به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از اندیشه قم، ترتيل بهترين روش براي تلاوت است. در اين سطور به چند ويژگي از ويژگيهاي روش ترتيل پرداخته ميشود.
1. تدبر در قرآن: خداوند در قرآن كريم انسانها را به تفكر و تدبر در قرآن دعوت ميكند. زيرا قرآن كتاب عبرت و درس آموزي است، برنامه زندگي انسانهاي پرهيزكار است. اگر قرآن مسلمانان را به تلاوت آياتش دعوت كرده است، براي اين است كه از عبرتهاي قرآن درس بگيرند و از معارف بلند آن رهتوشهاي براي دنيا و آخرت خويش برگيرند. اين موضوع تنها با خواندن قرآن حاصل نميشود، بلكه بايد خواندن، همراه با توجه به معاني آيات، فهميدن آن و تدبر و انديشه كردن باشد. به همين خاطر است كه امير مؤمنان ـ عليه السّلام ـ ميفرمايد:
«لا خَيْرَ في قِراءةٍ لَيْسَ فِيها تَدَبُّرٌ»؛ در قرائتي كه در آن تدبّر نباشد، خيري نيست.
زماني حالت تدبر و تنبّه ايجاد ميشود كه قاري، آن را با آرامش و شمرده بخواند و در هر فرازي خود را مخاطب قرآن ببيند و در آن انديشه كند. در كلامي از ابن عباس نقل شده است كه:
«سوره بقره و آل عمران را با ترتيل و تدبّر بخوانم برايم محبوبتر است از اين كه تمام قرآن را با سرعت بخوانم.»
2. احترام باري تعالي: قاري قرآن هر گاه بخواهد قرآن را تلاوت كند بايد ابتدا عظمت گوينده آن را در دل خود حاضر كند و بداند كه قرآن كلام خداست و تلاوت كلام الهي بس عظيم و خطير است، آن گاه متوجه ميشود كه بايد آن را با احترام بخواند، حفظ احترام قرآن ايجاب ميكند كه تلاوت آن همراه با وقار، آرامش و پرهيز از عجله باشد. غزالي در اين زمينه ميگويد:
«بدان كه ترتيل استحباب دارد نه تنها براي تدبّر، زيرا براي افراد غير عرب كه معني قرآن را نميفهمند نيز ترتيل و شمرده خواندن مستحب است. زيرا تلاوت با ترتيل نشانه احترام و تكريم و با وقار نگهداشتن قرآن است و تأثيرش در قلب از با سرعت و شتاب خواندن بيشتر بهتر ميباشد».
3. تأثير در قلبها: تلاوت قرآن به صورت آهسته و شمرده سبب تأثير در قلبها ميشود. از اين تأثير قاري و استماع كننده بهرهمند ميشوند. هنگام تلاوت ترتيل، قاري فرصت دارد تا مفاهيم آيات را به قلب خويش القا كند و بر اثر تكرار القاها قلب و روح او تأثير ميپذيرد. همين موضوع براي شنونده تلاوت ترتيل نيز وجود دارد، زيرا فرصت تفكر و انديشيدن آيات را پيدا ميكند، در نتيجه مفاهيم و پيامهاي آيات در سراسر وجودش پرتوافكن شده، موجب تنبه و تأثير پذيري روح و روانش ميگردد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حجتالاسلام دکتر حسن رضاییمهر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم از مهمترین نقش رئیس مکتب جعفری میگوید