این آشها با آن عطر و بوی هوسانگیز سیر و پیاز داغ و یک وجب روغن آغشته به نعنا داغ بویژه در وقت افطار که گرسنگی هوش از سرمان برده است ما را بیخیال به بهداشت و کیفیت آن میکند و تا یک کاسه آش چرب و چیل پرکشک نخوریم، اشتهای برانگیختهمان سرکوب نمیشود، اما آیا تا به حال پس از خوردن این آشها، سوزش معده، سنگینی، رخوت و گاهی مسمومیت گریبان شما را گرفته است؟ آیا به این موضوع فکر کردهاید، اگر کشک موجود در این آشها غیرپاستوریزه و در این هوای گرم در شرایط نامناسبی نگهداری شده باشد چه بلایی به سرتان میآورد؟
مراقب کبدتان باشید
برای تهیه سیر، پیاز و نعنا داغ از روش سرخ کردن استفاده میشود. در این روش پس از برشته شدن سیر و پیاز باید روغن باقی مانده دور ریخته شود؛ چراکه رطوبت خارج شده از سیر و پیاز روغن را مستعد هیدرولیز و تجزیه شدن میکند، اما متاسفانه در این روغنها بارها و بارها این مواد سرخ شده و پس از آن که روغن در معرض شوک حرارتی غلیظ و به نقطه دود رسید و در اثر واکنشهای مخرب رنگ و بوی آن تغییر کرد در آن نعنا که رنگ و طعم ناخوشایند روغن را مخفی میکند، داغ کرده و روی آش میریزند.
روغنی که روی این آشها ریخته میشود، روغن هیدرولیز شده غیرقابل مصرفی است که حاوی ترکیب سرطانزایی به نام آکرولئین است که میتواند بروز سرطان کبد را مهیا سازد و ریسک ابتلا به کبد چرب را افزایش دهد.
از طرف دیگر این ترکیبات به دلیل آن که به سرعت هضم نمیشود مدت طولانیتری در معده باقیمانده و به نوعی تخمیر میشود و در نتیجه این تخمیر ایجاد گاز، سوزش معده، درد شکم، کسالت و سنگینی در مصرفکننده عارض میشود و فشار مضاعفی را به قلب وارد میکند و اگر در وعده افطار که شکم خالی است، استفاده شود سلولهای جدار معده و روده را مستعد زخم و تورم کرده و کبد را تنبل میکند.
کشک آش مسمومتان نکند
کشک یکی از غنیترین منابع پروتئین حیوانی است و تا حدود زیادی میتواند کلسیم بدن را تامین کند و به دلیل همین ارزش غذایی بالا هم محیط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروبهای مختلف بویژه باکتری مولد بوتولیسم است.
خطر مسمومیت با این باکتری در کشکهای سنتی و فلهای که در بیشتر آشهای کیلویی استفاده میشود، بسیار زیاد است.
این باکتری در خاک موجود است و اگر کشک در مجاورت هوای آلوده به گرد و غبار یا فضولات حیوانات خشک شود بهراحتی بیماریزا میشود.
بیشتر کشکهای به کار رفته در آشهای کیلویی از مخلوط کشک خشک سنتی ساییده شده به همراه نمک و آب تهیه میشود.
این کشکها غیرپاستوریزه بوده و به مدت زیادی در شرایط نامساعد نگهداری و تاریخ مصرف مشخصی ندارد و میزان نمک افزوده شده به آنها استاندارد نیست و هر چه مقدار نمک بیشتر باشد دسترسی به کلسیم کشک کمتر خواهد بود.
این را هم بدانید به دلیل آن که نمک و پروتئین کشک برای دفع نیاز به آب زیادی دارد؛ اگر در وعده سحر از غذاهای کشکی استفاده کنید در همان ساعات اولیه روز دچار تشنگی خواهید شد.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد