به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از ایرنا، صادق شهنوازی متخصص روانپزشکی روز سهشنبه در خصوص افسردگی ناشی از بیماری و راه های مقابله با آن توضیح داد: کرونا و مشکلات جسمی، ترس از عواقب ابتلا به این بیماری، عدم دیدار عزیزان، نگرانی و ترس از ابتلای خانواده و قرنطینه شدن از عواملی هستند که فرد را دچار افسردگی می کند و معمولا مبتلایان به کرونا بیش از سایر افراد پس از بهبودی دچار اینگونه آسیب های روانی می شوند.
وی اظهار داشت: کرونا به دلیل سرعت انتقال که از ویژگی های این ویروس است، باعث ایجاد یک وضعیت اضطراری و ترس آور شده است و این بیماری واگیردار نه تنها سبب نگرانی هایی در ارتباط با سلامت جسمی همگانی شده بلکه باعث بروز بیماری های روانشناختی و اختلالات روانی نیز می شود.
این روانپزشک ادامه داد: در این شرایط، حفظ وضیعت سلامت روان افراد به ویژه بهبودیافتگان کرونا ضروری است؛ زیرا مردم در قسمت های مختلف جامعه ممکن است محرک های استرس زایی در طول انتشار کرونا را تجربه کنند و در وضعیت پرمخاطره فعلی، شناسایی افراد مستعد اختلالات روانشناختی و بهبودیافتگان در سطوح مختلف جامعه که سلامت روان آنها ممکن است به خطر بیافتد، ضروری است.
شهنوازی اضافه کرد: افکار مزاحم نیز از اختلالاتی است که بهبودیافتگان کرونا با آن مواجه می شوند؛ این اختلال می تواند باعث وسواس در آنها شود و مدام به فکر تلاش در جهت دوری از کرونا با رفتارهای افراطی باشند. همچنین اختلال روان تنی و اضطراب ناشی از ابتلای مجدد به کرونا می تواند بر عملکرد سایر قسمت های بدن از جمله دستگاه گوارش، سیستم تنفسی و غیره تاثیر منفی گذاشته و سردرد و تنگی نفس برای فرد ایجاد کند.
وی تصریح کرد: پیامدهای روانی ناشی از ابتلا به کرونا میتواند بر اثر واکنش سیستم ایمنی به خود ویروس ایجاد شود و عوامل استرسزای روانی مانند ننگ و بدنامی، انزوای اجتماعی و نگرانی در خصوص آلوده کردن دیگران به وجود آید که با تشخیص و درمان به موقع شرایط روانی فرد می توان از بروز اختلالها و ناتوانیهای بیشتر جلوگیری کرد.
این روانپزشک خاطرنشان کرد: پس از پایان همه گیری کرونا، آسیب های روانی افراد به ویژه مبتلایان به کرونا بروز می یابد که سیستم بهداشت و درمان را نیز درگیر خواهد کرد. لازم است شیوه ها و دستورالعمل های پیشگیری از اختلالات روانی در افراد از سوی مسوولان بهداشتی تدوین و از طریق کارشناسان راه های جلوگیری از آسیب های روانی در همه اقشار مختلف جامعه از طریق رسانه ها بیان شود.
نتایج یک مطالعه بزرگ نشان میدهد که بهبودیافتگان کرونا چند ماه بعد از ابتلا به این بیماری دچار افسردگی و اضطراب میشوند.
محققان دانشگاه آکسفورد در این مطالعه پرونده الکترونیکی سلامت بیش از ۶۹ میلیون بیمار آمریکایی را مورد بررسی قرار دادند؛ ۶۲ هزار و ۳۵۴ نفر از این افراد از اواخر ماه ژانویه تا اول آگوست به ویروس کرونا مبتلا شده بودند.
در این مطالعه پیگیری افرادی که نتیجه آزمایش کرونای آنها مثبت بود، نشان داد که در مدت سه ماه، برای یک نفر از هر پنج نفر بهبودیافته کرونا، برای اولین بار ابتلا به اضطراب، افسردگی یا بی خوابی به وجود آمده است.
محققان معتقدند که این احتمال تقریباً ۲ برابر بیشتر از سایر گروه های بیماران در همان دوره بود و این مطالعه همچنین نشان داد که خطر ابتلا به کووید۱۹ در افرادی که از پیش به بیماری های روانی مبتلا بودند، نسبت به افراد فاقد این بیماری ها ۶۵ درصد بیشتر بود.
متخصصان بهداشت روان که در این مطالعه شرکت نداشتند، معتقدند: یافته های این مطالعه تاییدی است بر مدارک در حال افزایش مبنی بر این که کرونا بر مغز و روان مبتلایان تاثیر می گذارد و خطر ابتلا به یک سری بیماری های روانی را افزایش می دهد.
محققان متوجه شدند که شایع ترین میزان ابتلا به اضطراب، افسردگی و بی خوابی در میان بهبودیافتگان کووید۱۹ بود که مشکلات سلامت روانی داشتند. آنها همچنین متوجه شدند که خطر ابتلا به زوال عقل که خطر قابل توجهی بالاتری از زوال عقل که با کاهش عملکردهای مغز مانند حافظه و تفکر مشخص می شود، در این افراد به مراتب بالاتر است.
بر اساس نتایج این مطالعه، ۲۰ درصد از افرادی که به کرونا مبتلا می شوند در مدت ۹۰ روز به یک اختلال روانی مبتلا می شوند. همچنین این مطالعه نشان داد که خطر ابتلا به کووید۱۹ در افرادی که سابقه یک بیماری روانی داشتند نسبت به افرادی که سابقه این بیماری را نداشتند، ۶۵ درصد بیشتر بود.
کووید۱۹ برای اولین بار در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر «ووهان» در کشور چین شناسایی شد و به سرعت تقریبا در تمام کشورهای جهان گسترش یافت؛ سازمان جهانی بهداشت در ۱۱ مارس شیوع این بیماری را همه گیری اعلام کرد.