محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری مشترک با چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در تهران، از سفر ماه آینده رجب طیب اردوغان به تهران خبر داد.
وی همچنین درباره مذاکرات هسته ای ایران که در ژنو برگزار می شود، گفت: مذاکرات ایران تنها با آمریکا نیست و با تمام اعضای 1+5 است.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: در کنار مذاکرات رسمی که امروز شروع می شود مذاکرات دوجانبه با کشورهای مختلف نیز داشته ایم. شب گذشته با فرانسه دیدار کرده و صبح امروز نیز با روسیه و چین مذاکره کرده ایم.
ظریف گفت: مذاکرات ما با کشورهای 1+5 مستمر است، البته با سایر اعضای 1+5 به جز آمریکا روابط دیپلماتیک داریم و این گفتگوها در پایتخت ها ادامه دارد، مذاکرات با آمریکا به دلیل عدم روابط دیپلماتیک تنها در حاشیه مذاکرات 1+5 و در موضوع هسته ای است.
وزیر امور خارجه گفت: همه کشورها به خصوص کشورهای عضو 1+5 به این نتیجه رسیده اند که تنها راه رسیدن به روش مذاکراتی، شناسایی حقوق مردم ایران است و تحریم ها راهگشا نبوده و هیچ نتیجه ای نداشته و نخواهد داشت.
وی تاکید کرد: ما می خواهیم برنامه هسته ای کشورمان طبق چارچوب بین المللی پیش رود، رسیدن به تفاهم فراهم و ممکن است و طرف مقابل در صورتی که با ایران به تفاهم نرسد، ضرر می کند.
وزیر امور خارجه گفت: مذاکرات در فضای مناسبی دنبال شده و قدم خوبی در رسیدن به تفاهم برداشته شده و قدم های بعد ی نیز برداشته می شود.
ظریف تصریح کرد: دنیا به این تفاهم نیاز دارد، باید به موضوعات دیگر مانند خطر تروریسم توجه بیشتری شود.
وزیر امور خارجه کشورمان در این نشست خبری ضمن ابراز امیدواری در اینباره که اولین سفر وزیر امور خارجه ترکیه به ایران هم خاطرات خوبی برای ایشان داشته باشد و هم آغاز یک روند پرتحرکتر از روابط میان دو کشور مسلمان، همسایه، برادر و دوست باشد گفت: روابط گسترده و مهمی با ترکیه به عنوان کشور همسایه خوب داشتهایم و داریم.
وی افزود: رهبران دو کشور طی دیدارهای متعدد اهداف مهمی در حوزه روابط اقتصادی، سیاسی و منطقهای را برای دو کشور برنامهریزی کرده است.
ظریف با اشاره به هدف 30 میلیارد دلاری حجم روابط اقتصادی ایران و ترکیه اظهار داشت: تشکیل کمیسیون عالی مشترک دو کشور به ریاست روسایجمهور که نخستین جلسه آن در سفر آقای روحانی به آنکارا و جلسه دوم در سفر آتی رجب طیب اردوغان طی ماه آینده میلادی به تهران شکل خواهد گرفت نمونه ویژهای از نوع روابط تهران و آنکارا است.
ظریف گفت: موضوعات کوچک در روابط دوجانبه به سادگی و کمک و همکاری دو کشور قابل حل و فصل است و امیدواریم موضوع تردد کامیونها در مرزهای دو کشور با تدابیر اتخاذی حل شود که البته این موضوع تا حد زیادی حل شده و امیدواریم با همکاری دوستان و مسئولان راه و ترابری دو کشور به زودی کاملا حل شود.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: ایران و ترکیه در موضوعات منطقهای دارای دیدگاههای مشترکی هستند که از اصول مبنایی دو کشور شکل میگیرد. البته تفاوتهایی وجود دارد اما با وجود یک دشمن بزرگ مشترک که خطر افراط و فرقهگرایی است باید دیدگاهها را نزدیک و همکاری کنیم و مانع ورود تروریستها به عراق و سوریه شویم.
وی افزود: امیدواریم با گفتوگوی بیشتر و تشکیک دیدگاهها و نظرات بتوانیم تفاوت دیدگاهها را به حداقل برسانیم.
وی ادامه داد: ایران و ترکیه علاقهای ندارند که مردم سوریه قربانی خشونت باشند. ما میخواهیم هرچه سریعتر در سوریه صلح برقرار شود و مردم این کشور آینده خود را بدون دخالت خارجی تعیین کند و این موضوعات زمینه مشترکی است که با وجود اختلافات بین ایران و ترکیه میتوانیم درباره آنها همکاری کنیم.
ظریف گفت: در عراق نیز زمینههای مشترک با ترکیه پیدا کردیم و همکاری را با حضور فعال عراق ادامه میدهیم.
ظریف همچنین در بخش دیگری از سخنان خود از موضع دولت و مردم ترکیه برای حمایت از حق جمهوری اسلامی ایران در انرژی صلحآمیز هستهای و حق غنیسازی در کنار تاکید مشترک دو کشور برای غیرقابل قبول بودن حرکت به سمت سلاح هستهای از سوی هر کشوری تقدیر کرد.
وی افزود: این موضعگیری ترکیه تنها محدود به اعلام موضع نبوده است و این کشور بارها میزبان مذاکرات هستهای ایران چه در دولت گذشته و چه در زمان حضور بنده بوده است که در این دوره ترکیه یکبار میزبانی بسیار خوب از مذاکرات داشت.
وی با اشاره به نقشی که ترکیه برای ارائه راهکار در موضوع هستهای ایران در گذشته ایفا کرده اظهار داشت: اگر در آن زمان توافق ایران، ترکیه و برزیل به رسمیت شناخته شده بود، هیچگاه لازم نبود این موضوع تا این اندازه ادامه یابد.
وی تاکید کرد: همسایگان ما در منطقه نیز میتوانند از این مدل ترکیه حمایت کنند و بدانند که راهحل موضوع هستهای ایران به نفع همه است و ترکیه میتواند مدل خوبی برای سایر دوستان ما باشد تا روابط حسن همجواری را پیگیری کند.
ظریف در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری آناتولی در اینباره که آیا در مذاکرات ایران و ترکیه درباره کمکهای ایران به پناهندگان سوری در ترکیه نیز گفتوگو شد بیان کرد: ما به صورت کلی در مورد بحث سوریه و پایان دادن به جنگ و کشتار در سوریه صحبت کردیم و ضرورت حمایتهای بینالمللی برای مقابله با تروریست را مورد تاکید قرار دادیم.
وی افزود: در گذشته نیز در مورد کمک رسانی انسانی به مردم سوریه و پناهندگان با ترکیه صحبت کرده بودیم. امروز نیز در مورد معضل انسانی که در منطقه وجود دارد و 7 میلیون آواره سوری در خود سوریه هستند و چندین میلیون در کشورهای همجوار دیگر بحث و گفتوگو کردیم و قرار شد در مورد جزئیات بیشتر وزرای خارجه و مسئولین هلال احمر گفتوگوها را ادامه دهند.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری درباره حضور همزمان ترکیه، سوریه و عراق در ایران طی هفتههای اخیر و اینکه آیا قرار است 4 کشور هماندیشی درخصوص موضوعات منطقه داشته باشند اظهار داشت: فکر میکنم همه ما برای ثبات در منطقه تلاش میکنیم و رایزنیها به صورت متعدد وجود دارد و این چیز جدیدی نیست.
ظریف گفت: سال گذشته بیش از 8 بار با وزیر امور خارجه ترکیه که نخستوزیر کنونی این کشور است گفتوگو کردم و امیدوارم با جناب آقای چاوش اوغلو نیز همین روند و گفتوگوها ادامه داشته باشد و امیدواریم مشکلات به زودی حل شود.
وی تاکید کرد: نمیتوانم ادعا کنم که حرکت چهارجانبهای بین ایران، عراق، ترکیه و سوریه شروع شده اما امید همیشه وجود دارد و امیدواریم همه کشورها بتوانند از نزدیک برای صلح و ثبات در منطقه با یکدیگر همکاری کنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب