مادر میگفت قند به چشمانش زده و باید عمل کند. مادربزرگ مرض قند داشت و من نمیفهمیدم اگر این بیماری مثل نامش شیرین است، چرا کام مادربزرگ را تلخ کرده و اجازه نمیدهد مانند ما زندگی کند. بزرگتر که شدم فهمیدم مرض قند نام دیگرش دیابت است و یک بیماری متابولیک است. بیماریای که زمینههای ارثی هم در شکلگیری آن بیتاثیر نیست و میتواند از مادربزرگ به من هم ارث برسد. به همین دلیل باید بیشتر حواسم به تغذیه و سبک زندگیام باشد. تحرک بیشتر، مصرف کمتر قندهای ساده و در عوض مصرف بیشتر میوه و سبزی توصیههایی است که میتواند موجب شود از این مریضی سخت دور بمانیم و تلخی مرض قند در کاممان ننشیند و اگر رعایت نکنیم و این بیماری سراغمان بیاید و نتوانیم آنرا کنترل کنیم، عوارض بعدی آن ممکن است کار را به جای باریک بکشاند. افراد گرفتار بیماریهای کلیوی و دیالیز، آنهایی هستند که پیش از این مرض قند به جانشان افتاده است!
ماجراهای انسولین و دیابت
همه تقصیرها گردن انسولین است! این هورمون که از لوزالمعده ترشح میشود گاهی اوقات تواناییاش را از دست میدهد به همین دلیل، گلوکز به جای آنکه در سلول ذخیره شود در خون انباشته میشود. وقتی گلوکز خون بالا رفت، مرض قند یا دیابت اتفاق میافتد. البته دیابت انواع مختلفی دارد که مشهورترین آنها دیابت نوع یک و دیابت نوع ۲ هستند. مبتلایان به دیابت نوع یک کاملا بیتقصیرند و با این بیماری به دنیا میآیند. به همین دلیل حتما شما هم با کودکانی مواجه شدهاید که یاد گرفتهاند به خودشان انسولین تزریق کنند و با این شیوه از زندگی خو گرفتهاند، البته که در این بیماران هم اصلاح سبک زندگی میتواند در میزان انسولین دریافتی و کنترل بیماری بسیار اثرگذار باشد.
روز جهانی و هفته ملی دیابت
چهاردهم نوامبر، سالگرد تولد فردریک بانتینگ، کاشف انسولین، اولین بار سال۱۹۹۱ با همکاری بنیاد بینالمللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) بهعنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شدهاست. هدف از نامگذاری چنین روزی افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این پدیده روزافزون است. در ایران نیز درراستای ارتقای آگاهی عمومی و توجه به مسأله دیابت، از سال۱۳۹۲ هر ساله آخرین هفته آبان ماه به نام هفته ملی دیابت نامگذاری شده است، چراکه بر اساس پیمایش ملی عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر که در سالهای ۱۳۹۵و۱۴۰۰ در کشور انجام شده، شیوع دیابت در کشور از ۱۱درصد در سال ۱۳۹۵ به ۱۴درصد شیوع در سال۱۴۰۰ رسیده است که یعنی شیوع دیابت در کشور به فاصله پنج سال حدود ۳۰درصد افزایش یافته است.
دیابت نوع ۲ در کمین
در دیابت نوع ۲ انسولین در بدن تولید میشود اما نه به مقدار کافی. افراد با دیابت نوع۲ متولد نمیشوند، بلکه در طول زندگی به این بیماری مبتلا میشوند. این بیماری بهطور مستقیم با سبک زندگی و رژیمغذایی در ارتباط است. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که رابطه خوبی با ورزش ندارند، شیرینی و نوشیدنیهای صنعتی پای ثابت سفره غذایی آنهاست، اضافهوزن دارند، چاق هستند و سیگار میکشند، باید بگویم خودتان کارت دعوت را برای بروز دیابت نوع۲ صادر کردهاید و احتمال بروز این بیماری در شما خیلی بالا میرود.
و باز هم پیشگیری
اگر میخواهید به مرض قند مبتلا نشوید و از دردسرهای این بیماری در امان باشید بهتر است که از همین الان تصمیم بگیرید و سبک زندگیتان را تغییر داده و از بروز این بیماری پیشگیری کنید و سالمتر زندگی کنید، چراکه درصورت ابتلا به این بیماری هم ناچار خواهید بود همین روش را درپیش بگیرید درغیراینصورت ممکن است عارضههای سنگین مرض قند گریبانگیرتان شود.
پیشدیابت را جدی بگیرید
آزمایش قند یکی از مهمترین چکاپهایی است که بهتر است سالی یکی دو بار از پزشک معالجتان بخواهید برایتان تجویز کند. قبل از ابتلا به دیابت مرحلهای وجود دارد به نام پیشدیابت. اگر نتیجه آزمایش خون نشان داده است که در مرحله پیشدیابت هستید، باید این هشدار را جدی بگیرید. چون این حرف به این معناست سطح گلوکز در بدن بالاست اما هنوز به مرض قند مبتلا نشدهاید. با وجود این اگر فکری به حال سبک زندگی و رژیم غذایی خود نکنید، به این بیماری مبتلا خواهید شد. درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما با داشتن رژیم غذایی و سبک زندگی سالم بهراحتی میتوانید این بیماری را کنترل کنید.
راهکارهای پیشگیری از مرض قند
۱- دخانیات را کاملا حذف کنید
۲- ورزش را در برنامههای خود بگنجانید
۳- مصرف کربوهیدرات را کاهش دهید
۴- کاهش وزن داشته باشید
۵- بهاندازه کافی آب بنوشید
۶- مصرف شیرینی را محدود کنید
۷- سالمخواری داشته باشید