باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا روز شنبه در یک جلسه پرسش و پاسخ با مخاطبان حامی اسرائیل تصریح کرد که معتقد است شانس توافق نهایی هستهای با ایران 50 به 50 یا حتی بدتر است.
وی تأکید کرد که در خصوص شانس یک توافق نهایی موفقیتآمیز بین ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) ناآگاه نیست و افزود: اگر شما از من درباره احتمال رسیدن به مرحله آخر بپرسید، نمیگویم که بیش از 50 درصد باشد اما میتوانیم تلاش کنیم.
رئیسجمهور آمریکا اظهار کرد: توافق موقت شش ماهه ایران و 1+5، اساس مرکزی برنامه هستهای ایران را متوقف میکند و آن را به عقب بازمیگرداند و تهران را وادار میکند تا ذخایر اورانیوم با درصد غنای بالای خود را از بین ببرد و از افزودن سانتریفیوژهای جدید خودداری کند و ساخت رأکتور آب سنگین اراک را که به طور بالقوه میتواند پلوتونیوم تولید کند را متوقف کند. این توافق همچنین زمانی را ایجاد میکند تا متوجه شویم که آیا بحران هستهای ایران از طریق مذاکره قابل حل است یا خیر.
وی افزود: آنچه که ما میتوانیم به مرحله آزمون بگذاریم، این احتمال است که آیا میتوانیم این مسئله را از راه دیپلماتیک رفع کنیم. اگر در پایان شش ماه مشخص شود که ما نمیتوانیم به توافق برسیم، اوضاع بدتر نمیشود. تحریمهای آمریکا علیه ایران به طور کامل بازمیگردد و اگر ایران به توافق پایبند نباشد، تحریمها حتی شدیدتر میشود.
حضور اوباما در نشست اندیشکده بروکینگز به طور مستقیم از تلویزیون اسرائیل پخش میشد و تحلیگران میگویند بیشتر سخنان اوباما با هدف حل و فصل اختلافات آشکار وی با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل بود.
نتانیاهو نیز در نظر دارد در همین نشست امروز سخنرانی کند و توافق هستهای ایران در ژنو را «توافق قرن» برای ایران خوانده است.
اوباما همچنین افزود: یکسرسی اختلافات تاکتیکی چشمگیری با نتانیاهو دارد اما اهداف اصلی آمریکا و اسرائیل درباره ایران یکی است.
رئیسجمهور آمریکا تصریح کرد: گرچه توافق موقت ۱+۵ با ایران در «ژنو» حق غنیسازی به تهران نمیدهد اما این کشور اجازه دارد تحت یک توافق دائم، با داشتن قابلیت غنیسازی اندک، برنامه صلحآمیز هستهای داشته باشد.
اوباما افزود: مرحله آخر میتواند اجازه غنیسازی محدود را به ایران بدهد و در این شرایط فعالیت های ایران تحت بازرسی و نظارت سرزده قرار میگیرد و این قابلیت به اندازهای محدود است که عملاً قابلیت ساخت تسلیحات هستهای برای ایران وجود نخواهد داشت.
رئیسجمهور آمریکا در خصوص مذاکرات سازش اسرائیل و فلسطین ابراز خوشبینی کرد و گفت: دولت آمریکا زمان زیادی را به همکاری با نتانیاهو صرف کرده است تا نیازهای امنیتی اسرائیل را بعنوان بخشی از راهحل دو دولتی اسرائیل و فلسطین درک کند.
وی افزود: فکر میکنم ظرف چند ماه آینده احتمالاً به چارچوبی برسیم که نه تنها تمامی جزئیات را مورد خطاب قرار دهد بلکه ما را به نقطهای میرساند همه این مسئله را به رسمیت میشناسند که بهتر است که به جلو پیش بروند، نه اینکه به سمت عقب حرکت کنند.
رئیسجمهور آمریکا با بیان اینکه دو طرف باید تصمیمهای جدی بگیرند، افزود: مردم اسرائیل نمیتوانند انتظار داشته باشند کرانه باختری هم شبیه غزه شود. این غیرقابل پذیرش است.(فارس)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد