رئیس سازمان حج و زیارت در گفتوگو با جامجم آخرین توصیهها به زائران تمتع 94 را تشریح کرده تا زائران با توجه به آن سفر ایمنتری را تجربه کرده و دچار مشکلاتی مانند گم شدن، بیماری و بحث با عوامل امر به معروف و پلیس عربستان نشوند.
براساس آخرین خبرها، برنامه صدور روادید زائران روندی طبیعی را پشت سر میگذارد، چون روادید تمامی زائران مدینه قبل صادر شده و از امروز نیز قرار است روادید زائران مدینه بعد صادر شود. این درحالی است که حدود یک ماه تا آخرین پرواز به عربستان باقی مانده است؛ بنابراین به گفته رئیس سازمان حج و زیارت مشکلی در این حوزه پیش نخواهد آمد.
سعید اوحدی به جامجم میگوید: پیشپروازها برای ارائه خدمات به زائران از چهار روز قبل شروع شده و دو پرواز دیگر در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه برای اعزام عوامل ستادی به عربستان انجام خواهد شد. علاوه بر این امسال فقط 11درصد اتاقهای زائران پنج تخته است، این درحالی است که سال گذشته 30 درصد اتاقهای زائران در مکه مکرمه پنج تخته بود.
سفر تمتع با سفر 10 روزه عمره یا سفر هفت روزه عتبات متفاوت است؛ زیرا علاوه براین که زائران به شکل طبیعی نگران انجام اعمال فریضه واجب خود هستند، مدت سفر طولانیتر بوده و گرمای هوا و ازدحام جمعیت نیز شرایط را مشکلتر میکند، امسال میانگین زمان سفر تمتع 29 تا 35 روز در نظر گرفته شده است.
در این میان سفر عمده کاروانها 32 روزه است و بیشترین دوره سفر آنها نیز با 22 روز در مکه سپری خواهد شد بنابراین زائران باید نکات زیادی را رعایت کنند تا در طول سفر مشکلی برای خود و همراهانشان ایجاد نکنند.
ترافیک و پیادهروی طولانی
در سفر تمتع زائران سراسر جهان که زبان و فرهنگ متفاوتی دارند دور هم جمع میشوند بنابراین زائران باید خود را برای ترافیک و گرمای طاقتفرسا و برخی آلودگیها و بیماریها آماده کنند.
علاوه بر این با توجه به ساخت و سازهای اطراف مسجد الحرام و توسعه فضا در این منطقه، آخرین ایستگاههای اتوبوس برای زائران حدود یک تا 1.5 کیلومتر با مقصد زائران فاصله دارد، به همین دلیل زائران باید آماده چنین پیادهرویهایی باشند.
دارو و ترجمه نسخه پزشک
برخلاف سالهای گذشته امسال زائران اگر داروی خاصی مصرف میکنند باید نسخه مهردار پزشک خود را به زبان انگلیسی ترجمه کرده و در آن طول درمان و مدت زمان استفاده از دارو را نیز قید کنند.
قوانین متفاوت رفتاری در عربستان
براساس فرهنگ ما اگر شخصی اشیایی مانند موبایل، کیف، انگشتر و گردنبند را پیدا کند آن را بر میدارد تا به مسئولان مکانی که شیء در آنجا پیدا شده، تحویل دهد؛ اما در عربستان چنین کاری جرم است بنابراین زائران باید آگاه باشند هیچ چیزی را در صحن مسجد الحرام از زمین بر ندارند، چون جرم محسوب شده و برای فرد خاطی پرونده تشکیل میشود.
کفش، بدون کیسه ممنوع
وارد کردن کفش بدون جاکفشی یا کیسه کفش به داخل مسجد النبی جرم و بیاحترامی تلقی میشود؛ زیرا در سالهای گذشته زائرانی سالخورده بودهاند که این نکته را رعایت نکرده و دچار مشکل شدهاند.
روزهای بدون اتوبوس
سیستم و حمل و نقل عربستان از 6 یا 7 ذیالحجه به دلیل حرکت اتوبوسها به سمت عرفات تا 13 این ماه تعطیل میشود، بنابراین امکان استفاده از اتوبوس برای رفتن به حرم وجود ندارد، البته چهار روز از این مدت صرف توقف در منا و عرفات است؛ اما برای دو روز باقی مانده هیچ اتوبوسی وجود ندارد که به زائران سرویس بدهد، بنابراین بهتر است زائران برای جابه جایی به شکل گروهی از تاکسی استفاده کنند.
مواد مخدر و 5 سال محرومیت
عربستان قوانین سختگیرانهای برای حمل مواد مخدر به این کشور دارد، حتی داروهایی که شبه مواد مخدر است نیز در این گروه جای میگیرد. این درحالی است که در داخل کشور نیز اگر ماموران پلیس از زائران مواد مخدر کشف کنند برای آنها پنج سال ممنوعیت سفر به خارج از کشور در نظر گرفته میشود؛ بنابراین زائران باید اطمینان پیدا کنند دارویی که با خود حمل میکنند حاوی مواد مخدر نیست.
زائرانی که گم میشوند
سال گذشته بیش از 25 نفر از زائران تمتع کشور گم شدند هرچند بیشتر آنها ظرف دو تا سه ساعت پیدا شدند، اما عملیات جستجو برای سه زائر بیش از یک روز زمان برد. بیشتر زائران در مکه گم میشوند، چون مسجدالحرام درهای متعدد و فضای گستردهای دارد.
به همین دلیل بیدقتی زائران سبب گم شدن آنها میشود، بخش دیگری از زائران نیز در منا و عرفات گم میشوند،؛ بنابراین زائران باید کارتهایی را که برای آنها در نظر گرفته شده همیشه همراه داشته باشند و در مواقع لزوم با شماره تلفنهایی که در اختیارشان قرار دارد تماس بگیرند.
لیز خوردن زائران
یکی دیگر از مشکلات زائران زمین خوردن و شکستگی دست و پای آنهاست، زیرا تعدادی از آنها به اشتباه برای پیادهروی از دمپاییهای نامناسب ابری استفاده میکنند. سال گذشته حدود ده زائر دچار شکستگی حاد و بیش از 40 نفر دیگر دچار ضربدیدگی شدند؛ بنابراین زائران باید هنگام استحمام و پیاده و سوارشدن به اتوبوس دقت لازم را داشته باشند.
بیماری واگیر
بیماری کرونا و ابولا در گذشته در عربستان شایع بود، اما اکنون به نظر میرسد کنترل شده است. البته زائران برای جلوگیری از سرماخوردگی و بیماریهای تنفسی باید واکسن مننژیت و آنفلوآنزا بزنند و در فضای شلوغ از ماسک استفاده کنند.
آلودگی چشمی
یکی دیگر از مشکلات زائران در عربستان آلودگی چشمی است، چون بسیاری از زائران دست آلوده را به چشم مالیده و دچار مشکل میشوند، علاوه بر این برخی زائرانی که برای رمی جمرات سنگ جمع میکنند، بدون دستکش این کار را انجام داده و بر اثر تماس دستها با چشمهایشان سبب ناراحتی چشمشان میشوند. جالب است بدانید سال گذشته بیتوجهی به این نکته ساده سبب شد دو زائر به جراحی چشم نیاز پیدا کنند.
با پلیس و عوامل امر به معروف بحث نکنید
درگیری لفظی زائران با عوامل امر به معروف و پلیسهای عربستان یکی دیگر از مشکلات زائران در سفر تمتع است؛ زیرا عربستان عدهای از اتباع افغانستان، پاکستان و عربستان را به این کار گمارده و چون بیشتر این افراد پرخاشگر هستند، زائران با آنها مشکل پیدا میکنند. بنابراین زائران باید از بحث کردن با این افراد خودداری کنند چون هیچ نتیجهای نخواهد داشت.
تذکر درباره خدمات هتلها
برخی زائران ممکن است از نحوه ارائه خدمات در هتل، خدمات بهداشتی و درمانی محل اقامت خود گله داشته باشند. این زائران میتوانند مشکل خود را با مدیر هتل که ایرانی است یا روحانی و مدیر کاروان در میان بگذارند؛ زیرا مدیران کاروانها وظیفه دارد به چنین مشکلاتی رسیدگی کنند.
بازارگردی نکنید
زائری که برای سفر تمتع 15 سال وقت گذاشته درست نیست، زمان خود را برای خرید جنسهای بیکیفیت ترکیهای و چینی صرف کند؛ زیرا نمونه باکیفیتتر بیشتر اجناسی که در عربستان به عنوان سوغاتی عرضه میشود، در کشورمان وجود دارد.
مهدی آیینی - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد