این نگرش که بازتاب آن را میتوان در اظهارات مقامات منطقه پیرامون جمعبندی مذاکرات هستهای وین بخوبی مشاهده کرد، همزمان شده است با نگرش جدید کشورهای غربی و بویژه ایالات متحده به بحرانهای منطقهای، پس از چهار سال درگیر بودن با بحران سوریه.
آنها در حال حاضر نهتنها شاهد پیامدهای منفی فراوان میدان دادن به تروریستها برای مبارزه با دولت بشار اسد در سوریه هستند، بلکه دریافتهاند که با توجه به رأی مردمی بالا به دولت اسد که در انتخابات ریاستجمهوری این کشور بروز یافت و نیز موفقیتهای میدانی ارتش سوریه و نیروهای مقاومت مردمی، وعدههای متحدان منطقهایشان برای سرنگونی دولت اسد در سهماه، کاملا بیاساس و غیرقابل تحقق است.
بنابراین حالا که توافق هستهای میان ایران و 1+5 بهدست آمده، 1+5 امیدوار است بتواند از ظرفیتهای این توافق برای بیرون آمدن از بحران سوریه استفاده و این دیدگاه را که مساله سوریه تنها راهحل سیاسی و نه نظامی دارد، دنبال کنند.
کشورهای حامی تروریستهای تکفیری در سوریه، پس از آنکه متوجه شدند تروریستها گزینه مناسبی برای در دست گرفتن قدرت در دوره گذار نبوده و نمیتوانند با تکیه بر آنها بر محور مقاومت در منطقه که آن را خطر بالفعل برای رژیم صهیونیستی میپنداشتند، چیره شوند، حالا برای اینکه مانع نفوذ بیشتر تروریسم در کشورهای غربی شوند، میکوشند از راهحلهای سیاسی ارائه شده برای حل مساله سوریه استقبالکنند.
اظهارات باراک اوباما خطاب به تندروهای واشنگتن در قبال گزینههای پیشرو در برابر تهران که عبارت از سهگانه «جنگ، تحریم یا گفتوگو» بود، حالا درباره کل بحران منطقه نیز صادق است و طرف مقابل دریافته که نهتنها در برابر ایران بلکه در قبال هر عضو راهبردی محور مقاومت منطقه، باید از میان این سهگانه، گزینه گفتوگو را برگزیند. با این حال بهنظر نمیرسد این نگرش بسرعت پس از توافق، جای گزینههای جنگطلبانه را بگیرد و باید منتظر تغییرات تدریجی دیدگاههای منطقهای و فرامنطقهای در این رابطه بود.
در چنین شرایطی، ایران که از ابتدا بر نقش مردم منطقه و اهمیت گفتوگو میان همه جریانهای سیاسی بهمنظور غلبه بر بحرانهای منطقهای تاکید داشته، میتواند محور اصلی حل مسائل بهشمار آمده و بویژه طرح بهروز شده کشورمان برای گذار سوریه از بحران جاری، خواهد توانست بهعنوان بهترین راهحل، پس از جمعبندی مذاکرات هستهای، قابلیت اجرایی بیشتری داشته باشد.
غضنفر رکنآبادی - سفیر پیشین ایران در لبنان
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛