برای مردم خوزستان بویژه آنها که در نزدیکی مزارع نیشکر واقع شدهاند، بهار نهتنها فصل دلپذیری نیست، بلکه با آلودگی هوا و خاکستر و دوده همراه است؛ دودههایی که ناشی از سوزاندن تفالههای نیشکر (باگاس) است و سالهاست در کنار ریزگردها، به معضل حلنشدنی این مناطق تبدیل شده است.
به گفته کارشناسان، آتشسوزی بقایای مزارع نیشکر نهتنها به لحاظ زیستمحیطی مردود و مخاطرهآمیز است، بلکه ضمن آلودهکردن هوا شاهد کاهش حاصلخیزی خاک، نابودی ریزجانداران مفید، کاهش نفوذپذیری خاک و... نیز میشود.
برخورد قضایی با متخلفان
از این رو سازمان محیطزیست خوزستان درصدد رفع این مشکل تا حد امکان برآمده و از تشدید برخورد با متخلفان و کسانی که به سوزاندن ضایعات نیشکر اقدام میکنند خبر میدهد.
جمال شاکری، معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان در این باره در گفتوگو با ایسنا میگوید: با توجه به این که در برخی مزارع نیشکر هنوز سوزاندن ضایعات کشاورزی مشاهده میشود، نامهای از سوی استانداری خوزستان به فرمانداران شهرستانها ارسال شد که در رابطه با جلوگیری از سوزاندن ضایعات کشاورزی اقدام کنند.
وی تصریح میکند: این ضایعات میتواند مصارف بسیاری داشته باشد و به همین دلیل، استفاده از این ضایعات نیاز به مدیریت درستی دارد که با پیگیری از طریق ادارات حفاظت محیطزیست شهرستانها برای ارائه آموزشهای لازم به متولیان این امر سعی میشود از ضایعات نیشکر به عنوان علوفه و خوراک دام یا مصارف دیگر استفاده شود.
شاکری با بیان اینکه سوزاندن ضایعات زمینهای نیشکر بیشتر در مسیرهای آبادان و شوشتر مشاهده میشود، یادآور میشود: بر اساس نامهای که اواخر فروردین از سوی استانداری خوزستان به فرمانداری تمام شهرستانها و همچنین اداره کل جهاد کشاورزی و ادارهکل حفاظت محیطزیست خوزستان ارسال شد، از این سازمانها خواسته شد با استفاده از توان همه دستگاههای اجرایی مرتبط و بهکارگیری راههای تشویقی و بازدارنده برای جلوگیری از این باور اشتباه، اقدامات شایسته را انجام داده و فرهنگسازی مطلوب را ترویج کنند.
معاون محیطزیست انسانی ادارهکل حفاظت محیطزیست خوزستان تاکید میکند: پس از ابلاغ اخطاریه به افرادی که به سوزندان ضایعات اقدام میکنند، در صورت تکرار تخلف این موارد از طریق قضایی پیگیری خواهد شد.
مزارع جدید، مشکلات کمتری دارد
پیش از این مدیرکل حفاظت محیطزیست خوزستان با تقسیم بندی مزارع نیشکر به دو بخش قدیمی و جدید به جامجم گفته بود: از آنجا که استانداردهای زیست محیطی در مزارع جدید نیشکر تا حدودی رعایت میشود و این مزارع با نظارت محیط زیست فعالیت میکنند، آتش زدن در این مزارع کمتر رخ میدهد و برداشت تقریبا به صورت «برداشت سبز» انجام میشود که روش نوین برداشت نیشکر است.
به گفته احمدرضا لاهیجانزاده، با این حال حدود 16 درصد این مزارع نیز آتش زده میشود که این امر به دلیل ساختار مزارع و کج بودن بیش از حد نیهاست که ماشین قادر به برداشت آنها نیست، هرچند با پیگیری محیط زیست، صاحبان این مزارع در پی کشت گونههای جدیدی از نیشکر هستند تا این 16 درصد نیز به روش برداشت سبز برداشت شود.
آتشزدن به دلیل گران بودن ماشین برداشت
وی درباره مزارع هفت تپه و کارون که همچنان به روش قدیمی و آتش زدن محصول خود را برداشت میکنند، میگوید: این مزارع به دو دلیل ساختار مزارع و هزینه بسیار زیاد خریداری ماشینآلات هنوز موفق به استفاده از روش جدید برداشت نشدهاند.
لاهیجانزاده در توضیح این مطلب میافزاید: ساختار این مزارع به دلیل قدیمی بودن برای ورود ماشین طراحی نشده است و بنابراین ماشین توان ورود به این مزارع درهم پیچیده را ندارد. از سوی دیگر، قیمت خرید هر دستگاه ماشین برداشت که 10 سال پیش حدود 160 میلیون تومان بود و فقط مزارع جدید اقدام به خریداری آن کردند، اکنون به بیش از یک میلیارد تومان رسیده که توان خرید را بسیار کم کرده است.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
علی میرزابیگی، در گفت و گو با «روزنامه جامجم»: