گفت‌وگو با ایمان عطارزاده، معاون هماهنگی دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری

مقابل قهرمانان پوشالی بایستیم

ایمان عطارزاده، دبیر پویش «ایران همدل» در گفت‌وگوی «جام‌جم» با اشاره به کمک‌های چشمگیر ایرانیان:

تراز همیاری اجتماعی را ایرانیان جابه‌جا کردند!

پویش «ایران همدل» با فرمان مقام معظم رهبری راه افتاد و مشارکت‌های مردمی و کمک‌های نقدی و جنسی و زر و سیم ایرانیان باورمند به اندازه‌ای چشمگیر بوده که به گفته دبیر این پویش، باید از سوی مردم‌شناسان و جامعه‌شناسان به‌عنوان مؤلفه‌ای مهم مورد ارزیابی قرار بگیرد، زیرا این حجم از مشارکت و به‌ویژه از تکاپو نیفتادن پویش با گذشت بیش از چهار ماه نشان از اوج همدلی ایرانیان با آسیب‌دیدگان مسلمان غزه، لبنان و سوریه دارد که با وجود فاصله جغرافیایی و تفاوت در زبان و مذهب و فرهنگ همچنان شاهد کمک‌های مردمان کشورمان هستیم. تحولات این پویش و روند جذب و تقدیم کمک‌ها را از زبان دبیرش می‌خوانیم.
پویش «ایران همدل» با فرمان مقام معظم رهبری راه افتاد و مشارکت‌های مردمی و کمک‌های نقدی و جنسی و زر و سیم ایرانیان باورمند به اندازه‌ای چشمگیر بوده که به گفته دبیر این پویش، باید از سوی مردم‌شناسان و جامعه‌شناسان به‌عنوان مؤلفه‌ای مهم مورد ارزیابی قرار بگیرد، زیرا این حجم از مشارکت و به‌ویژه از تکاپو نیفتادن پویش با گذشت بیش از چهار ماه نشان از اوج همدلی ایرانیان با آسیب‌دیدگان مسلمان غزه، لبنان و سوریه دارد که با وجود فاصله جغرافیایی و تفاوت در زبان و مذهب و فرهنگ همچنان شاهد کمک‌های مردمان کشورمان هستیم. تحولات این پویش و روند جذب و تقدیم کمک‌ها را از زبان دبیرش می‌خوانیم.
کد خبر: ۱۴۹۳۷۳۵

پویش ایران همدل با چه هدفی آغاز شد؟ 
در فراگیری کرونا که حضرت آقا در میلاد فرخنده حضرت، ولی عصر (عج) مردم را به کمک و همدلی برای رفع مشکلات زندگی و کسب‌و‌کار‌ها توصیه فرمودند، پویش یک مرحله‌ای ایران همدل ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ با هدف جمع‌آوری کمک‌های مردمی برای آسیب‌دیدگان جدی برگزار شد.
 این کمک‌ها از سوی کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی بین آسیب‌دیده‌گان توزیع شد. در آخرین مرحله بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان کمک‌های نقدی و غیر‌نقدی جمع‌آوری شد تا بین گروه‌های هدف توزیع شود.این پویش که با شعار «از همدیگر گره‌گشایی کنیم» شروع شد، با رویکرد مردمی خوبی روبه‌رو گردید.
چهارمین مرحله پویش ایران همدل برای مردم فلسطین و لبنان از مهرماه آغاز شد و اکنون که حدود ۱۳۰ روز از این پویش می‌گذرد، همچنان شاهد استقبال مردمی هستیم.

رفتار وحشیانه رژیم‌صهیونیستی در از بین بردن زیرساخت‌های فلسطین و غزه همچنین نسل‌کشی و آوارگی هزاران نفر، دل انسان‌های آزاده را به درد می‌آورد. بر این اساس و توجه به تجربه جذب کمک‌های مردمی آیا تصمیم گرفتید مرحله چهارم پویش را برای غزه و فلسطین و جنوب لبنان برگزارکنید؟

 هزاران نفر از مردم ستمدیده غزه آواره شده بودند که تأمین نیاز‌های اولیه این مردم، ما را به فکر یاری‌رسانی تا جای ممکن انداخت. از این‌رو شعار پویش ایران همدل را در چهارمین مرحله سخن حکیمانه سعدی «بنی‌آدم اعضای یک‌پیکرند» در‌نظر گرفتیم که به‌روشنی حس انساندوستی را ترویج می‌کند.
این‌ها انسان هستند و متاسفانه بدون هیچ کمک قابل‌توجهی از برآوردن نیاز‌های اولیه‌شان هم محرومند.
همچنین در پی حملات رژیم‌صهیونیستی به جنوب لبنان و شهادت سید‌حسن نصرا...، بیش از یک میلیون شیعه آواره شدند و کاشانه‌های‌شان در بمباران‌ها آسیب جدی دید. 
درکل هدف ما یاری‌رسانی به انسان‌های مظلومی بود که بی‌رحمانه و وحشیانه مورد هجوم رژیم‌صهیونیستی قرار گرفته بودند.

مرحله چهارم پویش برای کمک به مردم غزه و لبنان آیا تا چه میزان مورد استقبال قرارگرفت؟
چون کمک‌ها همچنان ادامه دارد؛ نمی‌توان آمار دقیقی ارائه داد، اما تا الان بیش از چند هزار میلیارد تومان مجموع کمک‌های نقدی مردمی به اضافه زر و جواهر جمع‌آوری شده است.
مشارکت چشمگیر بانوان از بخش‌های ویژه و نقطه‌عطف در پویش ایران همدل بود؛ بانوان ایرانی که در این شرایط و برای لبیک به فرمان حضرت آقا به انجام وظیفه پرداختند.
زیرا ایشان در هفتم مهرماه، در پیامی اعلام داشتند که: بر همه مسلمانان فرض است که هر چه در توان دارند برای یاری حزب‌ا... سرافراز پیش بیارند.
این تک‌جمله رهبری، علاقه‌مندان و معتقدان به آرمان مقاومت را به شورآورد و حماسه بزرگی به‌ویژه با مشارکت بانوان ایران شکل گرفت.
چندین کیلو زرینه و طلا جمع‌آوری شد و مجموع کمک‌های نقدی و غیرنقدی مردم به چند هزار میلیارد تومان رسید.
 با‌ید افزود: پویش ایران همدل، تراز فعالیت‌های اجتماعی را در کشور جابه‌جا کرد و تراز جدیدی را در فعالیت‌های اجتماعی کشور بنیان نهاد.

علاوه بر مشارکت چشمگیر بانوان، آیا ایران همدل در چهارمین مرحله‌اش ویژگی دیگری داشت؟
ویژگی یا تفاوت این مرحله با مراحل قبلی را می‌شود در تنوع کمک‌های مردمی دید. در پویش چهارم از اهدای پول فروش محصولات کشاورزی تا اهدای مدال مسابقات پارالمپیک از قهرمانی ملی، تا صد‌ها کیلو طلای اهدایی بانوان داشتیم.
با اهدای هزاران حلقه ازدواج باید گفت که بانوان ایرانی به‌راستی ماندگارترین یادگاری‌های دوران زندگی و عزیزترین یادگاری‌های‌شان را در راستای انجام وظیفه شرعی و لبیک به فرمان حضرت آقا اهدا کردند. 
در مدارس، قلک، تبلت و گوشی همراه، بخشی از این کمک‌ها بود.
همچنین بانوانی بودند که نامه نوشته بودند و گفته بودند که ما نه پول داریم نه طلایی، اما تنها دارایی ما همین بدلیجاتی است که می‌توانیم اهدا کنیم.
یک نکته را نباید فراموش کرد که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد اهداکنندگان، زر و سیم و جواهر را بدون گرفتن رسید، تحویل دادند و حاضر نشدند رسید بگیرند؛ این نشان‌دهنده سرمایه اجتماعی بالایی است که وجود داره و اعتماد عجیب و غریبی که مردم ما به رهبری انقلاب دارند.
کلیدواژه‌ای مهم در نوشتار‌های اهداکنندگان به چشم می‌خورد که نشان‌دهنده باور اعتقادی آنهاست؛ ما این کار را در راستای سربازی حضرت، ولی عصر (عج) و با هدف لبیک به فرمان رهبر انقلاب و انجام تکلیف شرعی‌مان انجام دادیم.

آیا موفقیت پویش‌های اجتماعی را می‌توان به‌عنوان مبنایی برای ارزیابی آن در‌نظر گرفت؛ از ارزیابی‌تان که بپرسم؟

میزان مشارکت و تعداد شرکت‌کنندگان و مبلغ جمع‌آوری‌شده را می‌توان از مؤلفه‌های ارزیابی دید. در پویش ایران همدل، میلیون‌ها نفر با اهدای چندین هزار میلیارد تومان مشارکت کردند. گذشت زمان نیز باعث نشد که مشارکت مردم پایین بیاید.
در پویش‌های اجتماعی، هیجانات، عواطف یا عواملی که برانگیزنده کار خیر است، معمولا بعد از یک زمان محدودی دچار قوس نزولی می‌شود و نهایتا به پایان می‌رسد.
در مقاطع خاصی مثل آتش‌بس لبنان این تصور برای ما به‌وجود آمد که مشارکت‌ها کم خواهد شد و حتی اتفاقات اخیر غزه و آتش‌بس می‌تواند نقطه پایان پویش باشد.
 اما روزانه همچنان با استقبال میلیاردی مردم مواجه هستیم و همچنان بعد از ۱۴۰-۱۳۰ روز از آغاز پویش، چندین میلیارد تومان به حساب‌های ایران همدل واریز می‌کنند که همین نیاز به تجزیه و تحلیل و بررسی دقیق از افق رفتارشناسی مردم بزرگ ایران دارد. هرچند این عدد‌ها با روز‌های اوج پویش ایران همدل، فاصله‌های جدی دارد، اما بعد از ۱۴۰ روز که همچنان کمک‌های نقدی چند میلیارد تومانی واریز می‌شود، خود پدیده عجیبی در پویش‌های اجتماعی است که نیاز به تحلیل دارد. باید قدرشناس این ملت باشیم.

این کمک‌ها از چه راهی و چگونه به دست مردمان غزه و لبنان می‌رسد؟ 
از اولین روز‌هایی که کمک‌های نقدی مردم واریز شد تلاش کردیم به سرعت کمک‌ها را به منطقه ارسال بکنیم. احصای نیاز‌ها براساس اعلام سازمان امداد حزب‌ا... بود. 
در مقطع قبل از آتش‌بس که آوارگان در مدارس، حسینیه‌ها، مساجد، کلیسا‌ها و امثالهم جمع بودند، کمک‌ها به آن مراکز ارسال می‌شد 
با اجرایی شدن آتش‌بس در لبنان، تقریبا همه آوارگان برگشتند و برای آن‌هایی که خانه‌هایشان از بین رفته بود، خانه‌هایی اجاره شد و آن‌هایی که قابلیت بازسازی و اسکان موقت داشت تعمیر شد.
تامین نیاز‌های جدی و اساسی زندگی مثل پنل برق که مشکل اصلی آنجاست، همچنین پرداخت بخش زیادی از هزینه‌های اجاره یا اسکان در دستور کار قرار گرفت.

تحولات سوریه و آواره شدن صد‌ها هزار از شیعیان این کشور باعث اسکان‌شان در منطقه هرمل شمال لبنان شد. نیازشان به ابتدایی‌ترین وسایل زندگی مثل غذا، دارو، پتو، وسایل گرمایشی، سرویس‌های بهداشتی و... آیا در این پویش به این آسیب‌دیدگان نیز پرداخته شد؟

 اتفاقا از محل کمک‌های مردم ایران با اجازه‌ای که از حضرت آقا گرفته شد، این امکان فراهیم شد تا بتوان بار زیادی از مشکلات آوارگان سوریه را از دوش‌شان برداشت. در این میان کمک‌های مردم ایران خیلی گره‌گشا بود، به‌ویژه حضور داوطلبانه و جهادی نیرو‌های مردمی نیز اهمیت دارد. هم اکنون چند صد نفر از فعالان مردمی بیش از دو سه ماه است که در لبنان کمک می‌کنند.
 در ایامی که رژیم‌صهیونیستی محاصره شدیدی را به‌ویژه در شمال غزه اعمال می‌کرد، تلاش کردیم کمک‌های مردمی را به غزه برسانیم، به‌ویژه در منطقه رفح و جنوب غزه، همچنین با پذیرش آتش‌بس، کمک‌های مردم ایران را روزانه وارد غزه می‌کنیم، به‌ویژه در تامین آب آشامیدنی و نان کار‌های خوبی انجام شده است. 
امیدواریم کمک‌ها همچنان ادامه پیدا کند و گره‌گشا باشد. واقعا وضعیت زندگی در غزه بغرنج و بعضا غیرقابل‌تحمل است. 

رسانه‌ها چه نقشی می‌توانند در کمک به این پویش داشته باشند؟
رساندن پیام اصلی کمک‌خواهی آسیب‌دیدگان را رسانه انجام داد. بازتاب وضعیت مردم غزه و لبنان باعث شد که مردم پای کار بیایند.
 حجم ویرانی که در غزه و لبنان اتفاق افتاده بود و فراگیری رسانه که این تصویر‌ها را منعکس کرد، اثرگذاری ویژه‌ای داشت.
ارائه هنرمندانه رسانه‌ای توانست مظلومیت آن مسلمانان را نشان دهد و آن خیزش عظیم اجتماعی را در ایران به‌وجود آورد. 
در لبیک به فرمان حضرت آقا، از سوی این سرمایه اجتماعی بی‌نظیری که رهبری انقلاب دارند، رسانه نقش بسیار ویژه‌ای دارد.
 می‌بینیم که دشمن تلاش می‌کند از ابزار رسانه برای منحرف کردن این حماسه استفاده کند. در کنار انعکاس ایثار مردم و جهاد مردم در یاری رساندن به مظلوم، رسانه‌های دشمن به‌ویژه رسانه‌های رژیم‌صهیونیستی تلاش کردند که در مردم بی‌اعتمادی ایجاد کنند. شایعات دروغی در جامعه منتشر می‌کردند تا مردم را دچار تردید کرده که کمک‌ها، طلا‌ها و دیگر مسائل مالی به دست مردم لبنان و فلسطین نمی‌رسد.
باید از هنر و ابزار رسانه استفاده کرد و نگذاشت این حماسه‌های ماندگار به فراموشی سپرده شود و از این اتفاق بزرگی که آحاد ملت ایران شکل دادند به‌راحتی نباید گذشت.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
ابتلای شعر به روزمرگی

دبیر علمی جشنواره شعر فجر در گفت‌و‌گو با «جام‌جم» تأکید کرد آیین‌نامه این رویداد ادبی نیاز به تجدیدنظر دارد

ابتلای شعر به روزمرگی

نیازمندی ها