک سری از چالشها را رقم میزند و دوره اثرگذار خودش را در طی یک سال یعنی نهایت تا مردادماه 98 نشان میدهد.
شاه ویسی در ادامه گفت: قرار شد سازوکارهای توافقی آنی و بلافاصله باشد، در وصف بیانیه سه کشور اروپایی نیز مشاهده کردیم که اصرار دارند ایران سازوکار و بهاصطلاح برنامه اکشن پلن FATF را به اجرا بگذارد و قوانین مرتبط با آن را عملی کند.
وی بابیان اینکه بیانیهای که حدوداً ساعاتی قبل از نشست شورای اروپا صادرشده و ایران را ملزم به اجرای FATF میکند، افزود: این بیانیه درواقع نشاندهنده نگرانیهای اروپا از حوزههای مذاکرهای در رابطه با زمینههای قدرت موشکی ایران، حقوق شهروندی، حقوق بشر و .... بر اساس مذاکرات نوامبر 2016 وزیر خارجه است.
به گفته شاه ویسی همه اینها در کنار یکدیگر از یک سازوکار تأخیری از سوی اروپاییها و اقدامات و تعهدات و ایجابهای آنی برای ایران صحبت میکند. بنابراین به نظر میرسد صرفنظر از همه این چارچوبها و مداخلات سیاسی که یکی پس از دیگری برای ایران تعریف میشود، خروجی مؤثر آن باید استفاده حداکثری از ظرفیتهای حداقلی اقتصادی برجام باشد و باید در اختیار ایران قرار بگیرد.
این کارشناس امور اقتصادی یادآور شد: از امروز ما در این چارچوب و در این موسسه خصوصی آلمانی، فرانسوی و انگلیسی باید کارکنیم که خروجی آن شرکتها و معاملات خرد است. همه اینها معطوف به کمکهای بشردوستانه مثل دارو، تجهیزات پزشکی و مواد غذایی است که آنهم در حال حاضر جریان دارد و ما مشکلی در رابطه با این مسائل نداشتیم.
وی تأکید کرد: به نظر میرسد این قالب در نظر گرفتهشده یک سیاست تأخیری برای تحتفشار قرار دادن ایران است و در این زمینه آمریکاییها نقش زیادی دارند. آنها روی ساختار جدیدی که قرار بود کانال مالی فعال را برای ایران به وجود بیاورد تأثیر گذاشتند و اکنون یک کانال مالی ، بدون هماهنگی قبلی و از همه مهمتر همراه با تعهداتی که اتحادیه اروپایی و کشورهای طرف مذاکره داشتند شکلگرفته که با آنچه مدنظر ایران بود، بسیار فاصله دارد.
وی خاطرنشان کرد: الآن تعهدات حداقلی ذیل برجام منوط به یک سری از اتفاقات دیگر شده است. ضمن اینکه ایالاتمتحده آمریکا نیز بهعنوان یک قدرت اثرگذار در تصمیمات 5+1 تخلف کرده است. این دولت نهتنها از آن خارجشده که فشارهایی را به وجود میآورد تا از توافق جلوگیری شود. این توافق قرار بود که بهعنوان یک الگو در دیپلماسی چندجانبه مطرح شود. امروز آمریکا بهراحتی این الگوی چندجانبه را که از سوی شورای امنیت همتایید شده، نفی و در آن مداخله میکند و درواقع جهانشمول را دچار خدشه کرده است. هیچ قاعدهای هم وجود ندارد که ایالاتمتحده آمریکا را تادیب کند.
وی اذعان داشت: بیانیه و مذاکرات سایر دیپلماتهای اروپایی ، ایران را ملزم به رعایت بیچونوچرای الزامات پذیرفتهشده برجامی کرده است. این بیانیه در هفتم آگوست 2017 مطرح شد و درواقع نگاه یکسویهای است که اروپاییها به این روند دارند.
ساسان شاه ویسی در پایان گفت در حال حاضر حداقل برآیندها در رابطه با این سازوکار باید وجود داشته باشد تا ظرفیتهای اقتصادی ایران تقویت شود. اما قابلیتهای اقتصادی ایران را با توجه به کارشکنیهای یکجانبه آمریکا حداقل در کوتاهمدت مشاهده نخواهیم کرد و دلار با کاهش قیمت مواجه نخواهد شد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد