به گزارش جام جم آنلاین ، روزنامه جام جم نوشت: او یکی از نخستین افراد در ایران است که اسکای دایوینگ (sky diving ) را انجام داد. این رشته ورزشی یکی از پرمخاطرهترین و هیجانانگیزترین رشتههای ورزشی در جهان است؛ یعنی پرش از هواپیما یا هلیکوپتر با چترنجات. البته کار به همینجا ختم نمیشود. فاطمه اکرمی که اصلا انگار برای آسمان آفریده شده روشهای مختلف دیگری از پرواز را هم آزمایش کرده است. اما اینبار نه فقط برای فعالیت ورزشی فوقالعادهاش که برای مرگ غمانگیز یکی از همپروازیهای او یعنی محمد بزرگی سراغش رفتیم. بزرگی چند روز پیش قصد داشت برای یادبود درگذشتگان پلاسکو از یک جرثقیل بپرد که دچار سانحه شد و جان باخت.
مشغول چه کاری هستید؟ منظورم فعالیتهای ورزشی است. اخیرا پرشی نداشته اید؟
اتفاق جدیدی که اخیرا برایم افتاد شهریورماه بود که با «وینگ سوئیت» یا همان لباسبالدار پریدم. این اتفاق قبلا در روسیه افتاد و من شهریورماه در زیباکنار بار دیگر با لباسبالدار پریدم. تا به حال هیچ خانمی با لباس بالدار نپریده بود و من برای اولینبار این کار را انجام دادم. پرش با لباسبالدار در همان رشته اسکایدایوینگ انجام میشود اما داستان متفاوتی دارد.
در سالهای اخیر چندبار هم در خارج از کشور پرش داشتهاید. خودشان دعوتنامه میفرستند؟
اسکایدایوینگ یک رشته بسیار شخصی است و فدراسیونی در جهان ندارد و کشورها برای خودشان انجمن چتربازی دارند که این انجمنها رقابتهای خصوصی برگزار میکنند. البته یک انجمن چتربازی بینالمللی هم وجود دارد.
تا به حال تجربه شرکت در این رقابتها را داشته اید؟
سال ۹۴ قرار بود به عنوان اعضای تیمملی متشکل از چهار آقا و یک خانم یعنی من عازم رقابتهای آسیایی چین شویم که بنا به دلیلی موفق نشدیم به این رقابتها برویم.
از شخصی بودن اسکایدایوینگ گفتید. شما برای هر پرش چقدر هزینه میکنید؟
قیمت این رشته با دلار جابهجا میشود. هزینهها جداگانه است. به عنوان مثال هزینه اجاره هلیکوپتر داریم که البته از سوی شرکتهایی پرداخت میشود که رویدادهای پرش را برنامهریزی میکنند. شاید هزینه اجاره یک ساعته هلیکوپتر ۱۱میلیون تومان باشد که البته مطمئن نیستم و این عدد دقیق نیست. این فقط برای هزینه اجاره هلیکوپتر است و ما هزینههای مربوط به سایر تجهیزات را هم داریم. بر اساس قیمت دلار هزینه همه اینها مدام افزایش پیدا میکند به عنوان مثال نخستینبار که در ایران پریدم شاید فقط ۱۰۰هزار تومان هزینه کردم اما اکنون پرش، یک بلیت جداگانه فقط برای سوار شدن به هواپیما دارد که باید برای آن پول بدهیم. از سویی بسیاری از ورزشکاران چتر ندارند و باید هزینه جداگانهای هم برای اجاره چتر بدهند، حتی بستهبندی این چترها هم خودش یک هزینه دارد. بلیت پریدن هم ۹۰۰هزار تومان قیمتگذاری شده است. با تمام این اوصاف باید بگویم هر پرش برای من یک میلیون و ۱۰۰ تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان آب میخورد.
همین چند روز پیش یک چترباز که قصد پرش از یک جرثقیل را داشت به دلیل سانحه به طرز دردناکی جان سپرد. این حادثه تلخ به چه چیزی مربوط میشود، باز نشدن چتر یا خطای خود چترباز؟
محمد بزرگی را میشناختم و بابت فوت او بسیار حالم بد شد. باور کنید الان که با شما صحبت میکنم فقط دو روز است که حالم کمی بهتر شده. واقعا حال بدی داشتم. البته این را باید بگویم رشتهای که محمد بزرگی در آن دچار سانحه شد اسکایدایوینگ نبود و «بیسجامپ» نام دارد. بیسجامپ تفاوت زیادی با اسکایدایوینگ دارد. فرق آن این است که در بیسجامپ از جای ثابتی مثل همان جرثقیل به پایین میپرند اما در اسکایدایوینگ ما سوار هواپیما میشویم و پایین میپریم. بیسجامپ ارتفاع بسیار کمتری نسبت به اسکایدایوینگ دارد و فقط یک چتر دارد که باعث میشود رشته آنها بسیار خطرناک باشد. حتی اگر دو چتر هم داشته باشند فرصتی برای باز کردن آن ندارند.
با توجه به اینکه محمد بزرگی را میشناختید به نظر شما چه خصوصیاتی داشت؟
او بسیار پرتلاش بود و پشتکار داشت. زحمات زیادی در رشته خودش میکشید و این اتفاق برای هر کسی میتوانست پیش بیاید. آن حادثه چیزی نیست که دربارهاش بگوییم اشتباه خود بزرگی بوده است. در بیسجامپ یک نات باد میتواند شما را بین مرگ و زندگی قرار بدهد. یک باد شما را میچرخاند و چون ارتفاع هم کم است دیگر هیچ توانایی برای کنترل کردن باقی نمیماند. بزرگترین اسکایدایور دنیا و ۲۰ سال هم سابقه داشته باشی وقتی این نات باد پیش بیاید دیگر هیچ کاری از دست شما برنمیآید. چون ارتفاع پایین و فرصت کم است. همین الان در سطح دنیا بیسجامپرهای مطرح دنیا به دلیل همین اتفاق مشابه جان خود را از دست میدهند چون رشته خطرناکی است.
تا حالا برای خود شما در اسکایدایوینگ مشکلی در حین پرواز پیش آمده است؟
یک بار در روسیه و در حین یکی از پرشهایم مجبور به استفاده از چتر رزرو شدم چون چتر اولم باز شد اما گره خورد. وقتی پیاده شدم بدون ترس مجددا سوار هواپیما شدم تا پرش بعدیام را انجام بدهم. بعد از اینکه این اتفاق افتاد مادرم به من پیام داد که پرش دوم را انجام ندهم اما گوش نکردم و پرش دوم را هم انجام دادم.
در کنار اسکایدایوینگ ورزش دیگری هم انجام میدهید؟
الان مربی ژیمناستیک هستم. خیلی زیاد ورزش میکنم. بدنساز هستم و فعالیتم بسیار بالاست. پارکور هم انجام میدهم.
چرا اینقدر کارهای خطرناک انجام میدهید؟
چیزی که کاملا درک کردهام این که زندگی بسیار کوتاهتر از چیزی است که تصور میکنیم. تصمیم دارم هر ورزشی را که بدنم توانایی دارد و تا هر زمانی که فرصتش هست انجام بدهم. واقعا معلوم نیست فردا چه اتفاقی میافتد. پس بهتر است از امروزمان لذت ببریم.
هیلدا حسینی خواه - گروه ورزش / جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد