خبرآنلاین نوشت: استقلال؛ باشگاهی که امروز یک مشتری دست به نقد ندارد. سرنوشتش منتهی شده به جوکهایی که در فضای مجازی پیچیده. ابهت در هم شکسته یک باشگاه بزرگ که روزی در آسیا قهرمان بود. امروز استقلال بازیچه جوکهایی است که نشأت گرفته از «بازی فروش» این باشگاه و پرسپولیس است. برای در هم شکستن این باشگاه، همین مزایده بس بود و آخرین دست و پاها برای به دست آوردن ابهت از دست رفتهاش.
اما نگاهی به اموال استقلال یا همان تاج در پیش از انقلاب نشان میدهد این باشگاه صاحب بزرگترین دارایی قرن فوتبال ایران است؛ داراییاش به ارزش 2 هزار میلیارد تومان، عددی که یک هزار میلیارد از سه هزار میلیارد معروف، کمتر است!
استقلال پیش از انقلاب، از دوره ریاست تیمسار خسروانی مالک اولش کمپی دو برابر کمپ مرحوم ناصر حجازی در ترکیه و شهر استانبول داشت. بعد از انقلاب، این دارایی بزرگ بلاتکلیف باقی ماند تا یک ایرانی با پیگیری زیاد در ترکیه، این کمپ را به نفع خود مصادر کند. حالا پس از سالها در روزهای خصوصیسازی استقلال، نام این کمپ دوباره زنده شده و مدیران فعلی و سابق استقلال دربارهاش حرف میزنند. بهرام افشارزاده در این باره میگوید: «من این کمپ را از نزدیک ندیدهام ولی بسیار ارزشمند است. اینقدر پیگیری نکردیم که این کمپ بزرگ را چنگمان درآوردند...»
علی فتحاللهزاده مدیرعامل سابق استقلال هم از وجود این کمپ پرده برمیدارد و میگوید: «حداقل قیمتی که روی این کمپ میتوان گذاشت دو هزار میلیارد تومان است، یعنی رقمی نزدیک به 7 برابر قیمت فعلی استقلال.»
او که از در آخرین سفر خود به ترکیه حتی به این کمپ رفته و از آن بازدید کرده است، توضیح میدهد: «کمپ بسیار مجهزی است که روی دیوارها و سرستونهای آن آرم باشگاه تاج وجود دارد. اینقدر پیگیری نکردند که این کمپ را از استقلال گرفتند.»
فتحاللهزاده اضافه میکند: «حدوداً دو سال پیش با آقای حسینپور سفیر وقت ایران در ترکیه به آنجا رفتیم. تنها راه این است که وزارت خارجه پیگیریهای لازم را انجام دهد. اگر از نظر حقوقی بتوانیم ثابت کنیم، کمپ مال استقلال میشود. مدارک آن هم موجود است. مالک اول آن هنوز زنده است.»
این کمپ را سالها پیش خسروانی برای استقلال گرفته بود. جزئی از داراییهای بینالمللی ایران است؛ چیزی مثل باشگاه ایرانیان در دبی. کمپ زیبای کنار تنگه بسفر اما از استقلال دریغ شده و خسروانی اگرچه به دلیل سمتها و عملکردش در شهربانی حکومت پهلوی، سالهاست فراری از ایران بوده اما به عنوان مالک اولیه باشگاه استقلال فعلی، بارها در یک دهه گذشته در آستانه 90 سالگی از لندن برای مدیران وقت استقلال از اولیایی گرفته تا فتحاللهزاده و واعظ آشتیانی نامههایی نوشته و درباره این سرمایه ارزشمندشان نوشته است و این دارایی بزرگ را به آنها یادآوری کرده است.
اما همانطور که فتحاللهزاده میگوید، کلید حل این مشکل در دست وزارت خارجه و وزیری مثل ظریف است. اگر ایران بتواند در چنین پروندهای پیروز شود، برای همیشه بینیاز از منابع دولتی خواهد بود. به سرانجام رساندن چنین پروندهای، کار سادهای نیست. وزارت خارجه در چند ماه اخیر با همکاری معاونت حقوقی ریاست جمهوری تلاشهای تازهای را در ابعاد بینالمللی آغاز کرده که یکی از نتایج آن پیروزی در دادگاهی در آمریکا بود که منجر به بازگرداندن بخشی از آثار باستانی به ایران بود. بیشک تنظیم یک لایحه دفاعی خوب با توجه به مدارکی موجود است میتواند فوتبال ایران را به بزرگترین دارایی قرنش برساند.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد