در این مطالعه بیش از 70 هزار نفر به مدت پنج سال مورد بررسی دقیق قرار گرفتهاند. به عبارت دقیقتر در این مدت رژیم غذایی این افراد و بویژه میزان مصرف مکملها در برنامه روزانه آنان بدقت دنبال شده و به موازات آن میزان مرگ و میر این افراد نیز دقیقا ثبت شده است.
پژوهشگران به این نتیجه رسیدهاند که میتوانند افراد مورد آزمایش را به دو دسته اصلی تقسیم کنند. دسته اول کسانی که تقریبا هفتهای یک بار ماهی یا روزانه یک عدد قرص مکمل امگا 3 مصرف میکردهاند و دسته دوم افرادی که بسیار کم ماهی میخوردند و مصرف مکملهای امگا 3 نیز در آنها بسیار پایین بوده است یا اصلا از این منابع طبیعی یا دارویی استفاده نمیکردهاند.
مقایسه این دو دسته نشان میدهد مصرف امگا 3 تاثیر بسزایی در پیشگیری از میزان مرگ و میر افراد دارد.
به زبان آمار، اگر همه عوامل مرگ و میر ناشی از بیماریهای خطرناک را در کنار هم مورد بررسی قرار دهیم، افراد دسته اول 18 درصد کمتر از افراد دسته دوم در معرض خطر مرگ و میر قرار خواهند داشت، اما اگر عوامل مرگ و میر را فقط به انواع سرطان محدود کنیم، مصرف امگا 3 کارنامه درخشانتری خواهد داشت.
به عبارت دیگر افراد دسته اول به میزان 23 درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از انواع سرطان قرار خواهند داشت.
اما چرا امگا 3 چنین قابلیتی دارد؟ دکتر گریفیث بل، از اعضای گروه پژوهشی و پژوهشگر سرطان از دانشگاه واشنگتن توضیح میدهد این قابلیت احتمالا ناشی از خاصیت ضدالتهابی است که دو نوع خاص از این اسیدهای چرب، با نامهای اختصاری EPA و DHAاز آن برخوردارند.
او میگوید از آنجا که طیف وسیعی از پژوهشهای گوناگون به ارتباط محکمی میان التهاب مزمن با بروز بیماریهای قلبی، انواع سرطان و سیاههای از بیماریهای مزمن مرگبار دلالت میکنند، میتوان نتیجه گرفت همین خاصیت ضدالتهاب امگا 3 است که سبب طول عمر افراد میشود.
به بیان دقیقتر این دو نوع امگا 3 در واقع از حضور برخی پروتئینهای مضر در خون انسان جلوگیری میکنند؛ پروتئینهایی که سبب میشود سیستم ایمنی بدن شما نتواند التهاب را بدرستی مهار کند. به این ترتیب، اگر میخواهید عمر طولانیتری داشته باشید، امگا 3 را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید.
به خاطر داشته باشید که بهترین راه برای تامین این اسیدهای چرب خوردن ماهیهایی است که گوشت تیره رنگی دارند و به ماهی آبهای سرد معروفند. بارزترین نمونه این ماهیها سالمون است.
خوشبختانه در حال حاضر این ماهی در ایران به صورت پرورشی در فروشگاهها عرضه میشود. تنها دو سه وعده ماهی در ماه، البته نه ماهیهایی که رنگ گوشتشان سفید است و در روغن سرخ شدهاند، براحتی میتواند امگا 3 مورد نیاز بدن شما را تامین کند.
دکتر بل میگوید اگر ماهیخور نیستید و نمیتوانید با آن کنار بیایید، لازم است با مشورت پزشک مکملهای دارویی روغن ماهی را که حاوی دو نوع EPA و DHA هستند دریافت کنید. این مکملها هم در صورتی که درست و کافی مصرف شوند میتوانند همان اثرات زندگیبخش را به همراه داشته باشند.
ضمیمه سیب
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد