حالا در این شرایط، از وزارت بهداشت خبر میرسد که همگام با اجرای طرح تحول سلامت، قرار است کیفیت خدمات اورژانس کشور نیز ارتقا پیدا کند و تجهیزات مراکز فوریتهای پزشکی، بهروز شود.
دکتر امین صابرینیا، رئیس اورژانس کشور در گفتوگو با جامجم خبر میدهد که به دستور وزیر بهداشت، برنامه رفع کاستیهای اورژانس کشور در دستور کار قرار گرفته و بزودی این مراکز در سراسر کشور، تجهیز و امکاناتشان نوسازی میشود.
صابرینیا یادآور میشود: در وهله اول قصد داریم که با افزایش سطح علمی کارکنان اورژانس و برگزاری کلاسهای بازآموزی، کیفیت خدمات ارائه شده به مردم را افزایش دهیم و در عین حال، افزایش نیروی انسانی مورد نیاز اورژانس و بهروزرسانی ناوگانهای فرسوده هم در دستور کار قرار میگیرد.
در حالی که هم اکنون، متوسط زمان رسیدن آمبولانس داخل شهری حدود هشت دقیقه و متوسط زمان رسیدن آمبولانس در جادههای برون شهری حدود 14 دقیقه است، این مقام مسئول تاکید میکند که با تجهیز ناوگان اورژانس و افزایش تعداد نیروهای انسانی، قطعا این زمان کاهش پیدا خواهد کرد و آمبولانسها در زمان کوتاهتری به بالین بیمار خواهند رسید.
قرار است این تغییرات در کوتاهترین زمان ممکن اتفاق بیفتد و به گفته صابرینیا، وزیر بهداشت تاکید کرده است که اصلاح اورژانس باید از همین امروز آغاز شود و در سریعترین زمان ممکن به نتیجه برسد.
800 آمبولانس جدید خریداری میشود
یکی از عمده مشکلات مراکز فوریتهای پزشکی، فرسوده بودن آمبولانسهای در اختیار اورژانس است؛ طوری که رییس اورژانس کشور، تصریح میکند: تعریف ما از آمبولانس فرسوده، خودرویی است که بیش از هفت سال از فعالیت آن گذشته باشد و به این ترتیب تعداد زیادی (حدود ۵۰ درصد) آز آمبولانسهای فعلی اورژانس از جمله آمبولانسهای بنز، فرسوده است و برآورد ما این است که از مجموع حدود 3000 آمبولانس ناوگان اورژانس کشور، حدود 1500 آمبولانس فرسوده است.
حالا بر اساس تجهیز ناوگان فرسوده اورژانس، صابری نیا به فارس خبر داده است که بر اساس دستور وزیر بهداشت، قرار است برآورد دقیقی از تعداد آمبولانسهای فرسوده کشور انجام شود و طی یک فرآیند منطقی اقدامات لازم برای خرید آمبولانسهای نو و جایگزین شدن آنها با آمبولانسهای فرسوده انجام شود. بر همین اساس، امسال با برگزاری مناقصه، حدود 800 آمبولانس خریداری و جایگزین میشود.
با خرید آمبولانسهای جدید میتوان امیدوار بود که دیگر مصدومان حوادث به دلیل تاخیر در رسیدن آمبولانسهای فرسوده، جان خود را از دست ندهند و کیفیت خدمات درمانی ارائه شده به بیمار در داخل آمبولانس نیز ارتقا پیدا کند.
اورژانس هوایی جان میگیرد
برای آمبولانسی که در ترافیک شهری گرفتار میشود یا مصدومانی که در جادههای صعبالعبور و مناطق دورافتاده دچار حادثه میشوند، اورژانس هوایی نعمت بزرگی است که میتواند با سرعت و سهولت بیشتری به نجات جان مصدومان بشتابد، اما امداد هوایی در ایران، به هیچ وجه پاسخگوی نیازها نیست و نمیتواند به طور مطلوب به حادثهدیدگان مناطق دور افتاده و مصدومان حوادثی همچون سیل و بهمن، امداد هوایی برساند.
چند ماه قبل بود که رئیس سابق اورژانس کشور نیز با گلایه از ضعف اورژانس هوایی در ایران، خاطرنشان کرد که اورژانس کشور فقط یک دستگاه بالگرد در اختیار دارد و پنج دستگاه آمبولانس هوایی و بالگرد نیز از نیروی انتظامی اجاره کردهایم که در واقع برای کار اورژانس ساخته نشده و استانداردهای لازم را ندارند، به همین علت امکان پوشش جادههای فرعی را در کشور نداریم.
حالا روز گذشته، رئیس فعلی اورژانس کشور عنوان کرد که مطابق طرح تحول سلامت، تا دو هفته آینده تفاهمنامه ایجاد 16 پایگاه اورژانس هوایی با ستاد کل نیروهای مسلح امضا میشود و طی ماههای آینده با جایابی مناسب در استانهای حادثهخیز، این پایگاهها برای سرعت بخشیدن به خدمات اورژانس کشور ایجاد میشوند.
تقریبا هر پایگاه هوایی اورژانس برای خرید بالگرد و تجهیزات آن به 25 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و در شرایطی که در هشت ماهه اول سال 92، حدود 60 پایگاه اورژانس به دلیل کمبود اعتبار تعطیل شدند، با این حساب باید امیدوار بود که دولت بتواند هرچه سریعتر، بودجه مورد نیاز اجرای این طرح را فراهم کند تا این ایده عالی در سطح ایده باقی نماند.
افزایش نیروی انسانی اورژانس در دستور کار
سال گذشته، مسئولان اورژانس کشور اعلام کردند که به دلیل کمبود نیرو، برخی کارکنان اورژانس مجبورند که گاهی تا چهار روز متوالی، کشیک بدهند و کار کنند؛ آن هم در وضعیتی که بسیاری از نیروهای اورژانس معتقدند در مقابل کار سختی که انجام میدهند، حقوق مناسبی دریافت نمیکنند.
البته این مشکل فقط به امسال و سال قبل برنمیگردد و مشکل کمبود نیروی انسانی و پایین بودن حقوق را میتوان یکی از مشکلات دیرینه اورژانس کشور دانست؛ مشکلی که به طور مستقیم بر کیفیت درمان بیماران و مصدومان حوادث، تاثیر منفی میگذارد.
برای رفع این مشکل قدیمی، رئیس اورژانس کشور ابراز امیدواری کرده است که اورژانس کشور بتواند طی امسال و سال آینده، نیروی مورد نیاز خود را جذب و تامین کند، زیرا به گفته صابری نیا، یکی از مشکلات اساسی اورژانس کشور کمبود نیروست و هم اکنون با وجود فعالیت حدود 14 هزار نیرو، بین 5000 تا 7000 نیروی انسانی در اورژانس پیش بیمارستانی کشور کمبود داریم و قطعا ادامه این روند باعث خستگی و فرسودگی نیروها میشود. همچنین آنگونه که مسئولان اورژانس از قول وزیر بهداشت خبر دادهاند، حسن قاضیزاده هاشمی تاکید کرده است که هر چه زودتر برنامه ارائه خدمات رفاهی به پرسنل اورژانس کشور آماده و اجرایی شود.
قرار بر این است که بزودی، افزایش ضریب سختی کار پرسنل اورژانس نیز مدنظر قرار بگیرد و بعد از کار کارشناسی، طی ماههای آینده اعمال شود؛ یعنی با این اوصاف باید انتظار داشت که حقوق و مزایای پرسنل اورژانس، طی ماههای آینده افزایش پیدا کند و بیشک همین افزایش حقوق ـ البته در صورتی که عملی شود ـ میتواند به افزایش رضایت شغلی و ارائه بهتر خدمات درمانی به بیماران اورژانسی منجر شود.
راهاندازی سامانه مخابراتی جدید اورژانس
وزیر بهداشت با بیان اینکه ساختمان جدید اورژانس تهران بزودی تحویل داده میشود، خبر داد: سامانه مخابراتی جدید، بزودی جایگزین سامانه فرسوده قبلی اورژانس خواهد شد و به بهرهبرداری میرسد.
به گزارش ایرنا، حسن هاشمی، ایجاد باشگاهی برای نیروهای اورژانس را نیز مورد تاکید قرار داد.
همچنین وزیر بهداشت از نهایی شدن قرارداد اورژانس هوایی با هوانیروز خبر داد و عنوان کرد: این قرارداد تا دو هفته دیگر عملیاتی میشود. وی از تشکیل استودیو اورژانس برای اطلاعرسانی و نشر اخبار به طور مرتب در شبانهروز با همکاری سازمان صداوسیما خبر داد و گفت: اورژانس دریایی نیز بزودی در کشور راهاندازی میشود.
امین جلالوند - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد