این در حالی است که هنوز درباره مصرف خمیرمرغ در صنایع غذایی میان سازمان ملی استاندارد، اتحادیههای صنفی و کارخانجات و سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت وحدت نظر وجود ندارد و هر کدام از این دستگاهها قرائت خاص خود را از این موضوع دارند.
این امر باعث هرجومرج در مواردی از این قبیل که با امنیت غذایی مردم ارتباط دارد شده و راه تخلف برای متخلفان را از میان ناهماهنگی دستگاهها باز میکند.
وحید مرندیمقدم، معاون نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما دراین باره اظهار کرد: بهدلیل بالا رفتن قیمت گوشت قرمز، افراد سودجو در برخی از واحدهای تولید فرآوردههای گوشتی با استفاده از رنگهای غیرمجاز و مصنوعی گوشت مرغ را رنگ میکنند و با برچسب فرآورده گوشت قرمز به فروش میرسانند.
وی با اشاره به اینکه طبق قوانین استاندارد، حتی مصرف رب گوجه فرنگی و رنگ طبیعی هم در سوسیس و کالباس ممنوع است، تصریح کرد: از سازمانهای استاندارد سراسر کشور درخواست کردیم کنترل بیشتری روی کارخانههای فرآوردههای گوشتی داشته باشند.
این مقام مسئول مصرف مرغ به جای گوشت قرمز را از نظر سلامت بدون اشکال خواند و گفت: استفاده از رنگهای غیرمجاز سلامت مردم را به مخاطره میاندازد و از طرفی با توجه به قیمت پایین مرغ نسبت به گوشت، این کار تخلف و کم فروشی هم محسوب میشود.
وی ادامه داد: منتظر اعلام نظر مراجع قضایی هستیم تا با متخلفان برخورد کنند و حتی نام آنها را به مردم اعلام کنیم.
معاون نظارت سازمان ملی استاندارد درباره نظر این سازمان درباره مصرف خمیر مرغ در فرآوردههای گوشتی گفت: سازمان ملی استاندارد از سال 90 اعلام کرده، استفاده از خمیر مرغ ممنوع است، اما متأسفانه به اشتباه اعلام شده که سازمان ملی استاندارد و سازمان دامپزشکی موافق مصرف خمیر مرغ در سوسیس و کالباس هستند و فقط وزارت بهداشت مخالف است.
این اظهارنظرها در حالی صورت میگیرد که استاندارد قبل از وزارت بهداشت مخالفت خود با استفاده از خمیر مرغ را اعلام کرده است و این وزارتخانه از سال 93 به کمک استاندارد آمد.
مرندیمقدم با تأکید بر عزم وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد برای جلوگیری از استفاده خمیر مرغ در فرآوردههای گوشتی، تصریح کرد: استفاده از خمیر مرغ در سلامت محصولات ایجاد اشکال نمیکند اما دلیل مخالفت ما استفاده از خمیر مرغ غیربهداشتی است بنابراین هر زمان که سازمان دامپزشکی بتواند شرایطی را که استاندارد خواسته است، در تولید خمیر مرغ لحاظ کند، در ممنوعیت استفاده از خمیر مرغ بازنگری میشود.
معاون سازمان ملی استاندارد گفت: دامپزشکی نباید اجازه دهد ضایعات مرغ که از پاک کردن مرغ فروشگاههای سطح شهر بهدست میآید و حاوی احشای شکم مرغ است در تولید خمیرمرغ استفاده شود.
وی خمیرمرغهایی را که از این ضایعات تهیه میشود، غیربهداشتی و غیرقابل مصرف خواند و خاطرنشان کرد: به دامپزشکی پیشنهاد کردیم از این ضایعات برای تهیه خوراک دام استفاده شود.
مرندی مقدم تأکید کرد: تا زمانی که سازمان ملی استاندارد متقاعد نشود که خمیر مرغ مصرفی با خمیر مرغ فعلی متفاوت است، اجازه استفاده از آن را نمیدهیم.
نظارت استاندارد افزایش مییابد
در همین حال نیره پیروزبخت، رئیس سازمان ملی استاندارد در گفتوگو با جامجم تصریح کرد: نظارت این سازمان بررعایت استانداردها در صنایع غذایی و کارخانجات تولید فرآوردههای گوشتی افزایش مییابد و هشدارهای لازم به آنان داده شده است.
وی افزود: در موضوع اخیری که استاندارد اعلام کرده، اتفاق جداگانهای رخ داده است. بهطوری که تخطی از قوانین استاندارد همراه تقلب به چشم میخورد که با هریک از این جرایم برخوردهای لازم صورت خواهد گرفت.
پیروزبخت تصریح کرد: از سال گذشته تمام هموغم سازمان استاندارد نظارت بربازار است. از امسال نیز با تغییر رویهای که صورت گرفته در تمدید پروانههای استاندارد دقت بیشتری صورت گرفته و در تمدید پروانهها صرفا به نمونهبرداری از خط تولید اکتفا نخواهد شد. بلکه نمونهبرداری تصادفی از سطح بازار نیز انجام میشود.
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: با اینکه قبلا میان این سازمان و سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در برخورد با جرایم اینچنینی ناهماهنگی وجود داشت اما اکنون و با امضای تفاهمنامهای این ناهماهنگی برطرف شده و ما بهعنوان دو بازوی نظارتی کاملا هماهنگ با هم عمل میکنیم بهطوری که حتی مراجعه برای نمونهگیری هم در یک زمان و به یک روش انجام میشود.
پیروزبخت افزود: البته این امر به معنای حذف هیچیک از دستگاههای نظارتی نیست بلکه فقط قرار است این دو بیشتر باهم هماهنگ شوند و فرآیند بازرسیها یکی باشد تا نتیجه کامل و موثر از آب درآید.
وی تصریح کرد: به مردم قول میدهیم دستگاههای نظارتی چون استاندارد از هیچ تلاشی برای شناسایی و برخورد با تخلفات اینچنینی کوتاهی نمیکنند و نظارتها روزبهروز کیفیتر و موثرتر خواهد شد. به تولیدکنندگان نیز توصیه میشود چه کالایشان مشمول استاندارد اجباری باشد و چه نباشد به فرآیندهای استاندارد تمکین کرده و آن را رعایت کنند.
رنگهای غیرمجاز غذایی، سرطانزاست
دکتر محمدحسین عزیزی، رئیس انجمن علوم و صنایع غذایی ایران درباره مضرات پرشمار رنگهای غذایی غیرمجاز به جامجم میگوید: بسیاری از رنگهای غذایی در کشور ما وارداتی است که بخش زیادی از این واردات را هم قاچاق تشکیل میدهد.
از آنجا که اصلا معلوم نیست این محصولات قاچاق از کدام کشور و تحت چه شرایطی به کشور وارد میشود، بنابراین در سلامت بسیاری از رنگهای غذایی، شک و تردید وجود دارد.
این استاد دانشگاه تربیت مدرس تاکید دارد، حتی گاهی دیده شده که از رنگهای صنعتی در فرآوردههای غذایی استفاده شده است؛ در این صورت، صددرصد آن محصول ناسالم است و مصرف آن میتواند انواع فلزات سنگین و مواد سرطانزا را به بدن انسان منتقل کند.
به گفته این متخصص صنایع غذایی، رنگهای غیرمجاز خوراکی هم مشکل سرطانزایی دارد و استفاده از این رنگهای غیرمجاز ـ بخصوص برای کودکان، زنان باردار و افراد کهنسال ـ تبعات منفی زیادی دارد.
کنترل سلامت این محصولات فرآوری شده با سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت است، اما با وجود پیگیریهای مکرر برای گفتوگو با مسئولان این سازمان، نتوانستیم موضع مسئولان این سازمان را جویا شویم تا همچنان این پرسش بیپاسخ بماند که چرا باید محصول فرآوری و بستهبندی شده با رنگهای غیرمجاز آلوده شود و سپس همین محصول خطرناک با دریافت مجوز توزیع، به مصرف شهروندان برسد.
گروه اقتصاد - روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد