به گزارش جام جم آنلاین به نقل از میهن کاکتوس ،معمولاً زمانی که فضای داخلی برای گیاه کم است، ریشههای گیاه از منافذ کف گلدان بیرون میآیند و رشد گیاه نیز کند و آهستهتر میشود. در این زمان بهتر است که گلدان گیاه را عوض کرد. البته تعویض گلدانهای گیاهانی که دوران رکود زمستانه دارند (همانند رزهای گلدانی) در اواخر زمان رکود و قبل از بیدار شدن گیاه است. در مورد گیاهان همیشه سبز نیز اگر چه این گیاهان در محیط داخلی خانه نگهداری میشوند و سراسر سال همیشه مقداری فعالیت از خود نشان میدهند اما آنان را نیز بهتر است که در اواخر فصل زمستان و یا اوایل فصل بهار نسبت به تعویض گلدان اقدام شود. توجه کنید که اگر گیاهی بیمار و مشکل دار دارید تعویض گلدان آن را به تعویق اندازید.
زیرا این گیاهان ضعیف هستند و اصولاً تعویض گلدان نوعی تغییر محیط و به نحوی شوک برای گیاه محسوب میشود. همچنین از تعویض گلدان گیاهانی را که تازه خریداری کردهاید تا حدود چند ماه (مثلاً برای شش ماه) صرفنظر کنید. زیرا گیاهان تازه خریداری شده اولاً امکان دارد چند روز قبل از آنکه توسط شما از گلخانه خریداری شوند به گلدان جدید منتقل شده باشند. من شخصاً وقتی میخواهم گلدانی را بخرم آنهایی را انتخاب میکنم که ریشههایشان از منافذ کف گلدان دیده شوند و یا بیرون آمده باشند زیرا این مسئله نشان میدهد که این گیاه به تازگی به گلدان منتقل نشده است و مدتی است که در آن گلدان به سر میبرد.
دوما بهتر است که گیاه به شرایط محیطی مکان جدید عادت کند و سپس گلدان آن را عوض کنید تا شوکهای ناشی از تغییر مکان زندگی و همچنین تعویض گلدان به تدریج به گیاه وارد شود. برای تعویض گلدان گیاه، روز قبل و یا چند ساعت قبل از تعویض گلدان خاک را با محلول قارچ کش آبیاری کنید. اگر بلافاصله قبل از تعویض گلدان نسبت به آبیاری اقدام کنید این کار موجب چسبندگی ذرات خاک به ریشههای گیاه میشود و میتواند به دلیل عدم جدا شدن مناسب از دیوارههای گلدان و قسمتهای زیرزمینی گیاه، به ریشههای گیاه آسیب وارد کند. قبل از بیرون آوردن گیاه به وسیله دست و یا انتهای بیلچه ضرباتی را به اطراف گلدان و انتهای گلدان وارد کنید تا به جدا سازی توده خاک از دیواره گلدان کمک شود.
توجه کنید که قبل از بیرون آوردن گیاه هر مقدار که توده خاک از دیواره داخلی جدا شود، امر انتقال و تعویض گلدان بهتر انجام میگیرد. برای درآوردن گیاه دست چپ خود را بر روی سطح خاک و در اطراف گیاه قرار دهید و گلدان را وارونه کنید. چند ضربه ملایم به دیواره و انتهای گلدان بزنید تا گیاه با توده خاک اطراف ریشههایش از گلدان خارج شود.
سپس این توده را به همراه گیاه میتوانید در گلدان جدید قرار دهید البته قبل از قرار دادن گیاه در گلدان جدید مخلوطی از خاک جدید (این مخلوط بر اساس نیازهای گیاه و قبل از اینکه عملیات بیرون آوردن گیاه از گلدان قبلی شروع شود باید تهیه و آماده شود) را در کف گلدان بریزید، توده را بر روی این خاک جدید قرار دهید به نحوی که سطح خاک رویین در گلدانهایی با قطر ۱۲-۶ سانتیمتر حدود یک سانتیمتر در گلدانهایی با قطر ۱۵-۱۲ سانتیمتر حدود ۲ سانتیمتر و در گلدانهایی با قطر دهانه ۲۵-۲۰ سانتیمتر حدود ۳ سانتیمتر و در با قطر دهانه ۳۰-۲۵ سانتیمتر حدود ۴ سانیتمتر و در گلدانهایی با قطر دهانه ۵۰-۳۰ حدود ۵ سانتیمتر پایینتر از لبه گلدان قرار بگیرد.
این فاصله و فضا مهم است زیرا فضای کافی برای آبیاری و جلوگیری از سرریز شدن آب را در هنگام آبیاری را ایجاد میکند. سپس فضاهای باقیمانده بین توده ریشه گیاه و دیواره گلدان را با مخلوط خاکی جدید پر کنید. بعد از اینکه عمل پر کردن گلدان تمام شد ابتدا با انگشتان دست و به شکل ملایم خاک اطراف ریشه گیاه را فشار دهید و گیاه به خوبی در گلدان مستقر شود و سپس گیاه را آبیاری کنید. البته برخی از پرورش دهندگان برای تشویق گیاه به ریشه زایی در محیط جدید برای ۲-۱ روز اول بعد از عمل انتقال گیاه به گلدان جدید، از آبیاری گیاه خودداری میکنند اما آن را به مکانی سایه و خنک منتقل میکنند و عمل غبار پاشی بر روی برگها را انجام میدهند تا از پژمردگی برگسار جلوگیری کنند.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش