هادی آرمین در گفتوگو با جامجم با اشاره به تعطیلی معدن باب نیزو در سال 88 و واگذاری آن به شرکت زغالسنگ میگوید: زغالسنگ این معدن به دلیل ویژگیهای خاصاش با قرار گرفتن در معرض هوای آزاد گاز تولید میکند که تجمع این گاز در داخل معدن و عدم تهویه آن به دلیل خرابی دستگاه رمپیلاتور باعث میشود هرگونه فعالیتی در این معدن منجر به انفجار آن شود.
وی میافزاید: با توجه به حساسیت این موضوع و عدم تعمیر این دستگاه در دو ماه گذشته طی نامهای به دادگستری نسبت به وقوع حادثهای بزرگ در این معدن و منطقه هشدار دادهایم. باوجود اینکه تعهد سه ماهه شرکت زغالسنگ برای نگهداری معدن باب نیزو ماههاست تمام شده است، هنوز وضع آن توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت مشخص نشده است.
در همین حال نماینده مردم شهرستانهای زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی که از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت پیگیر مشخصشدن وضع معدن باب نیزو است، معتقد است تا زمانی که معدن باب نیزو دوباره فعال نشود و به طور مستمر آب و گاز داخل آن خارج نشود هر لحظه خطر وقوع حادثهای بزرگ وجود دارد.
دکتر حسین امیری با اشاره به مشکلات مالی و کمبود نقدینگی شرکت زغالسنگ میگوید: این شرکت قادر به هزینه کردن در این معدن نیست و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان باید هرچه زودتر فکری به حال وضع معدن باب نیزو کند تا حادثه جبرانناپذیری رخ ندهد.
ناتوانی شرکت زغالسنگ کرمان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نیز در گفتوگو با خبرنگار ما در حالی از تمایل این سازمان برای راهاندازی دوباره و بهرهبرداری هر چه سریعتر از معدن باب نیزو خبر میدهد که ادامه فعالیت این معدن را فقط منوط به پیدا کردن یک سرمایهگذار خارجی یا غیردولتی میداند.
محمد عابدینژاد میگوید: این معدن یا باید به شرکتهای دولتی واگذار شود یا اینکه بستری را برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در آن فراهم کنیم. ما به دنبال این هستیم که معدن باب نیزو دوباره به یک شرکت دولتی واگذار نشود و به همین دلیل با دو سرمایهگذار خارجی از کشورهای چین و هند در حال مذاکره هستیم که احتمالا ظرف دو ماه آینده برای انجام مذاکرات نهایی به ایران میآیند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با بیان اینکه شرکت زغالسنگ کرمان تا کنون از معدن باب نیزو مراقبت کرده است، میافزاید: تا زمانی که وضع این معدن مشخص نشود، شرکت زغالسنگ همچنان موظف به نگهداری از آن است و اگر حادثهای در آن اتفاق بیفتد، باید پاسخگو باشد.
محمد عابدینژاد در حالی از لزوم پاسخگو بودن شرکت زغالسنگ در قبل وقوع حادثه انفجار به دلیل تعمیر نکردن دستگاه رمپیلاتور معدن باب نیزو و تجمع گاز متان در داخل آن سخن میگوید که تاکنون شرکت زغالسنگ هیچگونه تمایلی برای صرف هزینه در معدن باب نیزو از خود نشان نداده است.
در همین حال یکی از مسئولان شرکت زغالسنگ کرمان در گفتوگو با خبرنگار ما مشکلات مالی متعدد و روشن نبودن وضع مالکیت معدن را موجب خودداری از تعمیر دستگاه رمپیلاتور عنوان کرده است.
کوتاهی کارفرما، عامل انفجار معدن طبس
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد علت حادثه انفجار معدن یال شمالی طبس را کوتاهی و سهلانگاری کارفرما، مامور ایمنی و مسئول فنی معدن اعلام کرد.
امرالله فلاحزاده گفت: این افراد وظایف خود را از لحاظ مقررات ایمنی بخوبی انجام ندادند درحالی که مسئول ایمنی معدن باید بر اساس روال قانونی، قبل از شروع شیفتکاری نسبت به گازسنجی معدن اقدام کند.
وی با اشاره به این که بر اثر تجمع گاز متان و تلفیق آن با اکسیژن و جریان الکتریسیته در معدن، انفجار رخ داده است، ادامه داد: تلفیق این عناصر موجب مسمومیت و انفجار میشود و بر همین اساس نظریه پزشک قانونی نیز اعلام کرده که جان باختگان در مرحله نخست، دچار مسمومیت شده و سپس انفجار رخ داده است.
فلاحزاده با بیان این که پرونده برای رسیدگی به دستگاه قضایی ارسال شده است، افزود: هم اکنون معدن یال شمالی تعطیل است که پس از حکم دستگاه قضایی، بازسازی تونلها و بازرسی آن از لحاظ نکات ایمنی و تائید ایمنی معدن، فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.
بابنیزو، معدنی با حوادث متعدد
معدن باب نیزو واقع در 20 کیلومتری شمال شرق شهرستان زرند در استان کرمان یکی ازمعادن حادثه خیز شرکت زغالسنگ کرمان است که بارها حوادث ناگوار و تلخی را رقم زده و جان بسیاری ازمعدنچیان شاغل در آن ر ا گرفته است؛ به گونهای که در سالهای 1372، 1384و 1388 سه حادثه انفجار منجر به فوت در این معدن رخ داده که به کشتهشدن 30 معدنچی و مجروح شدن بیش از 40 کارگر دیگر منجر شده است.
پس از وقوع این حادثه با حکم شعبه 102 دادگاه جزایی زرند این معدن تعطیل و در اختیار سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان قرار گرفت. بر اساس حکم دادگاه در سال 1388 پروانه بهره برداری از معدن خطرناک باب نیزو لغو و معدن تعطیل شد.
پس از آن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان که این معدن در اختیار آن قرار گرفته بود طی صورتجلسهای نگهداری تاسیسات معدن را به مدت سه ماه به عهده شرکت زغالسنگ کرمان محول کرد تا در این مدت شرکت زغالسنگ از تاسیسات معدن نگهداری و با استفاده از دستگاههای تهویه اقدام به خارجکردن گازهای متان و آب از عمق 300متری معدن نماید تا اینکه برای بهرهبرداری دوباره از این معدن یا تعطیلی همیشگی آن تصمیمگیری شود.
اکنون پس از گذشت سه سال از آن صورتجلسه و تعهد سه ماه شرکت زغالسنگ، نهتنها اقدامی برای روشنشدن وضع این معدن زغالسنگ صورت نگرفته است، بلکه با خرابشدن تنها دستگاه رمپیلاتور معدن باب نیزو که وظیفه تخلیه گاز متان از داخل معدن را به عهده دارد تمامی فضای معدن را گاز متان فرا گرفته و هر لحظه احتمال وقوع انفجاری بزرگ در منطقه وجود دارد و چندین کارگری که در حال حاضر برای نگهداری تاسیسات در این معدن حضور دارند جانشان در معرض خطر است.
حکمت قاسمخانی - جامجم کرمان
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان