زایندهرود بهار سال گذشته فقط برای یک مدت کوتاهی آب داشت و از آن زمان تاکنون نه بستر زایندهرود در شهر اصفهان و نه کشاورزان اصفهانی، بهرهای از وجود این رودخانه نبردند.
جاری شدن آب در زایندهرود در پاییز امسال، مژدهای است که روز گذشته رئیس مجمع نمایندگان اصفهان، بر اساس وعده وزیر نیرو، به مردم اصفهان داد« پس از تعیین زمان جاری شدن آب در زایندهرود، اطلاعرسانی لازم به کشاورزان برای فراهم کردن مقدمات کشت محصولات انجام میشود.»
عباس مقتدایی با تاکید بر اینکه جاری شدن آب در زایندهرود در پاییز امسال قطعی است و فقط باید زمان دقیق آن مشخص شود، به جامجم میگوید: با توجه به پیگیریهای متعددی که در سطح استانی و ملی صورت گرفته و با توجه به صرفهجوییهایی که در ماههای گذشته انجام شده است و همچنین براساس قول چندباره وزیر نیرو، آب مجددا در آبان ماه در زایندهرود به جریان خواهد افتاد.
به گفته وی قرار است کمیتهای در استان اصفهان شامل نمایندگان اداراتی همچون جهاد کشاورزی، آب منطقه های، هواشناسی، استانداری و فرمانداری تشکیل شود تا زمان دقیق جاری شدن آب، حجم آن و تاریخهایی که آب به کشاورزان هر منطقه تحویل میشود، براساس کارشناسی دقیق و متناسب با نیاز کشاورزان، مشخص شود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس تاکید میکند: این آب در حد مصارف کشاورزی و صرفا برای آبدهی به کشاورزانی که میخواهند کشت پاییزه را آغاز کنند، در زایندهرود به جریان خواهد افتاد.
مقتدایی با بیان اینکه به دلیل ضرورت صرفهجویی در مصرف آب زایندهرود، قرار شده جریان آب به صورت دورهای باز و بسته شود، یادآور میشود: بر این اساس جریان آب اولا متناسب با میزان بارندگی در طول فصل پاییز و بهار، باز یا بسته و کم یا زیاد خواهد شد و ثانیا با توجه به نیاز مناطق مختلف، میزان آن تنظیم خواهد شد، به این ترتیب که آب هر چند روز در یک مسیر و کانال جاری خواهد شد و بنابراین ممکن است آب فرضا در یک مسیر زیاد و در یک مسیر کم یا در یک مسیر جاری باشد و در یک مسیر جریان نداشته باشد.
رئیس مجمع نمایندگان اصفهان ابراز امیدواری میکند که وزیر نیرو و وزارتخانه مربوط با همکاری دیگر دستگاههای دولتی، به گونهای عمل کنند که قولهایی که در این زمینه به مردم اصفهان داده شده است، محقق شود تا بتوان رضایت خاطر کشاورزانی را که سالهاست در رنج و مشقت به سر میبرند، جلب کرد.
پایداری تمدن فلات مرکزی با ادامه حیات زایندهرود
به گفته کارشناسان و مورخان، زایندهرود یکی از اصلیترین عوامل شکلگیری اصفهان، شهرها و مناطق اطراف آن، در فلات مرکزی ایران از چند هزار سال پیش تاکنون است؛ منطقهای که کمبارش و نیمهخشک است. زایندهرود یا زندهرود که به دلیل بخشیدن حیات و نشاط و سرسبزی به فلات خشک ایران، به این نام مزین شده است، نه تنها موجب توسعه کشاورزی و تجمع مردم در این منطقه شد، بلکه از عوامل اصلی شکلگیری قدیمیترین تمدن و فرهنگ ایران و جهان نیز بود که تمدن باستانی سیلک از نمونههای آن است. به همین دلیل در طول سالهای متمادی حیات این منطقه و همچنین حیات مردم به زایندهرود بستگی داشته و دارد. اما طی ده سال اخیر که خشکسالی دامن زایندهرود را گرفته است، نخست کشاورزی و دامداری این استان و سپس بخش گردشگری آن تحت تاثیر قرار گرفته و معیشت مردمی را که از طریق این امور روزگار میگذراندند با دشواری و سختی همراه ساخته است.مدیر روابط عمومی میراث فرهنگی استان اصفهان با یادآوری این نکته که رشته حیات فرهنگی و تمدنی پهنه اصفهان و ادامه آن، وابستگی خاصی به زایندهرود دارد، به جامجم میگوید: مردم اصفهان، فرهیختگان و هنرمندان این دیار از دیرباز انس، الفت و وابستگی روحی و معنوی زیادی به این رودخانه داشتهاند که میتوان آثار آن را براحتی در آثار، کلام و رفتار آنها مشاهده کرد، به طوری که با خشکی این رودخانه شاهد افسردگی و ناراحتی مردم این سرزمین و با جاری بودن آن، شاهد طراوت و سرزندگی مردمان آن هستیم.
شهرام امیری با بیان اینکه از دیگر سو رشد و توسعه صنعت گردشگری اصفهان و ایران نیز به حیات زایندهرود وابسته است، میافزاید: از 50 سال پیش تاکنون که پارکها و فضاهای سبز زیبایی در دو طرف این رودخانه احداث و سواحل آن زیباسازی شده، ورود گردشگران به این شهر نیز با افزایش چشمگیری همراه بوده است، هرچند با خشکی زایندهرود حضور این گردشگران نیز دستخوش تغییراتی شده که میتواند در آیندهای نه چندان دور موجب رکود و شکست صنعت گردشگری این استان شود.
کاهش مدت اقامت گردشگران در اصفهان
به گفته وی اکنون طول مدت اقامت گردشگران و مسافران داخلی به اصفهان، به میزان چشمگیری کاهش یافته و اگرچه میزان ورود گردشگران خارجی به ایران هنوز تغییری نکرده است، اما اگر روند خشکی زایندهرود ادامه داشته باشد، میزان حضور و اقامت گردشگران خارجی نیز با کاهش قابل ملاحظهای همراه خواهد شد.
این کارشناس پژوهشگر امور تاریخی و گردشگری اصفهان، شکلگیری اقلیمهای طبیعی متفاوت و پیدایش جوامع انسانی با فرهنگهای مختلف و گویشها و آداب و سنن گوناگون در طول مسیر 400 کیلومتری زایندهرود را از دیگر ویژگیهای این رودخانه عنوان و تاکید میکند: خشکی زندهرود، علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن این ویژگیها، روی ابنیه و پنج پل تاریخی آن نیز که طی سالیان دراز با رطوبت سازگاری یافتهاند، تاثیر گذاشته و موجب تخریب و فرسایش زودرس آنها خواهد شد.
وی بیکاری بخش اعظمی از کشاورزان و افرادی که در بخش صنعت گردشگری منطقه فعالیت میکنند، همچون صاحبان قایقهای تفریحی زاینده رود را از دیگر پیامدهای خشک شدن آن اعلام میکند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد