ریتمهای شبانهروزی، فرآیندهای 24 ساعتهای هستند که چرخههای خواب و بیداری بدن و همچنین عملکردهای مهم مانند تولید هورمون، متابولیسم و فشار خون را کنترل میکنند.
این ریتمهای شبانهروزی توسط هستههای «suprachiasmatic» یا «SCN» موجود در درون هیپوتالاموس مغز تولید میشوند اما محققان پیشتر قادر به شناسایی این موضوع که کدام یک از هزاران نورون موجود در این ناحیه در کنترل کردن مکانیسمهای زمان سنجی بدن نقش دارند، نبودند.
دانشمندان دریافتهاند گروهی از نورونهای «SCN» که نوروپپتیدی موسوم به «NMS» را بیان میکنند، برای کنترل ریتمهای شبانهروزی بدن ضروری هستند.
این یافتهها هدفهای مهمی را برای درمانهای آتی بیماریها و مشکلات مرتبط با عملکرد نادرست شبانهروزی بدن از پرواززدگی و اختلالات خواب گرفته تا مشکلات عصبی مانند آلزایمر، متابولیسم و اختلالات روانشناختی مانند افسردگی ارائه میدهند.
مولفه NMS، نوروپپتید است و نوروپپتید، پروتئینی است که از آمینواسیدها ساخته شده و نورونها از این آمینواسیدها برای برقراری ارتباط استفاده میکنند.
دانشمندان مدلهای موشهایی را برای تعیین این موضوع تولید کردند که کدام یک از نورونهای بیانکننده «NMS» به عنوان ضربانساز سلولی و تنظیمکننده ریتمهای شبانهروزی بدن استفاده میکنند.
تیم تحقیقاتی دریافت دستکاری ساعت درونی نورونهای NMS، ریتم شبانهروزی در سراسر بدن موشها را تغییر داد.
جزئیات این یافتهها در مجله «Neuron» ارائه شده است.(ایسنا)
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش