
به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، طبق گفته تیمی از محققان دانشگاه آلبرتا، مکانیسم تازه کشف شده در بدن بیماران مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی(HIV) ممکن است به توسعه درمانهای جدید برای کووید-۱۹ شود. یافتههای این مطالعه که در مجله "American Society for Microbiology" منتشر شده، نشان میدهد چگونه ویروس نقص ایمنی انسانی به پراکسیزومها حمله میکند. پراکسیزومها اندامکهایی هستند که در همه سلولها یافت میشوند و به تنظیم سیستم ایمنی، متابولیسم چربی و سلامت قلب و عروق، رشد مغز و عملکرد عصب کمک میکنند.
"تام هوبمن"(Tom Hobman) زیست شناس سلولی گفت: ما میدانیم که ویروس های دیگر از جمله ویروس نیل غربی و ویروس زیکا چندین مکانیسم مختلف برای کاهش پراکسی زومها به عنوان راهی برای جلوگیری از تولید اینترفرون که طی آن از تکثیر بیشتر ویروسها جلوگیری میشود، دارند. همه ویروسها راههایی برای مسدود کردن این پاسخ اینترفرون دارند و این موضوع با این عقیده منطبق است که پراکسی زومها نقش مهمی در بررسی عفونتهای ویروسی دارند.
طی این مطالعه محققان قصد داشتند دریابند آیا کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲(SARS-CoV-۲) که باعث کووید-۱۹ میشود نیز به پراکسی زومها حمله میکند یا خیر و برای همین آنها آزمایشهای داروهای تقویت کننده پراکسی زوم در برابر ویروس در کشت سلولی را انجام دادند.
هوبمن گفت: ما در حال بررسی هستیم تا دریابیم چگونه این داروها میتوانند تکثیر ویروس کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲(SARS-CoV-۲) را تنظیم کنند. ما شاهد نتایج اولیه بسیار چشمگیری در مراحل اولیه بودیم.
کشف مکانیسم پشت پرده ویروس نقص ایمنی
هوبمن گفت که محققان آزمایشگاه وی حدود پنج سال پیش با "کریستوفر پاور" متخصص اعصاب و رئیس تحقیقات کانادا در عفونت عصبی و ایمنی بدن همکاری کرده بودند تا بررسی کنند که چرا بسیاری از مبتلایان به ویروس ایدز دچار پیری زودرس، لیپودیستروفی(تغییر در نحوه سوخت و ساز چربی بدن) میشوند و برخی اختلالات عصبی برای آنها به وجود میآید که میتواند بر زندگی آنها تاثیر جدی بگذارد.
طی این مطالعه محققان چهار میکرو آر.ان.ای که در مغز مبتلایان به ویروس اچ.آی.وی که مبتلا به زوال عقل نیز بودند کشف کردند.
هوبمن در ادامه افزود: ما دریافتیم که هر چهار میکرو آر.ان.ای که در مغز این بیماران تنظیم نشده بودند مسیر زیست زایی پراکسی زوم را مورد هدف قرار میدهند. بنابراین همه آنها بیان پروتئینهای مورد نیاز برای ساخت پراکسی زومها را به صورت کاهشی تنظیم میکنند و واکنش عادی آنها را سرکوب میکنند.
زیستزایی یا بیوژنز به پیدایش موجودات زنده از موجودات زندهای همانند خود گویند.
آزمایشهای سال گذشته هوبمن نشان داد که تقویت پراکسی زومها با دستکاری ژنها میتواند از تکثیر ویروس زیکا جلوگیری کند. طی چهار ماه آینده آنها به آزمایش داروهای تقویت کننده پراکسی زوم میپردازند تا ببینند آیا میتوانند همین عملیات را درباره کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ (SARS-CoV-۲) و ویروس نقص ایمنی انسان نیز انجام دهند یا خیر. تعدادی از داروهایی که آنها سعی دارند از آن استفاده کنند برخی از داروهای سرطان هستند که تایید شده نیز هستند اما هوبمن کشف کرد که آنها به طور تصادفی مسیری را هدف قرار میدهند که تشکیل پراکسی زوم را مسدود میکند.
وی گفت: بسیاری از این داروها قبلاً برای سایر بیماریها در انسان آزمایش شدهاند بنابراین کار ما باید نسبتاً سریع پیش رود. چند مورد از داروهای درمانی امیدوارکننده در برابر کووید-۱۹ از جمله رمدسیویر و اینترفرون نسبتاً گران هستند، علاوه بر آن باید در بیمارستان به بیمار داده شود در حالی که برخی از تقویت کنندههای پراکسی زوم میتوانند به صورت خوراکی مصرف شوند و عوارض جانبی کمی دارند.
وی گفت که از پتانسیل این روش جدید در مبارزه با عفونتهای ویروسی هیجان زده است و داروهایی که اکنون به دنبال آن است سلولهای آلوده را مورد هدف قرار میدهند. از آنجا که آنها ویروس را هدف قرار نمیدهند، بسیار ممکن است که داروها با تداخل در مکانیسمهای متداول مورد استفاده توسط ویروسهای متعدد، فعالیت ضد ویروسی با طیف گستردهای نیز داشته باشند.