علاوه بر متخصصان فناور در دانشگاههای داخلی که زمینهساز پیشرفت در تولید محصولات نانوفناورانه بودهاند، در این سالها متخصصان زیادی پس از فراگیری این فناوری نوین در دانشگاههای خارج از کشور با هدف توسعه محصولات برآمده از نانوفناوری به کشور بازگشتهاند و منشأ اثر در تولید بسیاری از این نوع محصولات شدهاند.
دکتر ابراهیم اکبرزاده و همسرش که هر دو بین سالهای 91 تا 95 دردانشگاه پلیتکنیک کاتالونیا، اسپانیا، به ترتیب در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد تحصیل و همچنین با راهاندازی شرکتی فعال در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر همکاری میکردند، از جمله متخصصانی هستند که پس از پایان تحصیلاتشان بهمنظور کارآفرینی در بحث تولید موادنانوساختار به کشور بازگشتند و شرکت دانشبنیان «مهندسی پایدار ابتکار آرمینا» را تأسیسکردند.
مدیرعامل شرکت «مهندسی پایدار ابتکار آرمینا» درباره ماجرای تشکیل این مجموعه به جامجم میگوید: «پس از بازگشت به ایران، با برخی از دوستان داخل و برخی از ایرانیان مقیم خارج از کشور وارد همکاری شدیم و کارمان را در مجموعه پارک فناوری پردیس آغاز کردیم. ابتدا روی موضوع انرژیهای تجدیدپذیر بادی و خورشیدی متمرکز شدیم. اما از آنجا که متاسفانه نتوانستیم در بحث منافع اقتصادی به نتایج خوبی برسیم، به تولید مواد و فناوری نانو متمایل شدیم.»
به گفته دکتر اکبرزاده، شرکت «مهندسی پایدار ابتکار آرمینا» در حال حاضر بیش از 25 نانو ماده را در فرمهای مختلف تولید میکند.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان همچنین بیان میکند:«ما علاوه بر تولید نانو مواد، دانش فنی استفاده از نانوذرات و محصولات نهایی برپایه فناوری نانو را برای شرکتهای همکار تدوین و در فرآیند آمادگی از مراحل ابتدایی تا زمانی که این محصول تولید و تجاریسازی شود با آنها همکاری میکنیم.»
«محصولات نانو» چگونه محصولاتی هستند؟
«نانوفناوری»دانش تولید مواد گوناگون در شرایطی است که ویژگیهای آنها در ابعاد مولکولی و فرامولکولی در حد 1 تا 100 نانومتردر کاربردهای صنعتی مهندسی شده است. فرآیندی که طی آن با تغییر اندازه ذرات مواد، شاهد بروز ویژگیهای جدیدی از آنها خواهیم بود.
اکبرزاده درباره ویژگیهای نانومواد میگوید:«برای مثال تمام مواد و همینطور فلزات در حالت عادی به شکل تودههایی هستند که در این شکل تودهای، خواص منحصر به فردی دارند. مانند فلز طلا که ذرات آن در حالت طبیعی به رنگ طلایی دیده میشود، اما همین فلز پس از تبدیل به نانوذرات طلا و تغییر اندازهای که در ذرات ماده ایجاد میشود،میتواند در طیف رنگهای متفاوت مانند سبز، بنفش یا قرمز مشاهده شود. زیرا نور بازتابی از نانوذرات طلا با نور بازتابی از ذرات تودهای این فلز متفاوت است. در مورد دیگر فلزات نیز تقریبا به همین شکل است. مثال دیگر فلز آهن است که آن را بهعنوان یک ماده فرومغناطیس میشناسیم در حالی که پس از تبدیل به نانوذرات،از این فلز خواص سوپرمغناطیسی مشاهده میشود.همینطور میتوان اشاره کرد بیشتر نانومواد در مقایسه با مواد عادی،فعالیتهای ضدباکتریایی یا ضدویروسی بهشدت قویتری از خود بروز میدهند.»
خصوصیات محصولات نانو برای مقابله با کرونا
مدیرعامل شرکت «مهندسی پایدار ابتکار آرمینا» ضمن توضیح این نکته که دانش نانو یک دانش میانرشتهای و مرتبط با حوزه وسیعی از علوم است به معرفی یکی از مهمترین این محصولات میپردازد و میگوید: «ما از معدود تولیدکنندگان نانوذرات مس هستیم. مادهای که خواص ضدقارچ، ضدجلبک،ضدویروسی وضد باکتری بسیار بالایی دارد.جالب است بدانید پس از شیوع ویروس کرونانتایج تحقیقات نشان داد این ماده میتواند بیش از 96درصدروی باکتریها و ویروسها، بهخصوص روی ویروس کرونا اثر بگذارد. در نتیجه تیم ما تصمیم گرفت با استفاده از نانوذرات مس و با یک فرمولاسیون جدید محلول ضدعفونیکننده جدیدی برای سطوح تولید کند.»
دکتر اکبرزاده در تشریح تفاوت و عملکرد این محصول با سایر مواد ضدعفونیکننده موجود در بازار میافزاید:«تفاوت این محلول با دیگر انواع ضدعفونیکننده سطوح این است تا زمانی که این ذرات بر سطوح باقی بماند دیگر نیازی به استفاده مجدد ازآن نیست. خوشبختانه در ماههای گذشته هزاران لیتراز این محصول تولید شد و بهفروش رسید. اما بهدلیل موانع موجود در فرآیند صدور مجوزها و قوانین سازمان غذا و دارو، مجوز تولید مجدد این محصول تمدید نشد.»
این فناوردانشبنیان در اشاره به کاربردهای نانوذرات مس میگوید:«از کاربردهای دیگر نانوذرات مس میتوان به اثر کنترلکنندگی عفونتهای باکتریایی و ویروسی اشاره کرد که این مزیت باعث میشودبیمارستانها یا مراکز بهداشت شهری و روستایی بتوانند بهصورت دائمی از آن استفاده کنند. ما حتی استفاده از این محصول پرکاربرد را دربحث کنترل آفات کشاورزی، کنترل عفونتهای موجود در دامداریها و شبکه مترو پیشنهاد دادیم؛زیرا وجود مس تا حد مشخصی نه تنها برای بدن مضر نیست،بلکه مورد نیاز نیز هست.»
قوانین قدیمی؛ سرعتگیر فعالیت های نوآورانه
مسأله مهمی که بیشتر شرکت های دانشبنیان از آن بهعنوان نکتهای منفی یاد میکنند که تمام فعالیتهایشان را تحت تاثیر قرار میدهد، وجود قوانین دست و پاگیر کهنهای است که بهشدت بهبازنگری نیاز دارند. گاه این قوانین نتایج غیرقابل جبرانی بهبار میآورد. در این باره دکتراکبرزاده تصریح میکند: «مرداد سال گذشته برای استفاده از نانوذرات مس در ماسکهای صورت تقاضای مجوز کردیم. اما موفق به دریافت آن نشدیم. موضوعی که متاسفانه باعث شد از قافله جهانی باز بمانیم و حدود دو ماه قبل متوجه شدیم یک شرکت بریتانیایی این کار را برای اولین بار در دنیا انجام داده است.»
ورود به حوزه صادرات چشم انداز پیش رو
مدیر عامل این شرکت فعال در زمینه تولید محصولات نانوفناورانه در ادامه خاطر نشان کرد:«تحقیقات ما برای ارائه محصولات جدید ادامه دارد. برای نمونه استفاده از اکسید آهن (مگنتیت)در فرآیند شیرینسازی آب که قطعا در حوزه کنترل و مدیریت منابع آبی در آینده موثر خواهد بود، در دست پژوهش است. بهعلاوه تاکنون فعالیتهای گروه شش نفره ما به بازار داخلی مانند دانشگاهها و مراکز پژوهشی معطوف بوده است. اما خوشبختانه از سال گذشته واردبحث صادارت به کشورهای دیگر مانند عراق شدیم و صادرات به بعضی کشورهای منطقه و نیز شرق آسیا را در دستور کار داریم. البته متاسفانه در این راستا در مورد بازار شرق آسیا و اروپا با چالش بزرگ تحریمها روبهرو هستیم.»
محصولات «آرمینانو» در یک نگاه
شرکت «مهندسی پایدار ابتکار آرمینا» یک شرکت تخصصی در زمینه تولید انواع محصولات حوزه نانو است که این محصولات هر کدام میتوانند در زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند.
از جمله مهمترین این محصولات میتوان به این نمونهها اشاره کرد:پلیمرهای آنتیباکتریال بهکار رفته دربستهبندی محصولات کشاورزی و افزایش طول عمر آنها،تولید رنگدانههای مصنوعی و همچنین کار بر روی محصول ذغالهای صنعتی بهاصطلاح متالگرافیت، ترکیبی از فلز مس و گرافیت خالص که در صنایع خودروسازی کاربرد دارد.
از دیگر محصولات شرکت می توان به جوهر، خمیر و چسب رسانا که درسلولهای خورشیدی،باتریهای با ظرفیت بالا و برچسبهای تشخیص فرکانسهای رادیویی کاربرد دارند اشاره کرد. همچنین نانوذرات اکسید آهن سه ظرفیتی برای تشخیص و درمان بیماریها،نانوذرات طلا و نقره در محصولات آرایشی و بهداشتی و نانوذرات مس در سیالات خنککننده و کاتالیزور ها مورد استفاده قرار می گیرند.
راههای ارتباط با مهندسی پایدار ابتکار آرمینا
وبسایت:www.armina-eng.com
ایمیل: info@armina-eng.com
اینستاگرام: armina_eng
توئیتر:Armina_eng
تلفن: 02176251691 و 02176251689
آدرس: تهران،آزادراه تهران-پردیس، پارک فناوری پردیس، خیابان دانش یک، پلاک 18.1، طبقه همکف
سیمیندخت شاکری - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد