نمایشگاه اینوتکس که هر سال با تمرکز بر مفاهیم کسبوکارهای فناورانه و نوآورانه برپا میشود امسال میزبان بخش جدیدی با عنوان رویداد بینالمللی «تامین مالی نوآوری و فناوری فینوتکس» بود. ایدهای جدید برای تامین مالی کسبوکارها که در نمایشگاه فرصتی مییابند تا با سرمایهگذاران علاقهمند آشنا شوند. برگزاری این رویدادها در زیستبوم نوآوری ایران میتواند در رشد استارتآپها تاثیر زیادی داشته باشد زیرا نبود سرمایه و بیتوجهی به ایدههای دانشبنیان و فناوری پایه از مهمترین علل ناشناخته ماندن کسبوکارهای نو در ایران بوده است. از آنجا که اینوتکس، الکامپ و رویدادهای حوزه بورس و بیمه میتواند زمینه خوبی برای رشد اقتصادی استارتآپها در کشور باشد سراغ اهمیت توجه به بخشهای اقتصادی در حوزههای علم و فناوری رفتیم و به مناسبت برگزاری اولین رویداد فینوتکس در حاشیه نمایشگاه اینوتکس، با دکتر علیرضا دلیری، رئیس کارگروه علمی فینوتکس گفتوگو کردهایم.
علم و فناوری بدون سرمایه مثل زنبور بدون عسل است به این دلیل که امکانی برای گسترش و کاربردی شدن پیدا نمیکند. از همین رو، از قدیمیترین چالشها در ایران متصل نبودن دانشگاهها به صنایع و شرکتهای تخصصی بوده که متاسفانه این چالش هنوز هم پابرجاست.
تکمیل زنجیره رشد کسبوکارهای فناورانه
خوشبختانه رشد شرکتهای دانشبنیان و مراکز رشد در سالهای اخیر توانسته بخشی از این مشکل را رفع و رجوع کند زیرا دانشجویان بعد از کسب دانش و مهارتهای لازم و شاید چند ماه کارآموزی میتوانند با مراکز رشد و به تدریج با شرکتهای دانشبنیان وارد همکاریهای موقت شوند و مسیر خود را پیدا کنند. از آنجا که برخی شرکتهای دانشبنیان، بدنه چابکتری در قیاس با شرکتهای دولتی و صنایع بزرگ دارند برای فارغالتحصیلان که جوان و کمتجربه هستند اما انگیزه و نیروی بالایی برای کار دارند فرصت بهتری است. گرچه این سازوکار تا به حال در ایران مسیر خوبی را طی کرده اما هنوز ضعفهای قابلتوجهی دارد که شاید بتوان جدیترین آن را نبود سرمایه دانست. دانشجویانی که فارغالتحصیل شده و در حوزهای علمی یا فنی، تخصصی به دست آوردهاند باید بتوانند به شرکتهای مرتبط با حوزه رشتهای متصل شوند، اما این کافی نیست زیرا آن شرکتها هم باید بتوانند برای توسعه کار خود، جذب نیروی متخصص بیشتر و افزایش محصول و خدمات، با سرمایهگذاران در ارتباط باشند. این ارتباطات هنوز در ایران نوپاست و رویدادهایی مثل فینوتکس میتواند برای انتقال تجربه، شکلگیری ارتباطات بین شرکتها و سرمایهگذاران و مسیر ورود شرکتها به بورس موثر باشد.
فینوتکس محدود به رویدادسالانه نیست
دکتر دلیری با اشاره به اینکه مهمترین هدف و ایده برگزاری فینوتکس، ایجاد فضایی برای متصل کردن صاحبان ایدهها و سرمایهگذاران است، میگوید: «تا روز آخر رویداد فینوتکس حدود ۵۰۰ نشست برگزار شد که در آن ارتباطات گستردهای برقرار شده است. این ارتباطات میتواند کسبوکارهای کشور را توسعه و رشد دهد و این برایمان بسیار مهم است.» با توجه به اهمیت ارتباطات مالی و شکلگیری فضایی دائمی برای این موضوع به نظر میرسد برگزاری سالانه فینوتکس برای اقتصاد شرکتهای داخلی کافی نباشد.
دکتر دلیری در پاسخ به این سوال که آیا برنامهای برای تداوم این ارتباطات و رویدادهای مشابه فینوتکس از سوی معاونت علمی طرحریزی شده یا خیر به«جامجم» میگوید: «معاونت در نظر دارد پلتفرمی طراحی کند تا کسبوکارها و سرمایهگذارها در آنجا بتوانند در طول سال با هم در ارتباط باشند و فضای اقتصادی را پایدار نگهدارند.»
و میافزاید: «بحثهای دو طرفهای که در این رویدادها شکل میگیرد میتواند کمک کند تا هم متولیان بتوانند نقش خود را بهتر بشناسند هم سرمایهگذار بداند چه حقوقی دارد و چطور میتواند در حوزه کسبوکارهای نوین وارد شود.»
ورود به بازار بورس، امید و انگیزهای برای دانش بنیانها
دکتر روحا... دهقانی در بازدید از نمایشگاه اینوتکس با اشاره به اینکه نمیتوان این دو حوزه را از هم جدا کرد و اینوتکس و فینوتکس باید همزمان با هم و در کنار هم برگزار شوند، گفت: «سرمایهگذاری رکن اصلی فعالیت شرکتهاست و امیدوارم پیوند این دو بخش آنقدر جدی باشد که هرگز جدا نشود.»
از سوی دیگر مجید عشقی در آیین افتتاحیه رویداد تامین مالی فینوتکس، با ابراز امیدواری از اینکه این رویداد باعث شود تا اکوسیستم فناوری و دانشبنیان کشور نقش واقعی خود را در فضای اقتصادی پیدا کنند، تفاهمنامهای را برای رفع چالش پذیرش شرکتهای دانشبنیان در بورس با معاونت علمی امضا کرد.
رئیس کارگروه علمی فینوتکس علت اهمیت ورود شرکتهای دانشبنیان بزرگ به بورس را ماهیت این شرکتها میداند و میگوید:«بهترین نوع تامین مالی برای دانشبنیانها عرضه سهام است چون این شرکتها تفاوتهای عمدهای با شرکتهای سنتی دارند و اگر شرکتی باشد که محصولش در طول زمان رشد داشته باشد، میتواند شاخص رشد خوبی در بورس داشته باشد. در واقع آنها بخش تحقیق و توسعه دارند و میتوانند هر روز ارتقا پیدا کنند.» با این رویکرد به نظر میرسد آینده شرکتهای دانشبنیان روشن است و ارتباط با صاحبان سرمایه می تواند برای آنها بازار پررونقتری را رقم بزند.
کافه سرمایه و پنلها جایی برای انتقال تجربه
جامعه دانشبنیانها و شرکتهای خلاق و نوآور جامعهای بسیار پرتکاپوست. معمولا همه کسانی که برای کار وارد این حوزهها میشوند خودشان را برای شرکت در رویدادهای مختلف آماده میکنند. باعث تاسف است که بسیاری از کارگاهها و رویدادهای نوآورانه که می تواند نیروی کار آینده جامعه را برای ورود به کسبوکارها آماده کند در دانشگاههای ایران بهصورت محدود برگزار میشود. در حالی که این رویدادها میتواند حلقه اتصال خوبی برای افراد تازهکار و باتجربهها باشد. در همین راستا نمایشگاه فناوری و نوآوری که امسال وارد دوازدهمین دوره خود شد فرصت مناسبی برای صاحبان کسبوکارهاست. میتوان امیدوار بود که با برگزاری اولین رویداد تامین مالی نوآوری و فناوری(فینوتکس)، فضای ارتباطی بهتری در سالهای آینده برای اقتصاد دانشبنیان و خلاق و نوآور اتفاق بیفتد. دکتر علیرضا دلیری، رئیس کارگروه علمی فینوتکس درباره بخشهای مختلف رویداد و اهداف آن میگوید: «از مهمترین اهداف ما فرهنگسازی در حوزه ارتباطات مالی بین شرکتها و صاحبان سرمایه بود، تلاش کردیم برای رسیدن به این هدف، بخشهای متنوعی مثل پنل بازار سرمایه، پنل بازار بیمه و بخش نحوه استفاده از قانون جهش تولید دانشبنیان را داشته باشیم. در این پنلها افراد متخصص و مجرب در حوزه کاری خود از نحوه جذب سرمایه، بیمه و فعالیت دانشبنیان گفتند تا جوانترها بتوانند ایده بگیرند و مسیر فعالیت اقتصادی خود را بهبود بخشند.»
او با اشاره به کارگاههایی که در همین زمینهها در رویداد فینوتکس برگزار شد، میگوید: «این کارگاهها برای علاقهمندانی بود که هنوز تجربهای نداشتند و مایل بودند آموزش ببینند و اطلاعات کسب کنند. کافه سرمایه هم از دیگر بخشهای رویداد بود که فرصتی به سرمایهگذارها و سرمایهپذیرها میداد تا به صورت نشستهای B۲B با هم آشنا شوند.»
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد