دونالد ترامپ در یک جمله نخنما مدعی شده که درصورت پیروزی در انتخابات دیکتاتور نخواهد بود بهجز روز اولی که وارد کاخسفید میشود! بر اساس گفتههای این سیاستمدار جمهوریخواه او در روز نخست کارهای زیادی برای انجامدادن خواهد داشت. از اخراج دستهجمعی مهاجران و پایان جنگ اوکراین تا عفو افرادی که در جریان شورش ۶ ژانویه ۲۰۲۱ نقش داشتند. کارولین لیویت، سخنگوی مطبوعاتی ستاد انتخاباتی ترامپ به شبکه فاکسنیوز گفت که رئیسجمهور جدید در هفته اول دهها فرمان اجرایی صادر خواهد کرد. اماچه اقداماتی ازسوی ترامپ اولویت خواهد داشت و او در این رابطه چه کارهایی انجام خواهد داد؟
یکی از این موارد، معطوف به شورشیانی است که ۶ ژانویه ۲۰۲۱، به طرفداری از ترامپ به کاپیتال هیل حمله کردند. بیش از ۱۵۰۰ نفر از زمان حمله طرفداران ترامپ به ساختمان کنگره که تقریبا چهار سال پیش رخداد، تحت پیگرد قانونی قرار گرفتهاند. ترامپ این افراد را «وطنپرستانی فوقالعاده» نامیده و وعده داده بود در اولین روز بازگشت خود به کاخسفید تلاش خواهد کرد آنها را عفو کند. بهعنوان رئیسجمهور، ترامپ میتواند هر فردی را که در دادگاههای فدرال، دادگاه عالی منطقه کلمبیا یا در دادگاههای نظامی محکوم شده باشد، عفو کند.او میتواند با دستور به دادستان کل، روند پیگرد قانونی علیه شورشیان را متوقف نماید. ترامپ در ماه مارس در شبکههای اجتماعی نوشته بود مایل است بسیاری از این افراد را عفو کند، هرچند نمیتواند برای تکتک آنها چنین قولی بدهد، چراکه احتمالا برخی از آنها کارهایی خارج از کنترل انجام دادهاند!
یکی دیگر از اقدامات ترامپ، معطوف به ساختار و مناسباتی است که در بطن دولت فدرال نمود پیدا کرده است. ترامپ احتمالا اصلاحات یا شاید حتی یک زلزله اساسی در دولت فدرال انجام دهد. کاری که او آنرا ازبینبردن «دولت فدرال» نامیده است. او قصد دارد تعداد نیروی کار فدرال که مدتهاست آن را یک هزینه غیرضروری میداند به شکل قابل توجهی کاهش دهد. او مدعی است گروهی از افراد که هدفشان نابودی دولت است در مشاغل دولتی پنهان شدهاند. درون دولت، صدها کارمند سیاسی وجود دارند که با تغییر دولتها میآیند و میروند. همچنین دههاهزار کارمند تکنوکرات وجود دارند که تحت نظر دولتهای دموکرات و جمهوریخواه کار میکنند. این افراد بهعنوان کارمندان غیرسیاسی تلقی میشوند که تخصص و تجربهشان به عملکرد پایدار دولت کمکمیکند.
یکی دیگر از این اقدامات اولیه، ناظر بر رویکرد سلبی و بازدارندهای است که ترامپ در قالب جنگ اقتصادی، آنهم علیه پکن صورت میدهد. ترامپ در طول کمپین خود وعده داد که بر کالاهای وارداتی، بهویژه از چین تعرفه اعمال خواهد کرد. او معتقد است که این تعرفهها میتواند مشاغل تولیدی را در ایالات متحده حفظ کند، کسری بودجه فدرال را کاهش دهد و به پایینآوردن قیمت مواد غذایی کمک کند. او همچنین آنها را بهعنوان بخش مرکزی از برنامه امنیت ملی خود مطرح کرده است. ترامپ چند هفته قبل در یک تجمع در میشیگان گفت: «تعرفهها بهترین چیزی هستند که تابهحال اختراع شدهاند.»
او تعرفههای مختلفی پیشنهاد داده است، ازجمله تعرفه ۱۰درصدی برای تمامی کالاهای وارداتی، تعرفه ۶۰درصدی برای کالاهای چین و تعرفه ۲۵درصدی برای تمامی کالاهای وارداتی از مکزیک درصورتیکه این کشور در زمینه اخراج مهاجران از آمریکا به مکزیک با واشنگتن همکاری نکند.